• Business

    Principote – Μύκονος: Πώς φτάσαμε στο πρόστιμο – μαμούθ των 13,1 εκατ. ευρώ


    Πρόστιμο ίσο με το 1/3 του τζίρου της καλείται να πληρώσει η επιχείρηση Principote για τις παρανομίες που εντοπίστηκαν στην παραλία του Πανόρμου.

    Πιθανή η επαναλειτουργία του beach bar στα «καθαρά» από παραβάσεις οικόπεδα

    Βράδυ Τρίτης, 7 Μαρτίου 2023. Ο αρχαιολόγος και υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού με μαφιόζικη καθώς επέστρεφε στο σπίτι του.

    Ένας άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, του είχε στήσει ενέδρα.

    Μόλις τον είδε, τον πλησίασε από πίσω και πριν προλάβει ο αρχαιολόγος να αντιδράσει, αρχίζει να τον χτυπά με γροθιές, σωριάζοντας τον αιμόφυρτο στο έδαφος.

    Οι συνάδελφοι του καταθέτουν στο αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς και μετά στην εισαγγελία ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το μαφιόζικο χτύπημα στον Μανώλη Ψαρρό σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

    Συγκεκριμένα, είχε καταθέσει σε δυο τουλάχιστον ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης με τζίρους εκατ. ευρώ.

    Η υπόθεση του ξυλοδαρμού παίρνει διαστάσεις και η εικόνα με το τραυματισμένο πρόσωπο του αρχαιολόγου δημοσιεύεται από έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η Telegraph. Αυτό ήταν.

    Όλα τα φώτα πέφτουν στη Μύκονο σε μια διαβολική συγκυρία, τρείς μήνες πριν τις Εθνικές Εκλογές.

    Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μερικούς μήνες αργότερα ότι η απρόκλητη επίθεση στον αρχαιολόγο θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για το αυθαιρετονήσι που τόσα χρόνια ήξερε να λειτουργεί με τους δικούς του άγραφους νόμους.

    Ο πρωθυπουργός, κ Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει εντολή προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικότερα στην εισαγγελία Εφετών Αιγαίου , να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι για τα αυθαίρετα της Μυκόνου.

    Των ερευνών προΐσταται ο αδιάφθορος και ιδιόρρυθμος εισαγγελέας κ Οδυσσέας Τσομπαρτζόγλου , γνωστός κι ως Έλληνας « Ντι Πιέτρο».

    To Principote και ο Έλληνας «Ντι Πιέτρο»

    Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνει το μεγαλύτερο αυθαίρετο στο νησί, το beach bar Principote στην παραλία του Πανόρμου.

    Για το Principote (Πριγκιπάτο) με τους τζίρους που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ τη σεζόν, έχουν χυθεί τόνοι τσιμέντου πάνω στην άμμο. Η παραλία έχει γεμίσει με εκατοντάδες ξαπλώστρες και η πρόσβαση σε αυτή επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν κάνει κράτηση.

    Θηριώδεις σεκιούριτι απαγορεύουν την πρόσβαση στους απλούς λουόμενους.

    Η όλη κατασκευή μοιάζει με ένα κλουβί που κατασκευάστηκε με τσιμέντο, ξύλο και σίδερο, αποκλειστικά για big spenders. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τεράστιος φράχτης που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της επιχείρησης, μια ανάσα από το θαλασσινό νερό. Αυτή η εικόνα κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης και εύλογα προκαλεί την πρώτη αντίδραση του εισαγγελέα.

    Το «Πριγκιπάτο της αυθαιρεσίας» δεν είναι το μοναδικό beach bar με δυσανάλογο πολεοδομικό αποτύπωμα στο νησί, ούτε το μόνο που καταλαμβάνει μια ολόκληρη παραλία.

    Εκείνη τη χρονική περίοδο που η Μύκονος βρισκόταν στο προσκήνιο εξαιτίας του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και ο Πάνορμος έδειχνε να συμβολίζει όσα συμβαίνουν στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

    Κλιμάκια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της πολεοδομίας, με την συνδρομή της αστυνομίας αρχίζουν να μπαινοβγαίνουν στην παραλία όπου υπήρχαν εκκρεμείς υποθέσεις παραβάσεων αλλά επί σειρά ετών όλες οι αρμόδιες αρχές, έκαναν τα στραβά μάτια.

    Από την πολεοδομία, μέχρι τον δήμο Μυκόνου, ακόμα και η αστυνομία, στελέχη της οποίας λιάζονταν δωρεάν στις μεγάλες ξύλινες ξαπλώστρες με τα αναπαυτικά στρώματα.

    Το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι καταγράφηκαν περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών.

    Το πόρισμα οριστικοποιήθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο σχεδόν στο σύνολό του.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του παραλιακού κέντρου Principote από τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

    Η επιχείρηση, εκεί που διαφήμιζε ότι ετοιμαζόταν να ανοίξει, κλείνει ερμητικά τις πόρτες της.

    Ακολουθεί ένας καταιγισμός ενστάσεων από την πλευρά του Principote και επιστρατεύονται όλα τα διαθέσιμα νομικά όπλα.

    Όλες όμως οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό.

    Όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr , οι υπεύθυνοι του beach bar αναγκάζονται να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα με δική τους πρωτοβουλία, ως ένδειξη καλής θέλησης και συμμόρφωσης με την ελπίδα, να τους δοθεί το πράσινο φως.

    Όμως οι συνεχείς και αιφνιδιαστικές επισκέψεις του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου στον Πάνορμο, βγάζουν κι άλλα λαυράκια.

    Αποδεικνύεται ότι οι κραυγαλέες αυθαιρεσίες, για παράδειγμα, οι τόνοι τσιμέντο στη παραλία, είχαν θαφτεί, κάτω κυριολεκτικά από την άμμο.

    Πριν από λίγες μέρες, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για επαναλειτουργία του Principote παρότι σημαντικό μέρος των παράνομων κατασκευών του παραμένει στη θέση του.

    Η Πολιτεία δέχθηκε ότι το κατάστημα θα μπορούσε να ανοίξει μόνο στα δυο οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχουν πλέον παρανομίες.

    Η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη.

    Τελευταία εξέλιξη στο σίριαλ με το «Πριγκιπάτο της αυθαιρεσίας» η επιβολή προστίμου ύψους 13.121.781 ευρώ που κοινοποιήθηκε στην επιχείρηση και βεβαιώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.

    Γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς πάντως να αναφέρει το όνομα της επιχείρησης.

    To πρόστιμο είχε επιβληθεί, ύστερα από αυτοψία που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 4.4.2023.

    Η επιχείρηση προχώρησε με ιδία μέσα σε κατεδαφίσεις καταθέτοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου Ερμούπολης. Ορίστηκε Ελεγκτής δόμησης, ο οποίος στις 9.6.2023 που έκανε έλεγχο, διαπίστωσε ότι είχε γίνει κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δύο ΚΑΕΚ (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου).

    Το πόρισμα αυτό, έχει διαβιβαστεί στο δήμο με την υπόμνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι σε κάθε περίπτωση η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των παραπάνω ΚΑΕΚ δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ, στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

    Ούτε μπορεί να επεκταθεί η λειτουργία της επιχείρησης σε αυτά.

    Σε περίπτωση που η επιχείρηση ανοίξει παράνομα, θα γίνει, άμεσα, έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και αν χρησιμοποιηθεί τμήμα έκτασης, που έχει αυθαίρετες κατασκευές.

    Ο νόμος θα εφαρμοστεί δίχως, απολύτως, καμία έκπτωση, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης

    ΜΥΚΟΝΟΣ: Ο χάρτης της παρανομίας των διάσημων μπιτς μπαρ – Όλα τα πρόστιμα

    Μύκονος: Κοινοποιήθηκε πρόστιμο 13.121.781 ευρώ στο Principote

    Μύκονος: Τα ντοκουμέντα για τα πρόστιμα στα beach bars και ο Έλληνας «Ντι Πιέτρο»



    ΣΧΟΛΙΑ