• Business

    Σαρρηγεωργίου: Πώς θα φέρουμε περισσότερα κίνητρα για να ασφαλιστούν οι πολίτες

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ


    Νέα και περισσότερα κίνητρα ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα υπασφαλισμένη, κάτι που δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

    Ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να θεσπιστεί και ύστερα να μιλήσουμε αναλυτικότερα για αυτό. Μάλιστα είπε ότι ήταν μια έκπληξη για τον κλάδο αφού τα υπόλοιπα κόμματα δεν στήριξαν αυτό το μέτρο.

    Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει μείωση του ΕΝΦΙΑ τονίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, για να υπάρχει ιδιωτική κάλυψη απέναντι στη φυσική καταστροφή, με ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας».

    Σημαντικό και πάγιο αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί η κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων, ο οποίος «ήρθε» το 2016, και αγγίζει το 15%. Ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι δεν γίνεται να υπάρχει αυτός ο φόρος ακόμα και να μιλάμε για κίνητρα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία είναι σαφώς συμπληρωματική της κοινωνικής, αλλά προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως στον οικονομικά ασθενέστερο.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ μίλησε για κίνητρα στην υγεία, στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο δημογραφικό. Ιδιαίτερα για το τελευταίο τόνισε ότι είναι μια μεγάλη απειλή για την Ελλάδα λέγοντας ωστόσο ότι με την στήριξη της πολιτείας η πρόκληση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και επίλυσης ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος.

    Οι προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για τις προκλήσεις του κλάδου, αλλά και σε τι μέτρα πρέπει να προχωρήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η πολιτεία για να τα αντιμετωπίσει.

    Όπως είπε ο πληθωρισμός είναι σαφώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς παρασύρει την αγορά, επηρεάζοντας την οικονομία και τις επενδύσεις. Ακόμα μια μεγάλη πρόκληση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο ασφαλιστικός κλάδος γενικότερα έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, καθώς αυτό είναι το μέλλον και αν μια εταιρεία θέλει να προσφέρει καλύτερα και πιο ευέλικτα προγράμματα θα πρέπει σίγουρα να αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι.

    Σε ακόμα δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτεία, η κοινωνία και φυσικά ο ασφαλιστικός κλάδος αναφέρθηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου, το δημογραφικό, αλλά και την κλιματική κρίση. Επίσης αναφέρθηκε στην υιοθέτηση των ESG κριτηρίων, στην έλλειψη προσωπικού στον κλάδο των ασφαλίσεων αλλά και στο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο στο τέλος της ημέρας κάνει πιο ακριβά τα προϊόντα για τους πελάτες.

    Λαζαράκου: Ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στην χώρα

    Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για το πολύ καλό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και για την σημαντική άνοδο του Χρηματιστηρίου, που μέσα σε πέντε μήνες ανέβηκε 33%.

    Ωστόσο έδωσε έμφαση στον ασφαλιστικό κλάδο λέγοντας ότι  η εγχώρια ασφαλιστική αγορά δείχνει να μην ακολουθεί αυτή την τάση. Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται τα τελευταία χρόνια για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, την ταχύτερη εφαρμογή του, την καλύτερη ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και την προστασία των επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα ζητούν οι ασφαλιστές

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Στα 4,7 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων – Αύξηση 4,2% το 2022

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ