• Business

    Ρύθμιση 100 δόσεων: Τι να προσέξω για να μην την χάσω. Αναλυτικά παραδείγματα 

    ιατρικές δαπάνες

    Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής χιλιάδες φορολογούμενοι εάν θέλουν να διατηρούν την περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων που τους έδωσε στο παρελθόν η φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με την διάταξη που κατέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου  στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς και άλλες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που έχουν πραγματοποιήσει ακόμη και στην περίπτωση που δεν μπορούν να αποπληρώσουν έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές.  Η αλλαγή αυτή ήταν αναγκαία καθώς από την Πρωτοχρονιά το καθεστώς για τη διατήρηση των ρυθμίσεων αυστηροποιείται σημαντικά. Ειδικότερα, από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα χάνουν τη ρύθμιση οφειλών που τους έχει χορηγηθεί από τη φορολογική διοίκηση εφόσον δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις νέες φορολογικές οφειλές τους.

    Τα παραδείγματα 

    Προσοχή. Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Έστω ότι ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ποσό φορολογικών οφειλών ύψους 5.000 ευρώ.

    1. Πρέπει να πληρώνει τις δόσεις του στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Ούτε μια ημέρα καθυστέρησης.

    2. Όμως ο ίδιος φορολογούμενος καλείται στο τέλος Ιανουαρίου να καταβάλει την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 200 ευρώ.

    Εφόσον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 δεν εξοφλήσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή δεν την εντάξει σε μια νέα ρύθμιση τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

    Παπανάτσιου POS
    Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Για να διευκολύνει τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών έκανε με τη διάταξη που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης το αυτονόητο. Έδωσε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων νέες φορολογικές οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

    Έτσι, ο φορολογούμενος του παραδείγματός μας θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου να ρυθμίσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις.

    Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω διαδικτύου.

    Προς το παρόν η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο εφόσον μια φορολογική υποχρέωση λήξει.

    Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης για υπαγωγή στην πάγια  ρύθμιση των 12 δόσεων και για τις οφειλές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες.

    Προς το παρόν η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία και κατόπιν έγκρισης του προϊσταμένου της εφορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ