• Business

    Raymond James: Το πετρέλαιο οδεύει στα 80 δολάρια το βαρέλι

    πετρέλαιο


    Μόλις αυτό το μήνα οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μικρά σημάδια ανάκαμψης και διαμορφώθηκαν στα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά από μια περίοδο κατάρρευσης δύο ετών, όμως η Raymond James & Associates αναφέρει πως αυτό είναι μόνο μια αρχή για να καταγράψει το πετρέλαιο υψηλότερες τιμές. Σε ένα note προς τους πελάτες, ομάδα αναλυτών υπό την καθοδήγηση του J. Marshall Adkins υποστηρίζουν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2017 – τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που προέβλεψαν 31 αναλυτές – εκτός από έναν – , που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

    “Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι οι παγκόσμιες δυναμικές προσφοράς/ζήτησης πετρελαίου θα υποστηρίξουν μεγαλύτερες τιμές για το 2017”, αναφέρει η ομάδα. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως οι τιμές του αργού, θα κυμαίνονται περίπου 30 δολάρια/βαρέλι υψηλότερα από τις τωρινές τιμές των συμβολαίων”.

    Οι αναλυτές έσπευσαν να αιτιολογήσουν με τρία επιχειρήματα αυτή την bullish ένδειξη. Όλα συνδέονται με την παγκόσμια προσφορά – ο κυριότερος παράγοντας που ευθύνεται για την τεράστια κατάρρευση του αργού.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα επιτευχθεί ως εξής: Πρώτον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η παραγωγή εκτός των ΗΠΑ θα καμφθεί πολύ παραπάνω από ό,τι περίμεναν, γεγονός που σημαίνει 400.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, καταδεικνύουν την πτώση της παραγωγής σε Κίνα, Κολομβία, Ανγκόλα και Μεξικό για να αιτιολογήσουν την πτωτική πορεία.

    “Όταν οι γεωτρήσεις καταρρέουν, το ίδιο γίνεται και με τη ζήτηση! Απίστευτο;”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Raymond James.

    Ο Adkins και η υπόλοιπη ομάδα επισημαίνουν ακόμη, ότι η ασυνήθιστα μεγάλη απόκλιση στην απρόσμενη διακοπή της προσφοράς, σε κάποιες περιπτώσεις, θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, αφαιρώντας επιπλέον 300.000 βαρέλια από την παγκόσμια παραγωγή.

    Η συρρίκνωση της παραγωγής σε συνδυασμό με μια πιο ένθερμη από το αναμενόμενο ζήτηση συνδεδεμένη με την κατανάλωση βενζίνης, οδηγεί τον Adkins σ’ ένα γρήγορο συμπέρασμα για το πώς θα γίνει πραγματικότητα το βαρέλι των 80 δολαρίων.

    “Αυτές οι νέες εκτιμήσεις στην προσφορά και τη ζήτηση είναι σημαντικά πιο bullish από όσο ήταν στην αρχή του έτους”, σημειώνει ο Adkins. “Η προηγούμενη πρόβλεψή μας για την τιμή ήταν αξιοσημείωτα πιο bullish από την αντίστοιχη ομόφωνη της Wall Street και η τωρινή μας πρόβλεψη ακόμα πιο πολύ”.

    Ο μόνος αναλυτής που προβλέπει υψηλότερα επίπεδα τιμών για το 2017, ανάμεσα σε αυτούς που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, είναι ο συνεργάτης της Incrementum AG, Ronald Stoeferle. Προβλέπει ότι το βαρέλι του αργού θα φτάσει στα 82 δολάρια του χρόνου. Την ίδια στιγμή, η ομόφωνη πρόβλεψη της Wall Street για αυτόν τον τύπο πετρελαίου ανέρχεται στα 54 δολάρια/βαρέλι για το 2017.

    Μακροπρόθεσμα, πάντως, η ομάδα της Raymond James προβλέπει ότι οι τιμές του αργού θα διαμορφωθούν γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/to-provadisma-tou-bremain-ektoxevi-ta-diethni-chrimatistiria/54814

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sok-tha-ftasi-ta-65000-dolariaoungia-o-chrisos-se-5-chronia/54810

     



    ΣΧΟΛΙΑ