• Business

    Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβάλλουν µε πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ


    Στα 1,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στα δημόσια έσοδα, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

    Επίσης σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική συνεισφορά του κλάδου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, καθώς για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούνται επιπλέον 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

    Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν στο σύνολό τους δείκτη φερεγγυότητας 184,6% αλλά και σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία. Επίσης διαθέτουν συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement-SCR) 2 δισ. ευρώ, και 3,6 δισ. ευρώ σε συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια των εταιριών.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε:

    Η ασφάλιση αποτελεί θεμελιώδη μηχανισμό προστασίας από τις οικονομικές συνέπειες των κινδύνων που απειλούν καθημερινά άτοµα και επιχειρήσεις. Μέσα από πλήθος καινοτόμων καλύψεων και υπηρεσιών, οι ασφαλιστικές εταιρίες εγγυώνται την οικονομική ευμάρεια και τη συνοχή των µελών της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, τη βιωσιμότητά της, σε κρίσιμους τομείς, όπως οι φυσικές καταστροφές, η υγεία και οι συντάξεις.

    Θα έλεγε κανείς ότι η ασφάλιση είναι απόλυτα συνυφασµένη µε την έννοια της βιωσιµότητας και τους ESG παράγοντες.

    Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία και από την άποψη αυτή, η ασφάλιση ισοδυναµεί µε προοπτική για το µέλλον.

    Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ισχυροί µακροπρόθεσµοι επενδυτές µε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 17,4 δισ. ευρώ, είναι εργοδότες µε σηµαντικό κοινωνικό αποτύπωµα και συµβάλλουν µε πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δηµόσια έσοδα.

    Ο κλάδος µας, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή εµπειρία, έχει προοπτικές για ακόµη µεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύπτοντας το µεγάλο κενό προστασίας πο
    υπάρχει στη χώρα µας και συµβάλλοντας ευεργετικά στη σταθεροποίηση της οικονοµίας της χώρας.

    Σκοπός της έκδοσης είναι να αναδείξει, µε συγκεκριµένα ποσοτικά στοιχεία, την ευρύτερη συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονοµία και κοινωνία, µε έµφαση στην προστιθέµενη αξία της, την απασχόληση και τα δηµόσια έσοδα που δηµιουργεί».

    Διαβάστε επίσης:

    Ασφαλιστικές εταιρίες: Αύξηση παραγωγής σχεδόν 9% το 2023

    Fast-fashion: Το «μυστικό όπλο» της Zara απέναντι στη Shein

    ΑΔΜΗΕ: 7,51% το WACC για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ