• Business

    Σε κόκκινο συναγερμό οι μετοχές. Τραπεζικό sell off

    εκτακτο


    Βουτιά άνω του 4% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που παρασύρθηκε από το πτωτικό κύμα που σάρωσε τις ξένες αγορές υπό την απειλή του Brexit. Έτσι, η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, και συνοδεύτηκαν από ένα απροσδόκητο sell off με έμφαση στους τραπεζικούς τίτλους. Ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να παραμείνει ο γ.δ. πάνω από το όριο των 600 μονάδων.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,18% στις 618,67 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλό ημέρας στις 615,44 μονάδες και υψηλότερη τιμή στις 647,56 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 96,43 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5,32%, στις 168,53 μονάδες, ενώ πτώση 3,25% κατέγραψε ο Mid Cap κλείνοντας στις 739,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 9,75%, στις 47,74 μονάδες.

    Στο σύνολο της εβδομάδας ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε ποσοστό 12,76%.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  στους χαμένους βρέθηκαν ο John Paulson μέτοχος τωνAlpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και ο Ευάγγελος  Στασινόπουλος της Βιοχάλκο. Αντίθετα, στους ελάχιστους κερδισμένους βρέθηκαν ο Μιχαήλ Λεμπιδάκης (Πλαστικά Κρήτης) και ο Αντώνης Καράτζης, της ομώνυμης εταιρίας.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη ποσοστιαία πτώση που σημείωσε το ΧΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, αποδίδεται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι “ρηχή” με αποτέλεσμα οι εντολές πώλησης των ξένων χαρτοφυλακίων να δίδονται σε χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να πραγματοποιηθούν.

    Στο ταμπλό τώρα, και συγκεκριμένα στον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα ήταν δραματική. Η Eurobank υποχώρησε κατά 10,53%, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 13,58%. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 9,42% και η Alpha Bank έχασε ποσοστό 7,69%. Και όλα αυτά την ώρα που εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας θετικές εκθέσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών για τον τραπεζικό κλάδο.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 8,02%, τα ΕΛΠΕ έκλεισαν με πτώση 6,02%, ο Μυτιληναίος έχασε ποσοστό 5,19% και η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 5,56%. Απώλειες 4,49% σημείωσε η Ελλάκτωρ, ενώ πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Lamda, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Άνω του 2% οι απώλειες σε Aegean, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Grivalia.

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pia-stratigiki-o-takis-kanellopoulos-tou-titana-karfose-tis-diethnis-agores-prin-brexit/52549

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/aegean-airlines-ena-isitirio-echi-oso-enas-olokliros-misthos-diladi-436-evro/52493

     



    ΣΧΟΛΙΑ