• Business

    Sani/Ikos: Φορτσάρει με κρατήσεις 265 εκατ. ευρώ το 2023

    Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Ομίλου Sani/Ikos


    Προς έσοδα – ρεκόρ οδεύει φέτος η Sani/Ikos, με τις κρατήσεις για το 2023 να αντιστοιχούν ήδη σε έσοδα 265 εκατομμυρίων ευρώ. 

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της χρήσης του 2022 που επικαλείται η έκθεση της Moody’s για τον όμιλο (η έκθεση δημοσιεύθηκε έξι μήνες μετά την είσοδο του κρατικού fund της Σιγκαπούρης στο μετοχικό κεφάλαιο), τα έσοδα της Sani/Ikos έφτασαν τα 318,5 εκατ. ευρώ, σπάζοντας το φράγμα του 2019 – όταν ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 213,4 εκατομμύρια –, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤΑ άγγιξε το 22%. Η Sani/Ikos διαθέτει 10 πολυτελή ξενοδοχεία σε έξι διαφορετικά θέρετρα και τοποθεσίες στην Ελλάδα και την Ισπανία με τα εμπορικά σήματα Sani και Ikos. Συνολικά, η εταιρεία είχε 2.755 δωμάτια υπό λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2022 και σχεδιάζει το άνοιγμα δύο ξενοδοχείων στην Ισπανία και την Ελλάδα το 2023 (με περισσότερα από 700 δωμάτια στο σύνολο) και δύο ακόμη ξενοδοχεία σε Πορτογαλία και Ελλάδα το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

    Η μεγαλύτερη εισροή πελατών στις μονάδες του ομίλου προέρχεται από tour operators, με τις απευθείας κρατήσεις να έχουν αυξηθεί σε 44% φέτος, έναντι 38% το 2022. Όπως η Moody’s τονίζει, οι άμεσες πωλήσεις είναι οι πιο κερδοφόρες για την εταιρεία. Να σημειωθεί επίσης ότι το 2022 η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώθηκε το 2022 στα 566 ευρώ έναντι 415 ευρώ το 2019 και εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει στα 570 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Moody’s, το 70% της πληρότητας της φετινής σεζόν έχει ήδη εξασφαλιστεί από τον Μάρτιο, με κρατήσεις ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, αναμένεται ότι η πληρότητα θα φτάσει σε περίπου 90% για τη σεζόν.

    Εκτός από αυτά τα δύο νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Μαγιόρκα, το Ikos Cortesia στην Πορτογαλία και το Ikos Kissamos στην Κρήτη είναι νέα ξενοδοχεία με τις μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες. Συνολικά, η εταιρεία αναμένει να δαπανήσει περίπου 450 εκατ. ευρώ για νέες επεκτάσεις κατά την περίοδο 2023-2025, έργα που θα αποφέρουν 100 εκατ. ευρώ EBITDA όταν ολοκληρωθούν. «Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες πιθανότατα θα απαιτήσουν περαιτέρω χρηματοδότηση χρέους», σημειώνει η έκθεση.

    Επιφυλάξεις της Moody’s για το δανεισμό

    Το outlook της Moody’s για τη Sani/Ikos είναι αρνητικό, παρά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της ξενοδοχειακής που ίδρυσε η οικογένεια Ανδρεάδη.

    Η αξιολόγηση της Sani/Ikos με B3 (corporate family rating) αντανακλά τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας και το εξαιρετικά κερδοφόρο επιχειρηματικό της μοντέλο, την αναμενόμενη αύξηση των κερδών της από τις επεκτάσεις, καθώς και τις προοπτικές που εμφανίζουν τα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, που παρέχουν στην εταιρεία επιλογές για χρηματοδότηση με εξασφάλιση, αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού οίκου.

    Τους παράγοντες αυτούς αντισταθμίζει, όμως, το πληθωριστικό περιβάλλον, επειδή επηρεάζει την κερδοφορία. Αρνητική είναι η μνεία στη χρηματοδοτούμενη από δάνειο αναπτυξιακή στρατηγική της Sani/Ikos με σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες που δύναται να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Η Moody’s δίνει αρνητικό outlook για τη Sani/Ikos, σημειώνοντας ότι αναμένει πως «οι περισσότερες ή όλες οι λειτουργίες θα επιβαρυνθούν τελικά με δανεισμό, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει σταδιακά τους κινδύνους μειωμένης εξασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων με εξασφάλιση». Ο συντελεστής μόχλευσης της Sani/Ikos ήταν 43% τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

    Μέρισμα 40 εκατομμυρίων

    Η GIG εξαγόρασε το Σεπτέμβριο το ποσοστό των Oaktree Capital, Goldman Sachs, Hermes GPE, Moonstone Investments και Florac, ενώ βασικοί μέτοχοι παραμένουν οι Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, που έχουν συστήσει τον όμιλο LBRI. Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας που επικαλείται η Μοοdy’s, τα περιουσιακά στοιχεία έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς, αυτή η αξία θα αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση των επενδύσεων και το άνοιγμα των ξενοδοχείων στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

    Όσον αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι είναι επαρκή, καθώς η Sani/Ikos επωφελείται από τις αυξημένες ταμειακές ροές και από ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, κεφάλαια που «θα αναλωθούν πλήρως από κεφαλαιουχικές δαπάνες τους επόμενους 18 μήνες καθώς και από μια πιθανή διανομή 40 εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους». Θυμίζουμε πως η ξενοδοχειακή προχώρησε το 2021 στην έκδοση ομολόγου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε. Η Moody’s προβλέπει, μάλιστα ότι ο όμιλος θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα έργα του στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Διαβάστε επίσης

    Sani/Ikos: Προχωρά σε αύξηση μισθών κατά 8%



    ΣΧΟΛΙΑ