• Business

    Σουρέτης (Intrakat): Δίνουμε την τελευταία μάχη για την Ψυττάλεια – Τούνελ δίχως φως στον διαγωνισμό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Έκτακτη Γ.Σ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Πέτρος Σουρέτης, Intrakat


    Την τελευταία μάχη στον πόλεμο για το έργο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια δίνει η κοινοπραξία των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑIntrakat-SUEZ, καθώς προχώρησαν σε νέα προσφυγή στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), «κτυπώντας» συγκεκριμένα έγγραφα από την τεχνική προσφορά της Κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, η οποία έχει καταθέσει τη μόνη παραδεκτή προσφορά.

    Μάλιστα σε αποκλειστική του δήλωση προς το mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης αναφέρει:

    «Πρόκειται για την τελευταία προσφυγή που κάνουμε για το συγκεκριμένο έργο. Επιδιώκουμε για μία τελευταία φορά να ανοίξουν και οι υπόλοιπες προσφορές, αλλά πρόκειται για ένα τούνελ δίχως φως».

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αντίδραση στο πρόσφατο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, η οποία ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ και η συνολική έκπτωση κινείται στο 36% επί της αρχικής τιμής (325 εκατ. ευρώ).

    Στόχος, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εισηγμένη, είναι ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί εκ νέου.

    Παρατάσεων συνέχεια για το έργο

    Ακόμα και αν η ΑΕΠΠ απορρίψει την ένσταση, τότε η ανάδειξη των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ ως αναδόχων θα καθυστερήσει έως τα τέλη του 2021.

    Αυτό σημαίνει πως το έργο θα υπογραφεί οριακά πριν τη λήξη της ισχύος της συμπληρωματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, με ισχύ έως τον Απρίλιο του 2022, έναντι 23 εκατ. ευρώ.

    Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει πως θα γίνει δεκτή η προσφυγή από την ΑΕΠΠ. Τότε, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί εκ νέου.

    Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός τεσσάρων ή πέντε μηνών από την έκδοση της απόφασης της ΑΕΠΠ. Γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι ο διαγωνισμός για τη Ψυττάλεια θα εισέλθει στο τρίτο έτος μίας συνεχούς διαδικασίας, κατά την οποία δε θα έχει προκύψει ο ανάδοχος.

    Ωστόσο, το ΚΕΛ θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία νέα συμπληρωματική παράταση διάρκειας ενός έτους.

    Το παραπάνω θα ισχύσει, φυσικά, στο σενάριο που ο διαγωνισμός τρέξει ομαλά, κάτι το οποίο όπως δείχνει η πρότερη εμπειρία, μπορεί και να μη συμβεί. Η λογική επιλογή θα είναι η συνέχιση του έργου από την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένη θα είναι η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, η οποία θα συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα της.

    Ένας διαγωνισμός που διαρκεί δυόμιση χρόνια

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει συγκεντρώσει προσφορές από όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές και οι οποίες συμμετέχουν με τα εξής σχήματα: INTRAKAT- Suez International –ΤΕΡΝΑ , ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, και Mytilineos- Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης

    Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2019 και έκτοτε έχει εγκλωβιστεί σε έναν κυκεώνα προσφυγών στην ΑΕΠΠ και το ΣτΕ με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Με αποτέλεσμα σχεδόν δυόμιση χρόνια αργότερα να μην έχει προκηρυχθεί ο ανάδοχος.

    Τόσο η Επιτροπή του Διαγωνισμού όσο και το ΣτΕ αποφάσισαν τον αποκλεισμό για τις προσφορές των INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Mytilineos- Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

    Βιάζεται η ΕΥΔΑΠ

    Γεγονός και το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Intrakat, η οποία, μάλιστα, είχε δηλώσει πρόθυμη να ανοίξει την προσφορά της, ώστε να φανεί ποια εταιρία έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά.

    Επιπλέον, πηγές προσκείμενες στην Intrakat είχαν αναφέρει πως η «ΕΥΔΑΠ βιάζεται να τελειώσει τον διαγωνισμό», ενώ υποστηρίζει πως ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί.

    Η στάση της ΕΥΔΑΠ

    Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει να αναδειχθεί σύντομα ο ανάδοχος και η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αποσφράγιση της μόνης παραδεκτής προσφοράς συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το σκεπτικό της, όπως αναφέρουν φιλικά προσκείμενες πηγές προς την ΕΥΔΑΠ, ήταν να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές, έτσι ώστε να αποφευχθεί το μονοπώλιο καθώς και να βρεθεί η βέλτιστη προσφορά.

    Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς η απόφαση του ΣτΕ περί αποκλεισμού των δύο εκ των τριών προσφορών είναι δεσμευτική.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΚΤΩΡ: Στο 36% η έκπτωση για την Ψυττάλεια- Νηνεμία ή τρικυμία στην αγορά;

    Ψυττάλεια: Προχωράει η προσφορά των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ – Δεν καταθέτουν τα όπλα οι αντίπαλοι

    Intrakat: Στα 87 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου στο α΄ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ