• Business

    Κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα ζητούν οι ασφαλιστές

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


    Παροχή κινήτρων για να κινητοποιηθούν οι πολίτες να ασφαλιστούν ζητούν οι ασφαλιστές, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα και να στηρίξει τόσο τους πολίτες όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Σε εκδήλωση που έγινε χθες από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τονίστηκε η ανάγκη να καταργηθεί ο φόρος ασφαλίστρων 15% αλλά και να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να ασφαλισθεί ο Έλληνας πολίτης.

    «Για τι κίνητρα μιλάμε όταν υπάρχει ακόμα ο φόρος ασφαλίστρων του 15%», ακούστηκε να λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης. «Πρέπει να δίνονται κίνητρα και όχι αντικίνητρα», πρόσθεσε λίγο αργότερα.

    Σαρρηγεωργίου: Τι δεν αλλάζει στην Ελλάδα

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Όπως είπε, η πορεία του ελληνικού κράτους στις ασφάλειες αποκλίνει αντί να συγκλίνει συγκριτικά με την ΕΕ.

    Επίσης άσκησε κριτική στην πολιτεία καθώς όπως είπε σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν ειδικά τον αδύναμο ασφαλισμένο. Στην χώρα μας αυτά τα κίνητρα όχι μόνο έχουν καταργηθεί αλλά υπάρχει και ο φόρος ασφαλίστρων του 15% που φέρνει πενιχρά έσοδα.

    «Αρκετά πράγματα δεν αλλάζουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Αρχικά δεν αλλάζει το δείγμα ασφάλισης μεταξύ δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και της ιδιωτικής ασφάλισης που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά. Ωστόσο όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αυτασφάλιση. Το ποσό δηλαδή που πληρώνει ο μη ασφαλισμένος πολίτης όταν κάτι του συμβεί. Αναλαμβάνουν δηλαδή να καλύψουν μόνοι τους όποια ζημιά επέλθει στην περιουσία ή την υγεία τους».

    «Το δεύτερο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η προστασία της περιουσίας», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου συνεχίζοντας. «Μόνο το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό κινείται μεταξύ 75%-85%. Μόνο το 15% των πολιτών έχουν συμπληρωματικά ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας».

    Ο κ. Σαρρηγεωργίου στην τοποθέτησή του μίλησε για αλλαγές.  Αλλαγές στην υγεία, στην κλιματική κρίση, στο δημογραφικό αλλά και στα κόστη (όπως για παράδειγμα των φαρμάκων).

    Το μοντέλο ασφάλισης στην Ελλάδα δεν στέκει στο μέλλον

    Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι το υπάρχων μοντέλο ασφάλισης στην Ελλάδα δεν στέκει στο μέλλον. «Η πορεία του ελληνικού κράτους ως προς την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού αποκλίνει αντί να συγκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική» τονίζει ο κ. Σαρρηγεωργίου.

    Όπως είπε «στο τέλος της ημέρας αυτή η απόκλιση βλάπτει τον πολίτη. Και κυρίως τον αδύναμο πολίτη, ο οποίος σε αντίθεση με τον πλούσιο δεν μπορεί να αυτασφαλιστεί». Ο Έλληνας πολίτης όταν βγαίνει στη σύνταξη έχει στην άκρη κατά μέσο όρο 3 μέρες του τελευταίου του μισθού, όταν ο μέσος ευρωπαίος πολίτης έχει 8 μήνες στην άκρη όταν βγαίνει στη σύνταξη είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τονίζοντας για ακόμα μια φορά το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική ιδιωτική ασφάλιση με το τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    «Για να αλλάξει αυτή τη κατάσταση η ασφαλιστική αγορά φέρνει προσιτές λύσεις και προσιτά προϊόντα για να ωθήσουν προς την ασφάλιση τους Έλληνες πολίτες» τόνισε, ενώ όπως είπε κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν στους λίγους ασφαλισμένους 2,5-3 δις ευρώ σε αποζημιώσεις.

    Κλείνοντας ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για τα κίνητρα που έχει προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προς την πολιτεία ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό – μακροπρόθεσμο επενδυτή, λέγοντας ότι το κράτος θα έπρεπε να επιδιώκει την ανάπτυξη της αγοράς καθώς παράλληλα έτσι στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας. «Αν δεν θεσπιστούν συγκεκριμένα κίνητρα είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει αυτή η αγορά» είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα 4,8 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022

    Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Η νέα ανθρωπογεωγραφία της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ