• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε υψηλό 2μήνου η στερλίνα μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ για το Brexit

    • Bloomberg


    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών σκαρφάλωσε η στερλίνα, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Έτσι, η στερλίνα ετοιμάζεται να συμπληρώσει το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών της από τον Ιανουάριο, καθώς το Sky News ανέφερε ότι ο Γιούνκερ είπε σε συνέντευξή του ότι κάνει «τα πάντα» για να αποτρέψει ένα «άτακτο» Brexit (χωρίς συμφωνία).

    Η είδηση αυτή ήρθε μετά το θετικό κλίμα της Πέμπτης, όταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επόμενη εβδομάδα «για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία», εν μέσω κάποιων ενδεικτικών σημείων προόδου για να λυθεί το αδιέξοδο με τα ιρλανδικά σύνορα.

    Η κίνηση της στερλίνας είναι διατηρήσιμη «εάν αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία», ανέφερε σε e-mail του ο Μπρένταν ΜακΚίνα, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Securities στη Νέα Υόρκη για την αγορά συναλλάγματος.

    «Αλλά αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν, πιθανότατα θα δούμε ένα μεγάλο sell off», πρόσθεσε.

    Η λίρα ενισχυόταν κατά 0,3% στα 1,2567 δολάρια στις 8:45 π.μ. στο Λονδίνο, αφού άγγιξε το υψηλότερο σημείο της από τις 15 Ιουλίου. Έχει την καλύτερη επίδοση από όλα τα υπόλοιπα νομίσματα αυτό το μήνα, με ένα ράλι 3,4%.

    Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν κολλήσει εδώ και αρκετούς μήνες με ελάχιστα σημάδια κινητικότητας, καθώς η προθεσμία του Οκτωβρίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει.

    Οι traders κρέμονται από κάθε λέξη στην προσπάθειά τους να καταλάβουν αν μπορεί να αποτραπεί ένα οικονομικά επιζήμιο σενάριο άτακτης αποχώρησης.

    Ο θετικός θόρυβος γύρω από τις προσπάθειες για σύναψη μιας συμφωνίας για την ώρα είναι απλά ρητορική που μπορεί να ερμηνευτεί με κάθε τρόπο.

    Ο ίδιος ο Γιούνκερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι «ορατός».

    Είναι «πολύ ασαφές το πού βρίσκονται στ’ αλήθεια τα πράγματα», δήλωσε ο ΜακΚίνα.

    Η στερλίνα θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 5% εάν επιτευχθεί συμφωνία ή θα πέσει στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο και με το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει άτακτα από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Σαμίκ Ντχαρ, επικεφαλής οικονομολόγο της BNY Mellon Investment Management.



    ΣΧΟΛΙΑ