• Ναυτιλία

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής


    Με το άρθρο 130 νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης για το έργο που γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και το Σεπτέμβριο.

    Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων στο νέο ιδιοκτήτη και ότι με την μεταβίβαση αυτή λύονται αυτοδίκαια οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το Πολεμικό Ναυτικό.

    Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ενημερώσει ότι η απόφαση της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα τον προσεχή Οκτώβριο.

    Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σωματείου «Η Τρίαινα» και κυβερνητικοί παράγοντες, μετά από αίτημα του Σωματείου, συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα που προκύπτουν από την μετάβαση από το ειδικό καθεστώς στη νέα διαχείριση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

    Αυτά είναι η πληρωμή των οφειλομένων και των αποζημιώσεων, καθώς και στην διατήρηση όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους την “επόμενη” μέρα..

    Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιάς, οι Γενικές Γραμματείς του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη και κ. Κερασιώτου, εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, νομικοί σύμβουλοι των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

    Έλαβαν επίσης μέρος εκ μέρους της ειδικής διαχείρισης ο κ. Σεφέρης και ο κ. Μαράντος.

    Το Σωματείο εκπροσώπησαν το προεδρείο και ο δικηγόρος του Σωματείου κ. Βασίλης Πήττας.

    Οι συνδικαλιστές του Σωματείου διατύπωσαν και ανέπτυξαν τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

    Για την καταβολή των οφειλομένων και των αποζημιώσεων, ζητήθηκε να αποδεχθεί το Δημόσιο την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την ανακοπή και υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει απευθείας στους εργαζόμενους τα ποσά για τα οποία έχουν επιβάλει κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου , και τα υπόλοιπα χρήματα από αυτά που έχει επιδικάσει υπέρ της ΕΝΑΕ η απόφαση του ICC, να δοθούν στον διαχειριστή για να κάνει τη διανομή σύμφωνα με το νόμο, ουσιαστικά δηλαδή και αυτά σχεδόν στο σύνολό τους να διανεμηθούν στους εργαζόμενους.

    Ζητήθηκε ακόμη να υπάρξει ρύθμιση ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, ανεξάρτητα από το πότε καθένας αποχώρησε από την εταιρεία.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας, είπε ότι υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα σχετικά με την καταβολή των ποσών του ICC, διότι , κατά τους νομικούς του Δημοσίου και το ΝΣΚ τίθεται θέμα συμψηφισμού των χρημάτων αυτών με τα ποσά που πρέπει να ανακτήσει το Δημόσιο για τις παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως υπάρχει η βούληση του ίδιου ως Υπουργού Οικονομικών και συνολικά της Κυβέρνησης, τα χρήματα του ICC να αποδοθούν από το Δημόσιο στους διαχειριστές, για να διατεθούν στο σύνολό τους για την πληρωμή των εργαζομένων.

    Μετά από συζήτηση, όπου ο δικηγόρος Βασίλης Πίττας ,αλλά και ο ειδικός διαχειριστής κ. Σεφέρης αντέκρουσαν τα περί συμψηφισμού, η κατάληξη στη συζήτηση ήταν:

    Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα χρήματα του ICC να αποδοθούν από το Δημόσιο στους διαχειριστές, για να διατεθούν στο σύνολό τους για την πληρωμή των εργαζομένων, ανατέθηκε δε στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να συντάξουν με τους νομικούς και οικονομικούς επιτελείς τους το σχετικό νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατό, για να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

    Για το εργασιακό θέμα μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του Ναυπηγείου στο νέο επενδυτή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τον επενδυτή για την πρόσληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην μείνει κανένας εργαζόμενος εργασιακά “ακάλυπτος”.

    Στα πλαίσια δε αυτά ανατέθηκε στην γενική γραμματέα Εργασίας κ. Στρατινάκη να μελετήσει και να προτείνει, σε συνεργασία και με τους εργαζόμενους συγκεκριμένους τρόπους κάλυψης.

    Μετά την τηλεδιάσκεψη ακολούθησαν επαφές του νομικού συμβούλου των εργαζομένων με τους νομικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της ειδικής διαχείρισης, στους οποίους πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, με έμφαση στην πληρωμή των αποζημιώσεων όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το χρόνο αποχώρησης από την εταιρεία.

    Μέχρι σήμερα, εκ μέρους του Υπουργείου δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την ολοκλήρωσή του το ταχύτερο δυνατόν. Δεδομένου δε ότι την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της, εκτιμάται ότι αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες μέρες μετά την επανέναρξη των εργασιών της, γύρω στις 20 Αυγούστου.

    Από το εργατικό σωματείο η «Τρίαινα», σε ανακοίνωση του, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ε. Μπαλογιάννης και ο γραμματέας Β. Καρακίτσος, επισημαίνει:

    «Θεωρούμε την λύση στο θέμα των οφειλομένων αποδοχών και αποζημιώσεων ως αρκετά ικανοποιητική. Κινείται στις κατευθύνσεις των δικών μας προτάσεων, ενώ θα καλύψει κατά το πολύ μεγάλο μέρος τους τις οικονομικές μας απαιτήσεις.

    Εν τω μεταξύ και ενώ είχαμε θέσει και επισήμως προς τον Υπουργό Οικονομικών το αίτημά μας για αποδοχή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου σχετικά με τις κατασχέσεις μας στα χέρια του Δημοσίου, ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έσπευσε στις 20 Ιουνίου να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης αυτής! Ελπίζουμε ότι οι δεσμεύσεις του κ. Σταϊκούρα περί καταβολής των οφειλομένων θα υλοποιηθούν, οπότε η έφεση αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα.

    Σχετικά με το ΝΣΚ και τους εκπροσώπους του, αρκεί να θυμίσουμε ότι κατά την εκδίκαση των ανακοπών μας προέβαλε τον απαράδεκτο ισχυρισμό- και μάλιστα κατ’ επανάληψη – ότι δεν δικαιούνται αποδοχές, διότι δήθεν δεν εργάζονταν κατά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2014, ενώ στην από 5-7-2022 απάντησή του στο ΜΕΡΑ 25 μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, φαίνεται να “πανηγυρίζει” διότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δήθεν το δικαιώνει, ισχυριζόμενο περαιτέρω ότι δύο ανακοπές μας για άλλες κατασχέσεις μας απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο, χωρίς να διευκρινίζει ότι απλά το Δικαστήριο θεώρησε ότι δεν είναι αρμόδιο να δικάσει , γιατί κατά την κρίση του Δικαστηρίου εκείνου, αρμόδια είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια.

    Θέλουμε να πιστεύουμε, τονίζουν οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο, ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις της Κυβέρνησης δεν θα ανατραπούν , ούτε θα “λοξοδρομήσουν” στην πορεία, με το πρόσχημα διαφόρων νομικών και οικονομικών ζητημάτων που τίθενται από διαφόρους εντός και εκτός της Κυβέρνησης.

    Εμείς είμαστε εδώ, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παρόμοια απόπειρα.

    Έχουμε καταστήσει σαφές στους αρμόδιους Υπουργούς ότι δεν θα αποδεχθούμε τη λύση των συμβάσεων, εάν μέχρι τότε δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα και αν δεν έχουμε τις αναγκαίες διασφαλίσεις για την εργασία μας την επόμενη ημέρα. Έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση και του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Άμυνας, ότι η εξόφληση των οφειλομένων θα προηγηθεί της μεταβίβασης. Παράλληλα έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργού Άμυνας ότι το πρόγραμμα του ΠΝ θα συνεχιστεί και με το νέο ιδιοκτήτη, έτσι που δεν θα υπάρχει “νεκρός”’ χρόνος και κενό εργασιών. Έχουμε ήδη ζητήσει νέα συνάντηση με τους δύο Υπουργούς προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα ζητήματα αυτά.

    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην δίνουν βάση στις διάφορες φήμες ή “πληροφορίες” που κυκλοφορούν. Καλούμε τα στελέχη του ΝΚΣ και τα διευθυντικά στελέχη του Ναυπηγείου να κοιτάξουν να κάνουν την δουλειά τους και όχι να εκφοβίζουν – παραπληροφορούν τους εργαζόμενους σε ότι αφορά την λήξη της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό . Τέλος να γίνει ξεκάθαρο προς όλους ότι το Σωματείο είναι αυτό που θα διαπραγματευτεί με τον νέο πλειοδότη τις θέσεις εργασίας και τις ΣΣΕ. Για οτιδήποτε προκύπτει θα υπάρχει πάντα- όπως και μέχρι σήμερα- έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από το Σωματείο.

    Το Σωματείο είναι εδώ. Παλεύει, Διεκδικεί, Διαπραγματεύεται. Και φυσικά ενημερώνει.

    Ευχόμαστε σε όσους κάνουν ή θα κάνουν χρήση κανονικής αδείας , καλό καλοκαίρι και καλή επιστροφή».

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας



    ΣΧΟΛΙΑ