• Business

    Shell: Αποσύρεται από τις δραστηριότητές της στην Κίνα

    • NewsRoom

    Ο CEO της Shell, Wael Sawan


    Aποχώρησε από τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας η Shell, καθώς επικεντρώνεται σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, σύμφωνα με το σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου Wael Sawan.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενεργειακός κολοσσός αποφάσισε να αποχωρήσει από την αλυσίδα αξίας της ενέργειας στην Κίνα, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και μάρκετινγκ, ενώ η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από το τέλος του 2023.

    «Επενδύουμε επιλεκτικά στην ενέργεια, εστιάζοντας στην παραγωγή αξίας από το χαρτοφυλάκιο ενέργειας, το οποίο απαιτεί τη λήψη δύσκολων αποφάσεων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Shell.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αποσυρθεί από διάφορες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών λιανικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και των υπεράκτιων αιολικών έργων.

    Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Wael Sawan, είχε προαναγγείλει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή χρημάτων στους μετόχους και ότι θα φανεί πιο επιλεκτικός σχετικά με τα έργα στα οποία εμπλέκεται η εταιρεία.

    Στην αρχή της πανδημίας covid-19, ο προηγούμενος CEO, Van Beurden, προχώρησε στην πρώτη περικοπή του μερίσματος της Shell μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κίνηση που αναστάτωσε τους επενδυτές και υπογράμμισε τη σοβαρότητα της παγκόσμιας κρίσης υγείας για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας του σχεδίου στροφής της εταιρείας από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας για να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

    Ο διορισμός του Sawan ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου το 2022, αντανάκλασε τη μακροπρόθεσμη αλλαγή στις προτεραιότητες της Shell, μαζί με μεγάλο μέρος των εταιρειών του κλάδου ενέργειας.

    Η επιχείρηση έχει δεσμευτεί να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο προς το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

    Αυτή η αλλαγή παρουσιάζει για την εταιρεία πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, σύμφωνα με τον Sawan.

    Διαβάστε επίσης: 

    Shell-TotalEnergies: Συζητήσεις για την απόκτηση μεριδίου στο νέο εργοστάσιο LNG της Adnoc

    Shell: Στο εφετείο κατά της «ιστορικής» απόφασης για το κλίμα – Οι κατηγορίες των ακτιβιστών

    ΔΕΗ: Εξελέγησαν δύο νέα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ.



    ΣΧΟΛΙΑ