• Business

    Προχωρά το deal του Πάνου Γερμανού για την Play – «Πράσινο» από την Κομισιόν

    • NewsRoom

    Πάνος Γερμανός- Επιχειρηματίας


    «Πράσινο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση της συμμετοχής της Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play, στον όμιλο Iliad.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση της ώστε ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Iliad να προχωρήσει την απόκτηση του 40% της Play, το οποίο κατέχει ο όμιλος Olympia και το ισλανδικό fund Novator. Την ίδια στιγμή προχωρά και η δημόσια προσφορά για τις λοιπές μετοχές της πολωνικής εταιρείας.

    Η Play Communications είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Πολωνία με μερίδιο αγοράς 29% των χρηστών και παρέχει κυρίως υπηρεσίες λιανικής για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, καθώς και υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Πολωνία. Ιδρύθηκε το 2005 από το επενδυτικό fund Novator του δισεκατομμυριούχου Ισλανδού, Thor Björgólfsson, και συνεργάστηκε με μια τοπική εταιρεία για να υποβάλει προσφορά για άδεια 3G.

    Η Iliad ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Χαβιέ Νιέλ και μετά την συμφωνία θα καταστεί η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τη συνεχή επέκτασή της και πέραν της Γαλλίας. Η εταιρεία ανέφερε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη από ανώνυμες τράπεζες.

    Η Play εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.

    Η Ανατολική Ευρώπη αποτέλεσε το μήλον της έριδος για τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα των τηλεπικοινωνιών πριν από δύο δεκαετίες, καθώς οι Vodafone, O2, Liberty Global, Orange, Telia και Deutsche Telekom αγωνίζονταν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν, εν μέρει λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από μικρότερους, τοπικούς παίκτες.

    Οlympia και Novator έχουν κάνει ήδη αποδεκτή τη προσφορά της Iliad Group. Το συνολικό ύψος της προσφοράς που διαμορφώθηκε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αποτίμηση (συμπεριλαμβανομένων και των δανειακών υποχρεώσεων) φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ.

    Δεδομένου ότι η Olympia ελέγχει το 20,1% της Play, το τίμημα θα μεταφραστεί σε έσοδα ύψους 440 εκατ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό όμιλο, κεφάλαια που ενδέχεται να αξιοποιηθούν στο προσεχές μέλλον με νέες επενδυτικές κινήσεις.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ