• Business

    Reds: Όλα τα ντεσού της δημόσιας πρότασης που ήρθε από… καραμπόλα και το ισχυρό αναπτυξιακό story της εταιρείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Henry Holterman, Επικεφαλής Reggeborh, Μετόχου της Ελλάκτωρ

    Henry Holterman (Επικεφαλής Reggeborgh, Βασικού Μετόχου της Ελλάκτωρ)


    Ο πειρασμός για την κατοχύρωση ρευστότητας «αντιμάχεται» τις βάσιμες προοπτικές των μελλοντικών υπεραξιών που γεννά το αναπτυξιακό story.

    Αυτό είναι επί της ουσίας το δίλλημα για τους μετόχους μειοψηφίας της Reds, μετά από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Μια πρόταση που ήρθε από…καραμπόλα, καθώς αποτελεί την αμέσως επόμενη, επιβεβλημένη κίνηση, έπειτα από εκείνη η οποία έγινε στην Ελλάκτωρ.

    Στον Ολλανδικών συμφερόντων κατασκευαστικό Όμιλο η θυγατρική RB Ellaktor και η μητρική της Reggeborgh έφτασαν να κατέχουν μετά από την πρόσφατη ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ποσοστό 46,15%. Επειδή η συμμετοχή τους ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 33,3% και επειδή η Ελλάκτωρ κατέχει το 55,456% στη Reds, ενεργοποιήθηκε η νέα δημόσια πρόταση στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Έχοντας μπροστά της σημαντικά και υψηλής προστιθέμενης αξίας projects.

    Συνολικά η Ολλανδική RB Ellaktor μπορεί να αποκτήσει 22.820.829 μετοχές της Reds. Δηλαδή το περίπου 39,73%, εξαιρουμένου του ποσοστού που είναι στο χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ, αλλά και του 4,81% που κατέχεται από την επίσης Ολλανδική Prosillio. H οποία δηλώνει…συμπαραστάτης στη δημόσια πρόταση και δεν προτίθεται να εκχωρήσει το ποσοστό της.

    Για τους μειοψηφούντες μετόχους το προσφερόμενο τίμημα είναι ένα ισχυρό θέλγητρο για να παραδώσουν τα «χαρτιά» τους. Και τούτο γιατί το αντάλλαγμα ορίστηκε στα 2,48 ευρώ. Με συνέπεια να είναι 22,8% πιο πάνω από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο.

    Το τίμημα επίσης είναι κατά 27,2% μεγαλύτερο σε σχέση με την έκθεση αποτίμηση της εταιρείας που έγινε από την Eurocorp AΕΠΕΥ του Ίωνα Κουφοπαντελή. Έκθεση η οποία αποτιμά τη Reds στα 111,9 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,95 ευρώ ανά μετοχή.

    Τι έχουν Παναγιωτόπουλος, Διαμαντίδης και άλλοι μέτοχοι

    Εκ των πραγμάτων οι μέτοχοι, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα πουν το «ναι» ή το «όχι» έχουν από τη μια πλευρά της ζυγαριάς το θελκτικό τίμημα, ενώ από την άλλη είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της εταιρείας που μπορεί βαθμιαία να αυξήσει την αξίας της. Παραμένοντας μάλιστα στο χρηματιστήριο, αφού αυτή είναι η θέση του Προτείνονοντα. Ανεξάρτητα από όσο ποσοστό συγκεντρώσει με τη δημόσια πρόταση.

    Έτσι όπως είναι διαρθρωμένο το μετοχολόγιο, πέραν της Ελλάκτωρ και της Prosillio, ποσοστό 11,66% κατέχεται από τον Πρόεδρο Χρήστο Παναγιωτόπουλο, ενώ άλλο ένα 7,14% κατέχεται από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος έχει μακροχρόνια επενδυτική θέση στην εταιρεία. Το υπολειπόμενο 20,93% είναι διάσπαρτο σε άλλους μετόχους.

    Είναι σφόδρα πιθανόν ένας «πυρήνας» από τους υφιστάμενους μετόχους να διακρατήσει τα «χαρτιά» και να μην τα παραδώσει στη δημόσια πρόταση. Ποντάροντας σε μελλοντικές, χρηματιστηριακές υπεραξίες. Σε ρόλο …επίμονου επενδυτή λέγεται ότι θα παραμείνει ο μεγάλης οικονομικής επιφάνειας Διαμαντής Διαμαντίδης. Πλήν όμως τόσο για τον ίδιο και για τους άλλους, όλα θα κριθούν στην πράξη.

    Ως θυγατρική του Ομίλου της Ελλάκτωρ η Reds ενίσχυσε στην περσινή, ετήσια χρήση τον κύκλο εργασιών κατά 14,6% ( στα επίπεδα των 7,5 εκατ. ευρώ.) Με τα λειτουργικά κέρδη να ανεβαίνουν στα 3,2 εκατ. ευρώ, την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 1,05 εκατ. και τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται σε 23,1 από 28,6 εκατ. ευρώ.

    Το Smart Park  στα Σπάτα, η νέα Μαρίνα Αλίμου, το κτήμα Καμπά και η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, συνθέτουν το «καρέ» των εμβληματικών έργων ανάπτυξης και λογίζονται ώς ναυαρχίδες της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας. Αποτελούν δε τις βασικές προτεραιότητες για την ανάδειξη της κυρίαρχης θέσης της Reds στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων.

    Αναφορικά με το Smart Park που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, η μισθοδοτική κάλυψη έχει φτάσει στο 98%.

     «Τρέχουν «μεγάλα αναπτυξιακά έργα

    Tα υπό ανάπτυξη έργα, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση αποτίμησης της Reds, είναι τα ακόλουθα:

    Μαρίνα Αλίμου: Σε συνεργασία α με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η Reds ανέλαβε την εκμετάλλευση για 40 έτη (με δυνατότητα επέκτασης στα 50 έτη). Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποτελεί και την κύρια βάση για την ελληνική αγορά τουρισμού ενοικίασης και yachting. Η τοποθεσία της και το μέγεθός της, την καθιστούν βασικό συστατικό του νέου θαλασσίου μετώπου της πρωτεύουσας,  γνωστό ως «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023,με στόχο την ολοκλήρωση της ανάπτυξης το 2026, έχοντας επενδυθεί 50 εκατ. ευρώ.

    Γούρνες, Κρήτη: Το ακίνητο  είναι παραθαλάσσια έκταση στα ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, με πολύ εύκολη πρόσβαση και σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”  και από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Το ακίνητο διαθέτει εκτενές παραθαλάσσιο μέτωπο 320 μέτρων προς το Αιγαίο Πέλαγος καθώς και τουριστική Μαρίνα προς εκμετάλλευση. Η REDS προσβλέπει στην αξιοποίηση του οικοπέδου, με μικτής χρήσης ανάπτυξη που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό τουριστικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Έργο αποκαλούμενο «μίνι ελληνικό».

    Cambas Park: Πρόκειται για ένα έργο που θα κατασκευασθεί στην υπό πολεοδόμηση επιφάνεια 315 στρεμμάτων, σε προνομιούχο σημείο στην Κάντζα-Παλλήνη Αττικής, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά. Το έργο θα έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα σύγχρονη ανάπτυξη σε ένα ελκυστικό υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το κέντρο θα προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για εργασία, αγορές, δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού.

    Ανακατασκευή Villa Cambas: Η Reds έχει στην ιδιοκτησία της τη διατηρητέα κατοικία του οινοπαραγωγού Α. Καμπά στην Κάντζα Παλλήνης. Το οίκημα κατασκευάστηκε σε Α ́ φάση το 1870 και σε Β’ φάση το 1912. Αποτελείται από 3 επίπεδα (υπερυψωμένο υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο). Η νεοκλασική βίλλα του Α. Καμπά κηρύχτηκε διατηρητέα το 1986 λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής και αισθητικής σημασίας και θεωρείται από τα πιο σημαντικά μνημεία στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Η εταιρεία με βάση την υπάρχουσα άδεια ανακατασκευής προτίθεται να διαθέσει το ακίνητο είτε ως έχει είτε πλήρως ανακαινισμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

    Splaiul Unirii: Έργο μεικτής χρήσης, βρίσκεται στο Splaiul Unirii, στο κέντρο της πόλης του Βουκουρεστίου. Το ακίνητο σχεδιάζεται με επιφάνεια 32.000 τ.μ και πρόκειται να εξυπηρετήσει αρκετές δραστηριότητες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα δύναται να περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο, χώρους γραφείων, καταστήματα αλλά και διαμερίσματα.

    Naiades Residence: Το συγκρότημα κατοικιών Naiades στη Λίμνη Baneasa στο Βουκουρέστι αποτελείται από 78 πολυτελή παραλίμνια διαμερίσματα. Το οικόπεδο βρίσκεται σε γραφική τοποθεσία  και θα στεγάσει ιδιοκτήτες κατοικιών μέσης και ανώτερης εισοδηματικής τάξης από τη Ρουμανία και το εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    RB Ellaktor: Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του συνόλου της Reds – Στα 2,48 ευρώ/μετοχή το τίμημα

    Ελλάκτωρ: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου



    ΣΧΟΛΙΑ