• Business

    Shein: Ρεκόρ κερδών άνω των $2 δισ. για το 2023

    • NewsRoom
    Chris Xu, CEO Shein

    Chris Xu, CEO Shein (Πηγή: newsbeezer.com)


    Έσπασε τα ταμεία το 2023, ο διαδικτυακός όμιλος γρήγορης μόδας Shein, καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών, την ώρα που αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσει με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Συγκεκριμένα, ο κολοσσός σημείωσε ρεκόρ κερδών άνω των 2 δισ. δολαρίων για το 2023, καταγράφοντας περίπου 45 δισ. δολάρια συνολική αξία των πωλούμενων προϊόντων στον ιστότοπό της, όπως ανέφεραν τέσσερις άνθρωποι που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την εταιρεία.

    Σημειώνονται ότι τα κέρδη του ομίλου που ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά έχει μεταφέρει την έδρα του στη Σιγκαπούρη, ξεπέρασαν πέρσι τα 700 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινώσει το 2022, αλλά και τα 1,1 δισ. δολάρια που δήλωσε το 2021, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοπόρος εταιρεία του κλάδου fast fashion με είδη όπως πουκάμισα και μαγιό κόστους μόλις 2 δολαρίων, η Shein υπέβαλε πέρυσι αίτηση για μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ με στόχο να εξασφαλίσει αποτίμηση 80 έως 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πηγές.

    Ωστόσο, ιδιωτικές συναλλαγές στα τέλη του 2023 αποτίμησαν την εταιρεία πολύ χαμηλότερα, σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι προσπάθειες

    Η εταιρεία, η οποία παράγει την πλειονότητα των προϊόντων της στην Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς οι νομοθέτες εξετάζουν τυχόν αδιαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

    Υπάρχουν επίσης συνεχείς ανησυχίες για τις εκπομπές άνθρακα λόγω του τεράστιου όγκου ρούχων χαμηλού κόστους, που παράγει ετησίως, τα οποία συχνά κατασκευάζονται από πολυεστέρα.

    Έχει επίσης προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί, λανσάροντας μια premium σειρά μόδας που ονομάζεται MOTF, αν και η εικόνα της ως εταιρεία λιανικής με χαμηλές τιμές είναι βαθιά ριζωμένη.

    Με αυτές τις βελτιώσεις, η οικονομική απόδοση της εταιρείας έχει ξεπεράσει ορισμένους ανταγωνιστές του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της H&M, η οποία σημείωσε κέρδη 820 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι ελπίδες στο Λονδίνο

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία φέρεται να θεωρεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δεν θα εγκρίνει τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρόλο που η ίδια η εταιρεία το επιθυμεί.

    Η ύφεση στη χρηματοπιστωτική αγορά του Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει επηρεάσει τις ευκαιρίες για συγκέντρωση κεφαλαίων, θέτει επίσης αμφιβολίες για την πιθανότητα μιας δημόσιας εγγραφής εκεί.

    Για αυτούς τους λόγους, η Shein θέλει να ξεκινήσει από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναφέρουν οι FT.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ανατροπή στην αγορά από τη Zara: Ενισχύει τα Lefties για να «χτυπήσει» τους Κινέζους

    OpenAI: Ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το πρώτο της γραφείο στην Ασία

    Xiaomi: Τεράστια η ζήτηση για το EV που μοιάζει με Porsche – Μεγάλοι χρόνοι αναμονής



    ΣΧΟΛΙΑ