• Business

    Παρασκήνιο και πληροφορίες: Πότε θα έρθει ο νόμος για τις άδειες Online

    Siemens


    Στις επόμενες μέρες και το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών την τελική μορφή του νόμου για τις άδειες στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται αλλαγές από το αρχικό σχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση, με βάση τα σχόλια των εταιρειών, περισσότερο διευκρινιστικές παρά ουσιαστικές. Δηλαδή δεν αναμένεται να αλλάξει o νόμος όσον αφορά την αγορά RNG, παιχνίδια για τα οποία δεν θα δοθούν καθόλου άδειες, παρά τη διαφωνία του συνόλου των εταιρειών online. Αλλαγές και διευκρινίσεις όμως θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σ τον φόρο των παικτών και τη μεταβατική περίοδο.

    Μόλις ολοκληρωθεί ο νόμος θα αποσταλεί στο TRIS για την τρίμηνη γνωστοποίηση και διαβούλευση στην Κομισιόν και ακολούθως θα μπορεί να ψηφιστεί, κάτι που υπολογίζεται το αργότερο από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο.

    Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του Κανονισμού των online παιχνιδιών από την Επιτροπή Παιγνίων, ώστε μόλις τις επόμενες ημέρες βγει το τελικό σχέδιο νόμου, να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και τη διαμόρφωση του Κανονισμού. Η προεργασία έχει γίνει έχουν συγκεντρωθεί τεχνικές προδιαγραφές και best practices από την Ευρώπη και ο στόχος είναι το αργότερο τον Ιανουάριο ο Κανονισμός να έχει ετοιμαστεί. Θα ακολουθήσει υποχρεωτική γνωστοποίηση στο TRIS για τρίμηνη διαβούλευση στο μεταξύ όμως αν έχει ολοκληρωθεί η τρίμηνη διαβούλευση του νόμου, ο νόμος θα έχει ψηφιστεί.

    Η απόφαση από το ΣτΕ για το online μπορεί να έχει επιπλοκές στη διαδικασία;

    Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί για το καθεστώς Online και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σύνολο των προτάσεων όλων των πλευρών. Η απόφαση που αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο, θα καθορίσει α) αν το μεταβατικό καθεστώς του 2011 ήταν νόμιμο ή όχι και β) αν είναι νόμιμο να δοθούν άδειες online πριν το 2020.

    Στην περίπτωση λοιπόν που η απόφαση του ΣτΕ βγει πριν την ψήφιση του νόμου, ανάλογα τί θα λέει, μπορεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να δημιουργήσει επιπλοκές στην ομαλή διαδικασία ψήφισης του νόμου, ειδικά αν η απόφαση προβλέπει ότι δεν μπορούν να δοθούν άδειες online πριν το 2020. Πρόβλημα θα δημιουργήσει επίσης αν χαρακτηρίσει παράνομο το μεταβατικό καθεστώς αδειοδότησης, αφού σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τερματιστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Περιστέρης (TΕΡΝΑ): Εάν είχε γίνει η διασύνδεση της Κρήτης πριν 10 χρόνια, η χώρα θα είχε όφελος 5 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος – Έρχονται αυξήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αμύνταιο: Τι ζητούν οι επιχειρηματίες και οι κυβερνητικές «πιρουέτες»



    ΣΧΟΛΙΑ