• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις στην Dolphin Capital: Ο Μίλτος Καμπουρίδης πούλησε και το πρότζεκτ Triopetra στο Ρέθυμνο

    Μίλτος Καμπουρίδης

    Μίλτος Καμπουρίδης, επιχειρηματίας Dolphin Capital Investors


    Πωλητήριο σε όλα της τα περιουσιακά στοιχεία έχει βάλει η Dolphin Capital Investors (εταιρεία που ίδρυσε ο Μίλτος Καμπουρίδης) με ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου του 2019. Στις  5 Φεβρουαρίου η Dolphin Capital  προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση του 100% του πρότζεκτ Triopetra στο Ρέθυμνο Κρήτης. Το πρότζεκτ πωλήθηκε στην κυπριακή Deniage Ltd η οποία συνδέεται με μεγάλο επενδυτικό όμιλο της Σαουδικής Αραβίας, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ. H πώληση, σύμφωνα με την DCI, βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη στρατηγική της για την εξασφάλιση αξίας μέσω πώλησης στοιχείων. Το τίμημα των €4,1 εκατ. ισούται με το κόστος της επένδυσης της DCI.

    Tο πρότζεκτ της Triopetra περιλαμβάνει ένα 5 άστερο ξενοδοχείο 60 δωματίων με χώρους εστίασης, σπα, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., καθώς επίσης και ένα σύνολο δόμησης 8.870 τ.μ. με ανεξάρτητες κατοικίες. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε μία έκταση 110 στρεμμάτων, με ένα παραλιακό μέτωπο 280 μέτρων, 54 χιλιόμετρα περίπου έξω από το Ρέθυμνο, ενώ τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων βρίσκονται σε απόσταση περίπου 104 και 124 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, η Dolphin Capital Investors πούλησε στην Ικτίνος το πιο προχωρημένο (αδειοδοτικά) project στη Σητείας της Κρήτης, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται μία μικτή τουριστική επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η βιομηχανία μαρμάρων εξαγόρασε το 79,656% της κυπριακής εταιρείας Latirus Ltd, το οποίο ανήκει στην Dolphin CI Thirteen, συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη, έναντι τιμήματος μεταξύ 14 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ.

    Οι ρευστοποιήσεις από πλευράς του ομίλου εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί με ορίζοντα το 2019 για την πώληση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων προς εξασφάλιση εσόδων. Στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το διοικητικό συμβούλιο δεν πιστεύει ότι η συνέχιση της εταιρείας, ως έχει σήμερα συγκροτηθεί (σε εφαρμογή της στρατηγικής του Ιουνίου 2015 και χωρίς προσδιορισμένη διάρκεια ζωής) είναι προς το μέγιστο συμφέρον των Μετόχων και συστήνει οι Μέτοχοι να καταψηφίσουν τη συνέχιση της εταιρείας ως έχει σήμερα συγκροτηθεί και να υπερψηφίσουν τη νέα στρατηγική».

    Ειδικότερα, η στρατηγική αυτή προβλέπει την άρση της κατηγοριοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε core και non core και την ενίσχυση της αξίας των assets μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, με τοποθετήσεις επιπρόσθετων κεφαλαιακών επενδύσεων στα έργα της εταιρείας κατά βάση από κοινοπρακτικές συμφωνίες με τρίτα σχήματα, ενώ το μέλλον της εταιρείας θα συζητηθεί σε νέα γενική συνέλευση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (άλλωστε, όταν η Dolphin Capital Investors ιδρύθηκε το 2005 είχε αποφασιστεί να επανεξεταστεί το μέλλον της εταιρείας μετά από δέκα χρόνια, ενώ τον Ιούνιο του 2015 αποφασίστηκε να συνεχιστεί το εγχείρημα για ακόμα πέντε χρόνια). Επιπλέον, το 50% τουλάχιστον των εσόδων από διάθεση assets της εταιρείας θα διανέμεται στους μετόχους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, ενώ η ρευστότητα δεν θα αποταμιεύεται και θα χρησιμοποιείται μόνο για την ικανοποίηση υποχρεώσεων ή κεφαλαιακών αναγκών της εταιρείας, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Προβλέπεται ακόμα μείωση του management fee με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016.

    Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο της Dolphin Capital Investors περιλαμβάνει το 100% του ξενοδοχείου Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το 100% του υπό κατασκευή resort Playa Grande στη Δομινικανή Δημοκρατία, το 60% του υπό κατασκευή resort Pearl Island στον Παναμά, το 100% του υπό σχεδιασμό Kilada Hills στο Πόρτο Χέλι και το 67% του υπό σχεδιασμό Kea Resort στην Τζιά, καθώς και non core assets σε Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία. Η συνολική έκταση γης που κατέχει η εταιρεία ανέρχεται σε 4.293 εκτάρια, ενώ οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις από την εταιρεία ανέρχονται συνολικά σε 412 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ