• Business

    Πρακάς Χιντούτζα: Ποιος είναι ο Ινδός billionaire που συναντήθηκε με Μητσοτάκη, Πατέλη, Προκοπίου και Καραβία

    O δισεκατομμυριούχος, Prakash Hinduja, με τον διάδοχό του, ανιψιό του, Dheeraj Hinduja, παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μουμπάι

    O δισεκατομμυριούχος, Prakash Hinduja, με τον διάδοχό του, ανιψιό του, Dheeraj Hinduja, παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μουμπάι


    Έναν από τους πλουσιότερους Ινδούς επιχειρηματίες και μέλος της πλουσιότερης οικογένειας της Αγγλίας, τον Πρακάς Χιντούτζα (Prakash Hinduja), είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ταξίδι του στο Μουμπάι (Βομβάη). Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο billionaire και από τους ιδρυτές μιας από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές δυναστείες της Ινδίας, παραβρέθηκε σε συνέδριο που διεξήχθη σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Μουμπάι με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ελληνοϊνδικές σχέσεις.

    Η παρουσία του πολυεκατομμυριούχου Χιντούτζα προκάλεσε έκπληξη στους παρευρισκόμενους και δημιούργησε πολλές συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να έλθουν στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις.

    Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Ινδός μεγιστάνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον ανιψιό του και διάδοχο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες είχε συζητήσεις με τον σημαντικό Ελληνα εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία.

    Λίγο αργότερα ο Πρακάς Χιντούτζα και οι συνεργάτες του, είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλη.

    Αν και δεν έγιναν γνωστά τα όσα ειπώθηκαν, ωστόσο, το προσκλητήριο που έστειλε από τη Βομβάη ο κ. Μητσοτάκης στους Ινδούς επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δίνει το στίγμα των συναντήσεων αυτών.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», στο Μουμπάι της Ινδίας, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πληροφορίες που προέρχονται από ανθρώπους που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες κοντά στην επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα.

    Ειδικά στο Μουμπάι, η ξαφνική εμφάνιση του πολυεκατομμυριούχου Χιντούτζα στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Ντυμένος στα ολόλευκα, με λινό παντελόνι και πουκάμισο, κι έχοντας δίπλα του τον διάδοχό του, Dheeraj Hinduja, ο Ινδός επιχειρηματίας παρακολούθησε με προσοχή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έβγαζε μάλιστα φωτογραφίες και βίντεο.

    Ο Πρακάς Χιντούτζα δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, κάποιος πολυεκατομμυριούχος ανάμεσα στους Ινδούς πλούσιους. Πρόκειται για δυναμικό μέλος της επιχειρηματικής δυναστείας και μαζί με τα αδέρφια του Ασόκ, Γκοπιτσάντ και Σρίσαντ Χιντούτζα, δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι νέες Τεχνολογίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι γεωργικές επιχειρήσεις, τα Ακίνητα, και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Ο όμιλος Hinduja σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως και εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους και απασχολεί πάνω από 200.000 εργαζόμενους.

    Ιδρυτής του επιχειρηματικού κολοσσού ήταν ο Parmanand Deepchand Hinduja. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται αρχικά στο Μουμπάι και το 1914 άνοιξε το πρώτο γραφείο εκτός Ινδίας στο Ιράν. Εμπορευόταν χαλιά, τσάι και μπαχαρικά σε ένα μέρος της τότε βρετανικής Ινδίας, που τώρα βρίσκεται στο Πακιστάν.

    Επί 100 και πλέον χρόνια ο όμιλος κυριαρχεί στην Ινδία και σε πολλές άλλες ξένες αγορές. Μια οικογενειακή επιχείρηση που εξαπλώθηκε γρήγορα σε 38 χώρες και ταυτόχρονα έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Πρόεδρος του ομίλου ήταν μέχρι πέρυσι που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ο Srichand P Hinduja ενώ σήμερα έχει αναλάβει ο άλλος αδερφό, Gopichand P. Hinduja.

    Ποιος είναι ο Prakash P. Hinduja

    Ο Prakash P. Hinduja, που είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και Ελληνες επιχειρηματίες, είναι πρόεδρος του ομίλου στην Ευρώπη. Γεννημένος το 1945 έχει ελβετική υπηκοότητα. Ξεκίνησε από την Τεχεράνη και αργότερα μετακόμισε στη Γενεύη για να διοικήσει τον ευρωπαϊκό κλάδο της οικογενειακής επιχείρησης. Ο «PP» όπως τον φωνάζουν, με τα τρία αδέρφια του και με την υποστήριξη της τρίτης γενιάς, καθοδηγούν τη διαφοροποιημένη παγκόσμια ανάπτυξη του Ομίλου.

    Ο Πρακάς Χιντούτζα

    Ο PP είναι παντρεμένος με τον Kamal, έχει δύο γιους, τον Ajay και τον Ramkrishan και μια κόρη, τη Renuka.

    Θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και μεταξύ των πλουσιότερων του πλανήτη.

    Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Hinduja βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times του 2022, αφού η συλλογική της περιουσία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 11 δισεκατομμύρια λίρες φτάνοντας τα 28,4 δισεκατομμύρια λίρες (36 δις ευρώ), τη μεγαλύτερη περιουσία που έχει καταγραφεί σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες της λίστας.

    Η αυτοκρατορία επεκτάθηκε μέσω συμφωνιών-ορόσημων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ομίλου Ashok Leyland το 1987, ο οποίος περιελάμβανε απομεινάρια της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας British Leyland. Τρία χρόνια νωρίτερα, ο όμιλος είχε αγοράσει την Gulf Oil από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.

    Τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν το Carlton House Terrace του 18ου αιώνα, 6.224 τετραγωνικών μέτρων (67.000 τετραγωνικά πόδια) κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το ιστορικό κτίριο γραφείων Old War στο Whitehall.

    Τα αδέρφια Hinduja

    Η οικογενειακή επιχείρηση δεν «αντιστάθηκε» στις έριδες μεταξύ αδερφών και ο Σρι είχε σύρει τους υπόλοιπους στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας την αποκλειστική ιδιοκτησία της Hinduja Bank στην Ελβετία. Πάσχοντας από άνοια και φτάνοντας προς το τέλος της ζωής του, αποφασίστηκε να τερματιστεί αυτή η διαμάχη.

    Ωστόσο, το 2021 ο Prakash P. Hinduja ερευνήθηκε για παράνομη απασχόληση Ινδών εργαζομένων στην έπαυλή του στη λίμνη της Γενεύης.

    Οι κατηγορίες αυτές τελικά αποσύρθηκαν από τους καταγγέλλοντες, ενώ με βάση αυτή την έρευνα, οι Ελβετικές αρχές ξεκίνησαν αυτεπάγγελτη έρευνα και τον θεώρησαν φορολογικό κάτοικο Γενεύης και όχι Μονακό, επιβάλλοντάς του πρόστιμο 157 εκατ. ελβετικά φράγκα, το οποίο εκκρεμεί στα ελβετικά δικαστήρια.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Times Now – Στόχος ο διπλασιασμός του εμπορίου με την Ινδία έως το 2030
    Μητσοτάκης από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια – Ελάτε να επενδύσετε
    Μαρέβα Μητσοτάκη: Η συμβολική εμφάνιση με τα χρώματα της Ινδίας (photos)
     



    ΣΧΟΛΙΑ