• Το bras de fer της Attica Bank, ποιους τσαντίζει η Μrs Βρεττού, το έργο Καλαντώνη και ποια είναι τα δύο hot νέα της αγοράς

    Λοιπόν στην αγορά εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί το εξής νέο: Μεγάλος ελληνικός όμιλος φέρεται να έχει συμφωνήσει να πουλήσει θυγατρική του εταιρεία σε Γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό.

    the wise man
    image
    the wise man

    Attica Bank: Ασυμφωνία χαρακτήρων

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο νέος πρόεδρος της Attica Bank και επικεφαλής του ΤΣΜΕΔΕ Κ. Μακέδος θα είναι μεταβατικός μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, προς το καλοκαίρι.

    Εξάλλου, το 2021 η Attica θα πρέπει να βγει επενδυτή, όπως εξάλλου προβλέπει και η δέσμευσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Τώρα, στο γιατί αποχώρησε ο Κώστας Μητρόπουλος οι φήμες δίνουν και παίρνουν…

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι χημεία με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη δεν υπήρξε ποτέ τους τελευταίους 15 μήνες που συγκατοίκησαν στο τιμόνι της τράπεζας.

    Μπορεί να μην έπεσαν μπουκέτα – να μην θυμηθώ τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην προηγούμενη διοίκηση – ωστόσο οι δύο managers δεν συναντήθηκαν ποτέ…

    Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες κατευνασμού αλλά έπεσαν στο κενό. Πληροφορούμαι ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών ήταν αγεφύρωτες και το τελευταίο μήνα δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα…

    Βαρδινογιάννης: Καβάτζα 320 εκατ. ευρώ γραμμή χρηματοδότησης

    Τα διυλιστήρια αποτελούν έναν από τους κλάδους που υπέστησαν πλήγμα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

    Ο όμιλος της Motor Oil ΜΟΗ -0,69% 25,94 , συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, άνοιξε νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 320 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ορυμαγδό των συνεπειών του κορωνοϊού.

    Όπως λένε και στο στρατηγείο της οικογένειας η εταιρεία μετά και από αυτή την κίνηση είναι έτοιμη να περάσει τον κάβο της αβεβαιότητας που προκαλεί ο COVID και μετά το εμβόλιο και την επιστροφή της ομαλότητας στις τιμές του πετρελαίου θα μπορέσει θα καλύψει το χαμένο έδαφος στο μέτωπο των εσόδων.

    «Τσιτώνει» τα νεύρα των ανταγωνιστών η Ελένη

    Ο λόγος για την Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Βρεττού, η οποία κατεβαίνει με ιδιαίτερη πυγμή στις εταιρικές δουλειές και έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.

    Στο μικροσκόπιο της Ελένης έχουν μπει οι ενεργειακές business, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καταφέρνει να προηγείται σε αρκετές χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα όπως μου μεταφέρουν οι «κακές» γλώσσες να τσαντίζει ορισμένους ομολόγους της του ανταγωνισμού.

    Τελευταία συμφωνία της δυναμικής κυρίας Βρεττού η χρηματοδότηση της εταιρείας National Energy Holdings αμερικανικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο.

    Η ξένη εταιρεία θα επενδύσει σε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κεντρική Ελλάδα.

    Η Πειραιώς θα την χρηματοδοτήσει με 22 εκατ. ευρώ.

    Ο Θοδωρής, ο COVID και τα δάνεια

    Η doValue Greece, επικεφαλής της οποίας είναι ο Θοδωρής Καλαντώνης έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού.

    Τους δίνουν μάσκες, τους έκαναν τεστ μόλις επέστρεψαν από τις διακοπές, τα γραφεία έχουν αλλάξει διαρρύθμιση για να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και δεν γίνονται συναντήσεις διά ζώσεις.

    Η δουλειά όμως συνεχίζεται και σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης μέχρι τον Οκτώβριο είχαν ρυθμιστεί 1,8 δις ευρώ δάνεια, εκ των οποίων το 1,2 δις ευρώ είναι δάνεια απλών ιδιωτών και το υπόλοιπο 12% μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Αβάντα από Moody`s για Eurobank και Εθνική

    Στην αναβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Moody`s, γεγονός που προκαλεί θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

    Οι δύο τράπεζες με το εισιτήριο της Moody`s στην τσέπη είναι, όπως πληροφορούμαι έτοιμες, να ξεκινήσουν νέα πλάνα εκδόσεων ομολόγων στις αρχές του 2021 και εφόσον έχει φανεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

    Τα δύο hot νέα της αγοράς

    Λοιπόν στην αγορά εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί το εξής νέο: Μεγάλος ελληνικός όμιλος φέρεται να έχει συμφωνήσει να πουλήσει θυγατρική του εταιρεία σε Γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό.

    Η αξία της πολυεθνικής στο Γαλλικό χρηματιστήριο ανέρχεται στα 2,01  δισ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στην αγορά στο Παρίσι.

    Για να σας βοηθήσω, η μετοχή της πολυεθνικής είναι λίγο υψηλότερα των 46,5 ευρώ.

    Πάμε τώρα στην Ελληνική εταιρεία, την θυγατρική του ομίλου που είναι εισηγμένη στο ελληνικό ΧΑ.

    H μετοχή της έχει κάνει εντυπωσιακό ράλι τους τελευταίους μήνες.

    Ξεκίνησε από την περιοχή των 0,70 ευρώ και τώρα βρίσκεται πέριξ των 1,7 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (η οποία έχει πάρει και πολλές δουλειές στο εξωτερικό) με βάση το χθεσινό κλείσιμο υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Η σχετική φημολογία αναφέρει ότι έαν όλα πάνε καλά και συμφωνήσουν στα πάντα τότε ο Ελληνικός όμιλος μεταβιβάζοντας την θυγατρική του θα αποκτήσει μεταξύ άλλων και ποσοστό του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού.

    Επαναλαμβάνω πρόκειται για φημολογία και όχι για γεγονός. Και φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και εάν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα κάτι μπορεί να χαλάσει τελευταία στιγμή…

    Το δεύτερο hot νέο αφορά τον ΟΠΑΠ.

    Όπως διαπιστώσατε χθες η HSBC αναβάθμισε την τιμή στόχο της μετοχής στα 10,50 ευρώ από 8 ευρώ που ήταν πριν.

    Χθες λοιπόν η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,36% 16,37 έκλεισε με κέρδη 5,66% στα 8,49 ευρώ με όγκο 1,45 εκατ. κομμάτια.

    Οι έμπειροι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχει επιθετικός αγοραστής στην μετοχή. “Προφανώς για να αγοράζει κάποιος μετοχές όπως τον ΟΠΑΠ σημαίνει ότι έχει «βαρύ» πορτοφόλι” λένε οι ίδιες πηγές. .

    Επιπρόσθετα η χθεσινή είδηση οτι η Apollo Global Management, o διεθνής επενδυτικός κολοσσός προχώρησε σε συμφωνία για μία επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στον όμιλο Sazka και την KKCG του Κάρελ Κόμαρεκ, τον επενδυτικό φορέα πίσω από τον πανευρωπαϊκό γίγαντα στις λοταρίες και τα τυχερά παιχνίδια, με παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω του σημαντικού ποσοστού που κατέχει στον ΟΠΑΠ, έχει τεράστια στρατηγική σημασία. 

    Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν μέσω της Sazka Entertainment, νεοσύστατης και κατά 100% θυγατρικής της KKCG.

    Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η Sazka Entertainment θα κατέχει το 100% της Sazka Group και τα κεφάλαια, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, προορίζονται για επενδύσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

    Τα σούπερ μαρκετ και η καφεδομηχανή…

    «Βράζουν» όπως μαθαίνω, τα σούπερ μάρκετ για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να απαγορεύσει την πώληση διαρκών αγαθών, όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρικά είδη κα. μέχρι τη λήξη του lockdown. 

    Και αυτό όχι γιατί θα χάσουν πωλήσεις, -εξάλλου τα συγκεκριμένα είδη αποτελούν μικρό ποσοστό του τζίρου τους-, αλλά για την αναστάτωση που προκαλεί σε αγορά και καταναλωτές.

    Ακόμη, όπως μου μεταφέρουν οι πληροφοριοδότες μου, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν ποια προϊόντα μπορούν να πωλούν και ποια όχι, αφού η απόφαση αφορούσε γενικές κατηγορίες. 

    Είναι ενδεικτικό πως επιτελείο μεγάλης αλυσίδας ακόμη αναρωτιέται πως ακριβώς θα χειριστεί προωθητική ενέργεια που «τρέχει» γνωστή εταιρεία καφέ, η οποία προβλέπει την δωρεάν διάθεση καφεδομηχανής με την αγορά συγκεκριμένου αριθμού καψουλών.

    Πρόκειται για μια προσφορά που πάει «πακέτο» και δεν σπάει… Τι ακριβώς θα κάνουμε;

    Θα κρατήσουμε την καφεδομηχανή και θα έρθει ο καταναλωτής να την πάρει σε τρεις εβδομάδες; 

    Προβλήματα ωστόσο δημιουργήθηκαν και με την πρακτική εφαρμογή της απόφασης. Η απόσυρση των προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων αποκλείστηκε, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμη αυτή την στιγμή αποθηκευτικοί χώροι.

    Έτσι, οι περισσότεροι φαίνεται να καταλήγουν στη σήμανση και σε αποκλεισμούς χώρων μέσα στα καταστήματα, όπου βρίσκονται τα επίμαχα προϊόντα.

    Επιπλέον, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνονται δεκτά στα ταμεία, καθώς ο κωδικός τους (barcode) θα έχει αποκλειστεί από το σύστημα της ταμειακής μηχανής.