• Business

    Σ. Παληός: Διεύρυνση ζημιών και μη επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για τη Diana Shipping

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    O εφοπλιστής Συμεών Παληός και η σύζυγος του Γεωργία


    Δύσκολοι καιροί για τη ναυτιλιακή Diana Shipping, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Συμεών Παληού, καθώς από την μία πλευρά εμφάνισε σημαντική διεύρυνση των ζημιών της τόσο στο τρίτο τρίμηνο του έτους όσο και στο εννεάμηνο, και από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε την ανεπιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της με τις δανείστριες τράπεζες για την εξασφάλιση διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων της. 

    Ειδικότερα, ζημιές ύψους 78,3 εκατ. δολ. εμφάνισε στο τρίο τρίμηνο του 2016 η ναυτιλιακή, εκ των οποίων τα 50 εκατ. δολ. αφορούν ζημιές και απομείωση επενδύσεων στη θυγατρική της Diana Containerships Inc. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015, η εταιρία είχε ζημίες 17,4 εκατ. δολ. 

    Τα έσοδα από ναυλώσεις ανήλθαν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στα 27,1 εκατ. δοσ. έναντι 38,9 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2015, μείωση που αποδίδεται από την εταιρία στην υποχώρηση του μέσου όρου των τιμών των ναύλων που πέτυχε για τα πλοία της κατά το τρίτο τρίμηνο. Μάλιστα, η μείωση αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τα έσοδα που προήλθαν από την αύξηση των ημερών ναύλωσης λόγω της διεύρυνσης του στόλου της.

    Στο εννεάμηνο, οι ζημιές της Diana ανήλθαν στα 141 εκατ. δολ. έναντι 42,2 εκατ. δολ. το εννέαμηνο του 2015.

    Τέλος οι συζητήσεις με τις τράπεζες

    Η Diana Shipping ολοκλήρωσε, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της. Οι συζητήσεις αφορούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων της με στόχο τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των εκκρεμών δόσεων των δανείων της. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η ναυτιλιακή είχε προσλάβει οικονομικούς συμβούλους που θα την βοηθούσαν στην επίτευξη νέων συμφωνιών με τις τράπεζες. Μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με ορισμένες από αυτές.

    Τελικά, η διοίκηση της Diana Shipping γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς θα έπρεπε οι όροι να ισχύσουν για όλους τους δανειστές της. Ως εκ τούτου η εταιρία διέκοψε τη συνεργασία της με τους οικονομικούς συμβούλους και προς το παρόν οι συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες δεν αναμένεται να επαναληφθούν. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η εταιρία είναι ενήμερη σε όλες τις πληρωμές της κεφαλαίου και τόκων, για κάθε ένα από τα υφιστάμενα δάνεια της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναλυτής ανατρέπει τα δεδομένα: Ξεχάστε το dry bulk, αγοράστε μετοχές τάνκερ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένα κέρδη και πωλήσεις για την Aegean Marine στο γ’ τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Βενιάμης: Ποιες είναι οι νέες του κινήσεις στην εφοπλιστική σκακιέρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ