• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις μετά την Mondelez: Ελλάδα και 7 χώρες κατά των πολυεθνικών για την ακρίβεια

    • NewsRoom

    O διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, Dirk Van de Put


    Ενα έγγραφο 8 κυβερνήσεων που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις απαγορεύσεις στο λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο». Οπως αναφέρουν οι FT, xώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), τους οποίους η πρόταση περιέγραψε ως «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

    Oι συγκεκριμένες χώρες διεκδικούν να απαγορευτούν ρητά οι συμβάσεις που περιέχουν τέτοιους όρους και να καταργηθεί η απαίτηση   να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που οδηγεί τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

    Οι έρευνες ανταγωνισμού, όπως αυτή για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές που είναι διστακτικοί.

    «Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα σας κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να έχουμε απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους FT.

    Παράλληλα, οι υπουργοί της ΕΕ θα ασκήσουν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βάλουν όρια στις πολυεθνικές εταιρείες που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, μια πρακτική που κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.

    «Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους Financial Τimes.

    Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι TSCs εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές.

    Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη-μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή».

    «Τα οκτώ κράτη-μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο για την απαγόρευση των TSCs από την ΕΕ, τροποποιώντας υπάρχοντες ή με νέους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν χρειάζονται νέοι κανόνες, ο Vestager είπε: «Είναι παράνομο να εμποδίζουμε τους εμπόρους να αγοράζουν σε ένα κράτος-μέλος και να πωλούν σε ένα άλλο».

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez, επειδή δεν επέτρεπε σε χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτα και καφέ σε ένα κράτος-μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, και να πωλούν σε άλλο. «Είναι παράνομο», είπε η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το δημογραφικό – Οι δράσεις για την οικογένεια και τα κίνητρα
    Χρηματιστήριο: Βγάζουν διόρθωση οι ξένες αγορές, στο κόκκινο η Λεωφόρος Αθηνών
    Μυτιληναίος, Παπαλεξόπουλος, Στάσσης: Καμπανάκια για την επόμενη μέρα στην ενέργεια και τη βιομηχανία
     



    ΣΧΟΛΙΑ