• Ναυτιλία

    4+1 αλλαγές στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θα γίνει στις 30 Αυγούστου για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι στην αρχική του ομιλία είχε δηλώσει με εμφατικό τρόπο ότι «αν το σχέδιο νόμου δεν υπερψηφιστεί και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους, δεν θα προσφύγει στο Δικαστήριο και δεν θα καταθέσει το αίτημα», σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα προβεί σε τροποποιήσεις του σχεδίου προκειμένου να ψηφιστεί το σχέδιο εξυγίανσης και από άλλα πολιτικά κόμματα, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία.

    Υπενθυμίζεται ότι είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχέδιο εξυγίανσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση και ο καθένας μας θα πάρει την ευθύνη του. Τελεία και παύλα. Εάν όμως το Ναυπηγείο κλείσει, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν πως υποχρεωτικά θα απολυθούν και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παρά μόνο όσα προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή, δύο εκατομμύρια από τα 40.439.346 ευρώ που θα πάρουν με αυτή τη συμφωνία».

    Με τις νομοθετικές προσθήκες – τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου εξυγίανσης, θα προβλέπονται τα εξής:

    Πρώτον: Το επιχειρηματικό πλάνο θα προβλέπει τη διατήρηση και ανάπτυξη και των υφιστάμενων 600 θέσεων εργασίας. Ειδικότερα θα αναφέρεται ότι μέσα σε τρία χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη 1.400 νέων θέσεων εργασίας στις δύο εταιρείες, αμυντική και εμπορική, με βάση και το πρακτικό διαβούλευμα μεταξύ εργαζομένων, σωματείου, εταιρείας και το επιχειρηματικό πλάνο θα προβλέπεται επίσης η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας 600 εντός 6 σε 12 μήνες και διπλασιασμός τους εντός 24 μηνών.

    Δεύτερον: Θα προβλέπεται στην αμυντική εταιρεία πως μετά από συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων, η τήρηση και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Τρίτον: Το άρθρο 2 παρ. 11Α θα αναδιατυπωθεί και θα προβλέπει πως οι απαιτήσεις των εργαζομένων από μισθούς, δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς υπερημερίας, δώρα, επιδόματα και λοιπές αποζημιώσεις πάσης φύσεως αποπληρώνονται από ONEX ELEFSIS Naval Maritime Α.Ε. Αμυντική Εταιρεία σε ποσοστό 30% του συνόλου, μετά την ημερομηνία επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης και σε ποσοστό 70% μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ανεξαρτήτως αμυντικών προγραμμάτων.

    Τέταρτον: Το άρθρο παρ. 6 θα τροποποιηθεί και θα αναφέρει ότι το ποσό που οφείλει η ONEX ELEFSIS Naval Maritime για ικανοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, θα αποδοθεί σε βάθος 30 ετών, θα είναι τουλάχιστον ίσο προς το ποσό ανάκτησης, όπως αυτό θα υπολογισθεί από τον εμπειρογνώμονα και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ υπολογιζόμενο σε παρούσες αξίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ελάχιστο ποσό τα 15 εκατ. ευρώ.

    Πέμπτον: Για το άρθρο 30, που οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι δίνει “λευκή επιταγή” στον υπουργό να τροποποιήσει στο μέλλον τους όρους του σχετικού νόμου, θα υπάρξει διευκρίνιση ότι «η εξουσιοδότηση δίνεται μόνο για την εκπροσώπηση μόνο για το Δικαστήριο, όπου θα συζητηθεί η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης με βάση το Πτωχευτικό Δίκαιο».

    Αξίζει να επισημανθεί ότι μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι «Φέρνουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή για έναν και μόνο λόγο, γιατί στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είπαν ότι παρ’ όλο που θα υπάρξει δικαστική απόφαση και η οποία θα επικυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης κατ’ εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, αυτό δεν απαλλάσσει τις ευθύνες από οποιονδήποτε στο μέλλον θελήσει να κάνει μήνυση για απιστία».

    Επισημαίνεται ότι τα ναυπηγεία σήμερα έχουν χρέη ύψους 447 εκατομμύρια ευρώ και η αξία εκποίησης των στοιχείων τους, σήμερα, είναι 28 εκατομμύρια ευρώ.

    Στον ΕΦΚΑ, σήμερα υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80.951.945 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό προβλέπεται ότι το ΕΦΚΑ θα πάρει 5.760. 938 ευρώ, ενώ σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 4.039.604 ευρώ.

    Στο Ελληνικό Δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27.411.808 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1.894.673 ευρώ. Με τη βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 1. 367.883 ευρώ.

    Οι εργαζόμενοι, έχουν απαιτήσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, που ανέρχονται στα 40.439.346 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης, θα πάρουν 40.439.346 ευρώ. Στην περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα πάρουν 2.015.531 ευρώ.

    Το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα, έχει σύνολο απαιτήσεων 142.337.077 ευρώ. Εάν υπάρξουν αμυντικά προγράμματα στα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει και τα 142.337.077 ευρώ. Αν πάμε σε μια βίαιη ρευστοποίηση το ΠΝ θα πάρει 1.579.517 ευρώ. Δηλαδή, η βίαιη ρευστοποίηση στο Ναυτικό μας δίνει ενάμισι εκατομμύριο. Το σχέδιο εξυγίανσης με μηδέν αμυντικά προγράμματα δίνει 20 εκατομμύρια και το σχέδιο εξυγίανσης με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής.

    Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα, υπάρχουν οφειλές 4.595.264 ευρώ. Με το σχέδιο θα λάβουν 327.000 ευρώ και σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα λάβουν μόλις 218.000 ευρώ.

    Επίσης, θα διευκρινιστεί ότι δεν θα πάρουν αποζημιώσεις μόνο οι 600 εργαζόμενοι, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο εξυγίανσης, αλλά θα πάρουν χρήματα και οι 220 ακόμα πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν φύγει χρόνια με σύνταξη ή για διαφορετικούς άλλους λόγους και έχουν συμπεριληφθεί και αυτοί για τα δεδουλευμένα τους. Έτσι συνολικά θα αποζημιωθούν 820 άτομα.

    Επισημαίνεται επίσης, ότι ο Πάνος Ξενοκώστας που εκπροσωπεί το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει το Ναυπηγείο Ελευσίνας, είπε στη Βουλή:

    «Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί και η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο μας η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και βάζει σε μια άλλη τροχιά το όλο εγχείρημα για τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου ναυπηγικής τεχνολογίας.

    Έτσι, με την έγκρισή της συμφωνίας εξυγίανσης θα έχουμε: Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατομμυρίων ευρώ., αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατ. ευρώ.

    Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων εκτιμάται να ανέλθει σε άνω των 2.000 και συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους – τα επόμενα 25 έτη θα διοχετευθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, κεφάλαια ύψους 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής δυναμικής της Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία.

    Η υπερκομματική στήριξη, εάν επιτευχθεί θα είναι ευλογία για να πάρουμε όλοι δύναμη για τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Πάνος Ξενοκώστας: Δεσμεύομαι για τους 600 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Όραμα μας είναι να γίνουμε κόμβος τεχνολογίας



    ΣΧΟΛΙΑ