• Business

    Xavier Niel: Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που θέλει να εξαγοράσει την Play και η αυτοκρατορία που ίδρυσε αθόρυβα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

    Xavier Niel, ιδρυτής και πρόεδρος Iliad Group

    Xavier Niel, ιδρυτής και πρόεδρος Iliad Group


    Ο μεγιστάνας Xavier Niel, ιδιοκτήτης της Iliad που υπέβαλε δημόσια πρόταση εξαγοράς για τον πολωνικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας Play, έχει χτίσει με μεθοδικές κινήσεις μία αυτοκρατορία στον κλάδο του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών.

    Γεννημένος στο Παρίσι, με περιουσία άνω των 7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.

    Έχει στενή σχέση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η συμβία του είναι η Delphine Arnault, κόρη του Bernard Arnault, του μεγιστάνα ιδιοκτήτη του ομίλου πολυτελών ειδών Louis Vuitton, και πλουσιότερου ανθρώπου Γαλλίας.

    Ο Niel, ο άνθρωπος που έχει τα δικαιώματα του γνωστού τραγουδιού “My way” και είναι ένας εκ των συν-ιδιοκτητών της γνωστής εφημερίδας Le Monde, έδειξε από νεαρή ηλικία το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

    Ξεκίνησε το ταξίδι του στον χώρο των επιχειρήσεων σε ηλικία μόλις 17 ετών, χρησιμοποιώντας το πρωτοπόρο για την εποχή του σύστημα τηλεματικής Minitel -το γαλλικό πρόδρομο του διαδικτύου- για να παρέχει «διαδικτυακές» υπηρεσίες συνομιλίας, ερωτικού περιεχομένου.

    Το 1995 επένδυσε στον πρώτο πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου στη Γαλλία, το World-NET, που είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο πριν. H επιχείρηση πουλήθηκε το 2002 στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Kaptech, λίγο πριν σκάσει η φούσκα του διαδικτύου.

    Ο Xavier Niel εισήλθε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μέσω της εταιρείας του Iliad. Σταδιακά κατόρθωσε να ιδρύσει μία αυτοκρατορία μέσω επιλεκτικών εξαγορών, το μέγεθος της οποίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω της πολύπλοκης δομής των μετόχων αλλά και την απουσίας ενιαίου εμπορικού σήματος σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.

    Μπαράζ εξαγορών

    Η NJJ Group είναι μία επενδυτική εταιρία που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος το 2010. Αντί να χρησιμοποιήσει την Iliad, προχώρησε μέσω της NJJ σε μία σειρά εξαγορών, κάνοντας την αρχή με τη συμφωνία απόκτησης του 55% της Monaco Telecom που κατείχε η  Cable & Wireless Communications, τον Απρίλιο 2014. To ύψος της εξαγοράς ανήλθε στα 321,8 εκατ. ευρώ.

    Το Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς, ο επιχειρηματίας χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά η NJJ Capital συμφώνησε να αποκτήσει την Orange Switzerland και τη θυγατρική της Orange Liechtenstein, την οποία κατείχε η Matterhorn Mobile, που ανήκε στην private equity εταιρεία, Αpax Partners. Η συμφωνία, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, έλαβε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2015. Οι δύο εταιρείες μαζί είναι πλέον γνωστές με την ονομασία Salt.

    Τον Οκτώβριο 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γαλλίας ενέκρινε την εξαγορά του 50% της Telecom Reunion Mayotte από την Iliad Group. Το τίμημα δεν έγινε γνωστό αλλά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είχαν αποτιμηθεί τον Ιούνιο 2015 στα 100 εκατ. ευρώ. Τη διαχείριση της εταιρείας έχει από κοινού με την ιδιοκτήτρια του υπόλοιπου 50%, Axian Group.

    Ακολούθησε η Ιταλία, με την Iliad να καταλήγει τον Ιούλιο 2016 σε συμφωνία με τους Ιταλούς φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3 Italia και Wind Telecomunicazioni για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που οι αντίστοιχες μητρικές εταιρείες τους – CK Hutchison και VEON – ήθελαν να πουλήσουν προκειμένου να λάβουν την έγκριση των αρχών για την προτεινόμενη συγχώνευση.

    Το ποσό της συμφωνίας ανήλθε στα 450 εκατ. ευρώ και η Iliad εισήλθε στην αγορά της Ιταλίας το Μάιο 2018 με προσφορές χαμηλού κόστους, πολύ φθηνότερες από αυτές που πρόσφεραν η Vodafone Italy και η Wind Tre. Η στρατηγική της αποδείχθηκε σωστή και κατάφερε να συγκεντρώσει 4,5 εκατομμύρια συνδρομητές από το τρίτο τρίμηνο του 2019.

    Τον Απρίλιο 2018 η NJJ Telecon Europe, μέλος του ομίλου NJJ Group, εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο στην eir της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, η NJJ απέκτησε ποσοστό 32,9% και η Iliad το 31,6%. Μάλιστα, η NJJ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο το 2024.

    Ακολούθησε η είσοδος του Niel στην Κύπρο. Τον Ιούλιο του 2018, ο όμιλος τηλεπικοινωνιών MTN, εισηγμένος στην αγορά του Γιοχάνεσμπουργκ, συμφώνησε να πουλήσει την MTN Cyprus στην Monaco Telecom σε μία συμφωνία αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ (304 εκατομμύρια δολάρια). Η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε μετονομαστεί σε Epic, ένα ακόμη εμπορικό σήμα ιδιοκτησίας του ισχυρού δισεκατομμυριούχου.

    Η τελευταία κίνηση του Niel, πριν από αυτή της Play, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Το Δεκέμβριο 2019 η Vodafone Group υπέγραψε συμφωνία για να πουλήσει τη Vodafone Μάλτας στην Monaco Telecom έναντι 250 εκατ. ευρώ.

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Vodafone Malta θα συνεχίσει να λειτουργεί με το εμπορικό σήμα Vodafone για μια μεταβατική περίοδο.

    Η νέα πρόταση εξαγοράς της Play, θα ανοίξει το δρόμο στον Γάλλο κροίσο για την είσοδο του και στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Πολωνίας, αποδεικνύοντας ότι ούτε η πανδημία δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την αλματώδη επέκταση του στον ευρωπαϊκό χάρτη των τηλεπικοινωνιών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ