• Business

    Προσοχή: Τι να κάνετε για να είστε εντάξει με την εφορία

    Εφορία

    Εφορία


    Με το… αριστερό μπαίνει το 2018 για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο νέος χρόνος φέρνει μία δυσάρεστη αλλαγή γι’ αυτούς.

    Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με την περίοδο χάριτος των 15 ημερών η οποία δινόταν σε κάθε οφειλέτη με ρυθμισμένα χρέη μετά τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή οποιασδήποτε νέας φορολογικής οφειλής (π.χ. δόση ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος κλπ), ώστε να μη χάνει τη ρύθμιση, έστω κι αν πλήρωνε με μία μικρή καθυστέρηση. Η πολύ βολική αυτή περίοδος χάριτος από την 1η Ιανουαρίου του 2018 αποτελεί παρελθόν, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μία μέρα καθυστέρησης της πληρωμής της δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι αρκετή για να χαθεί η ρύθμιση και να καταστεί άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο ποσό, επιβαρυμένο από τις προσαυξήσεις που θα απέφευγε ο οφειλέτης αν ίσχυε η ρύθμιση.

    Καταλαβαίνει κανείς ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους, ειδικά για όσους είχαν επωφεληθεί από τη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ή θα έπρεπε να προχωρήσουν σε νέα ρύθμιση, αλλά αυτή τη φορά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με πολύ μεγαλύτερο ποσό καταβολής ανά μήνα.

    Ποια είναι λοιπόν η λύση για να είναι κανείς εντάξει με την εφορία, αν δει ότι αδυνατεί να πληρώσει κάποια νέα φορολογική του υποχρέωση; Να πάει στην εφορία και να προχωρήσει σε ρύθμιση της νέας οφειλής προτού αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η αρχική του ρύθμιση θα παραμείνει σε ισχύ, αλλά στις υποχρεώσεις του θα προστεθεί η μηνιαία αποπληρωμή της νέας οφειλής.

    Σημειωτέον ότι για την ώρα η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο αυτοπροσώπως στην εφορία, όμως έχει προαναγγελθεί ότι εντός του Ιανουαρίου θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet που θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν ηλεκτρονικά τις νέες φορολογικές τους οφειλές, προτού καταστούν ληξιπρόθεσμες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτές τέλος για την κυβέρνηση: Ραντεβού στη Βουλή για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος μνημονίων το 2018; «Τα ρίσκα παραμένουν» προειδοποιούν οι ειδικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες μετοχές θα κρίνουν το 2018. Τι θα κρίνει το ράλι στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ