• Business

    «Πράσινο» φως από το Νομικό Συμβούλιο για διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Οι εγκαταστάσεις της Novartis

    Οι εγκαταστάσεις της Novartis


    Το δρόμο για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis και τη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης εισηγείται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με ομόφωνη γνωμοδότησή του, ενώ προτείνει και την κατάθεσε αγωγής κατά της εταιρείας, για προσβολή της προσωπικότητας του ελληνικού δημοσίου.

    Η κυβέρνηση ζήτησε από διά των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως κατ’ εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.

    Μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια πρότεινε, με σχετικό πρακτικό τις εξής ενέργειες:

    Το ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει «αγωγή κατά της εταιρείας «Novartis Hellas ΑΕΒΕ» για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και την απαίτηση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν».

    Εισηγείται επίσης την «άμεση αποστολή αιτήματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν στην δράση της «Novartis Hellas ΑΕΒΕ» και βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρχών των ΗΠΑ».

    Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προτείνει επίσης την «πρόσκληση της εταιρείας σε εξωδικαστική – συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για την ανόρθωση της ζημιάς που το Δημόσιο και τα λοιπά δημόσια νομικά πρόσωπα υπέστησαν από την ομολογημένη παραβατική συμπεριφορά της».

    Όπως τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του: «Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων».

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Ενέργειες για αποκατάσταση της ζημίας από τη Novartis εκκινεί το ελληνικό Δημόσιο

    Ανάκριση για Παπαγγελόπουλο-Novartis: Με αυτό το σκεπτικό η εισαγγελέας δεν θα μπορεί να ερωτά τους μάρτυρες

    Ο «μαύρος Νοέμβρης» για την Ελένη Τουλουπάκη: Η καθαίρεση, η Novartis και οι 4 νέοι υπέρ-Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος

     



    ΣΧΟΛΙΑ