• Business

    Sani/Ikos: Τι προβλέπει η Fitch για τον μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο

    Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Sani/Ikos


    Ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας της Sani/Ikos βλέπει για τον όμιλο που ίδρυσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης η Fitch, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση του outlook από αρνητικό σε σταθερό.

    Υπενθυμίζεται πως η ξενοδοχειακή προχώρησε το 2021 στην έκδοση ομολόγου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε.

    Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, για το 2023 εκτιμάται περιθώριο EBITDA 33,5%, που αντικατοπτρίζει την ενοποίηση των νέων assets της Sani/Ikos. Ο όμιλος πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του δύο νέα ξενοδοχεία το 2023, το Ikos Odisia στην Κέρκυρα και το Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα, που άνοιξαν τον Ιούνιο.

    Τα έσοδα ανά δωμάτιο για τα οποία κάνει λόγο η Fitch για το 2024 αναμένεται να καλύψουν τα αυξανόμενα κόστη του ομίλου. «Εκτιμούμε ότι η σημαντική πληθωριστική πίεση θα παραμείνει το 2024, κυρίως για το μισθολογικό κόστος της εταιρείας στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπουμε ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 10%. Βλέπουμε περαιτέρω βελτιστοποίηση των τιμών καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στις απευθείας πωλήσεις και μειώνει τις εκπτώσεις της», αναφέρει η έκθεση.

    Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν επίσης ότι το έντονα αρνητικό περιθώριο ταμειακών ροών που εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε σχεδόν 45% το 2023, θα μειωθεί στο 20% έως 30% το 2024-26 και στο 5% το 2027. Επίσης αναμένεται ότι τα περιθώρια EBITDA της Sani/Ikos θα βελτιωθούν στο 37% από 34-35%.

    O κίνδυνος καθυστέρησης των νέων έργων

    Καμπανάκι χτυπά για τον κίνδυνο καθυστέρησης της απομόχλευσης του ομίλου, εξαιτίας νέων έργων. «Το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης σε συνολικά 15 ξενοδοχεία εξακολουθεί να ενέχει σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης, καθώς το pipeline κατασκευής υπόκειται σε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις και καθυστερήσεις. Η παράδοση του Ikos Kissamos προωθείται για το 2026, ενώ το σχέδιο ήθελε το άνοιγμα το 2025. Διαπιστώνουμε περαιτέρω κίνδυνο καθυστερήσεων και υψηλότερες από τις αναμενόμενες κεφαλαιακές δαπάνες για τα δύο ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν το 2027 και για την επέκταση των υφιστάμενων ξενοδοχείων».

    Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η Fitch σημειώνει ότι η αναθεώρηση του οutlook σε σταθερό αντανακλά τη σταθερή απόδοση των νέων ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός της εγχώριας αγοράς της Sani/Ikos, και το ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρεί ισχυρή κερδοφορία. Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση με B- αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέση της Sani/Ikos στον κλάδο των πολυτελών καταλυμάτων.

    Σημειωτέον ότι τα θέρετρα της Sani/Ikos λειτουργούν γενικά έξι έως επτά μήνες το χρόνο, με πληρότητα κοντά στο 95% κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος για το 2024 – 2027 έχουν ύψος 780 εκατ. ευρώ. Με βάση το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, έχει προγραμματιστεί το ντεμπούτο του Ikos Cortesia στο Αλγκάρβε της Πορτογαλία Θυμίζουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισήλθε το σιγκαπουριανό GIG, εξαγοράζοντας το ποσοστό των Oaktree Capital, Goldman Sachs, Hermes GPE, Moonstone Investments και Florac, ενώ βασικοί μέτοχοι παραμένουν οι Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, που έχουν συστήσει τον όμιλο LBRI.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Νέο μπλόκο στο ΣτΕ για τη μαρίνα Καλαμαριάς

    Με 14 ξενοδοχεία η Χίλτον στην Ελλάδα

    Eurobank: Στο σφυρί το Elounda Beach & Elounda Bay του Μαντωνανάκη



    ΣΧΟΛΙΑ