• Business

    Σε δύο μέτωπα ο πόλεμος Μαντωνανάκη με τις τράπεζες και το δημόσιο

    • Χριστίνα Παπαγιάννη - Εφη Καραγεώργου


    Μέχρι τον Άρειο Πάγο θα φτάσει η υπόθεση της καταγγελίας δανείων ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου Μαντωνανάκη, καθώς στις 11 Μαρτίου συζητείται η αναίρεση που έχει ασκήσει ο ξενοδόχος κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου.

    Δεδομένου ότι στην επιταγή πληρωμής που επέδωσε η Eurobank στον ξενοδοχειακό όμιλο τον Απρίλιο του 2019, δήλωνε ρητά πως αν δεν καταβληθεί το επιτασσόμενο ποσό, θα προέβαιναν σε πλειστηριασμό των ενυπόθηκων Elounda Beach και Elounda Bay Palace, η χθεσινή είδηση ότι τα δύο ξενοδοχεία βγήκαν στο σφυρί δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η πλευρά Μαντωνανάκη έχει ασκήσει ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, με τις ίδιες πληροφορίες να λένε ότι συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμα σχετική απόφαση.

    Η γνωστοποίηση της καταγγελίας του δανείου που εκδόθηκε το 2007, έγινε από τη Eurobank το Μάρτιο του 2019, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η τράπεζα εκπροσωπεί τις ομολογιούχους, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και το υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Συγκεκριμένα, η Eurobank επέταξε την Ήλιος Α.Ε. (εταιρεία του ομίλου Μαντωνανάκη που ελέγχει τις δύο μονάδες στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου) να καταβάλει το ποσό των 365 εκατομμυρίων εντόκως από την επίδοση της διαταγής πληρωμής.

    Ανακοπή

    Η πλευρά Μαντωνανάκη άσκησε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, ισχυριζόμενη ότι η καταγγελία των δανείων είναι καταχρηστική.

    Επί αυτής της ανακοπής εκδόθηκαν αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, οι οποίες ακύρωσαν την επιταγή προς πληρωμή, δεχόμενες ότι η καταγγελία του ομολογιακού δανείου είναι καταχρηστική και άκυρη. Οι τράπεζες άσκησαν έφεση στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με την οποία απορρίφθηκε η έφεσή τους και έτσι η απόφαση κατέστη τελεσίδικη.

    Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Κρητικός ξενοδόχος ήταν νικητής στη μάχη με τις τράπεζες.

    Έπειτα, οι εταιρείες Μαντωνανάκη και όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν παράσχει εγγυήσεις για τα δάνεια ή έχουν συσταθεί εμπράγματα βάρη σε περιουσιακά τους στοιχεία, ήγειραν κατά των τραπεζών αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία ζήτησαν να αναγνωριστεί η ακυρότητα των καταγγελιών των δανείων, καθώς και των σχετικών αποφάσεων των συνελεύσεων των ομολογιούχων.

    Οι αγωγές έγιναν δεκτές, ασκήθηκαν εκατέρωθεν εφέσεις που συζητήθηκαν τον Ιούνιο του 2022 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο εξαφάνισε την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε το Μαντωνανάκη. Κατά αυτής της απόφασης του Εφετείου άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο ο ξενοδόχος, με την υπόθεση να συζητείται σε ένα μήνα από σήμερα, καταδεικνύοντας πως το «σίριαλ Μαντωνανάκη» έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

    Μία εβδομάδα πριν τη συζήτηση στον Άρειο Πάγο θα διεξαχθεί ο πλειστηριασμός, αν βέβαια εκδοθεί η απόφαση επί της ανακοπής που άσκησε ο ξενοδόχος. Ο πλειστηριασμός είναι διπλός και αφορά και στα δύο πεντάστερα, Elounda Beach Hotel & Villas κι Elounda Bay Palace, με τιμή εκκίνησης 118 εκατ. και 63,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Σημειωτέο ότι η Ήλιος επιτάχθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού 513,56 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κεφάλαιο 300 εκατ. και οφειλόμενους τόκους ύψους 214,56 εκατ. ευρώ.

    Πηγές της πλευράς Μαντωνανακη αναφέρουν στο mononews πώς «είναι προφανές πως ο πλειστηριασμός επισπεύδεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τις τράπεζες, με σκοπό να ασκηθεί πίεση προκειμένου να ρυθμιστεί η απαίτηση των 700 εκατομμυρίων ευρώ, σχετιζόμενη με την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi.

    Αυτό, καθώς ο κ. Μαντωνανακης δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», προσθέτουν, χωρίς πάντως να αναφέρεται ποια είναι ακριβώς η λύση που προτείνει το δημόσιο.

    Το Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2020, 249 δωμάτια.

    Το Elounda Bay Palace κατασκευάστηκε επίσης το 1968 κι έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές, ενώ διαθέτει 266 δωμάτια. Το Elounda Bay βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης και πέρα από τις υπηρεσίες διαμονής προσφέρει πλήθος επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως το Chenot Spa, τέσσερα εστιατόρια και τρία μπαρ.

    Σε αναζήτηση αγοραστή για το Grand Resort Lagonissi

    Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν το Grand Resort Lagonissi να έχει βγει ήδη προς πώληση, ενώ στους υποψήφιους αγοραστές βρέθηκε και η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία παρεμπιπτόντως κατασκεύασε το ξενοδοχείο.

    Η ιστορία της διαµάχης µεταξύ της Αττικός Ήλιος και του δηµοσίου χρονολογείται από το 1999, όταν η εταιρεία συµφερόντων του Μαντωνανάκη σύναψε µε τον ΕΟΤ σύµβαση µίσθωσης έκτασης 326 στρεµµάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών. Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγµατεύσεις µεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ, οι οποίες όμως κατέληξαν σε προσφυγές του ξενοδόχου κατά του δημοσίου. Ο ξενοδόχος ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη των ετών 2010-2020 από τη µη παράδοση της ακώλυτης χρήσης της παρακείµενης έκτασης.

    Η εκδίκαση των 8 διαιτητικών προσφυγών ολοκληρώθηκε εντός του 2019 και εκδόθηκαν διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες επιδίκασαν συνολικά 567 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Το συνολικό ποσό κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων που επιδικάσθηκε ανέρχεται σε ποσό άνω των 712 εκατ. ευρώ, το δε 80% αυτού, το οποίο είναι ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών, ήτοι 570 εκατ. ευρώ, υπερβαίνει κατά 195εκ ευρώ το σύνολο των ομολογιακών δανείων που απαιτούν προς εξόφληση οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η πλευρά Μαντωνανάκη.

    Από την πλευρά της, η ΕΤΑΔ έχει προβεί στην αναγνώριση εξόδων πρόβλεψης ύψους 257,3 εκατ. για την επίδικη υπόθεση. Η φημολογία ότι επίκειται να βγει λευκός καπνός εντείνεται, χωρίς ωστόσο οι ιθύνοντες του Υπερταμείου να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο, ούτε είναι σαφές αν έχει βρεθεί λύση που εν τέλει δε θα ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Στο σφυρί το Elounda Beach & Elounda Bay του Μαντωνανάκη



    ΣΧΟΛΙΑ