• Business

    Πότε απαλλάσσονται τα μέλη των ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών από τις διπλές εισφορές

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Νέο καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 21 Φεβρουαρίου.

    Συγκεκριμένα, τα μέλη των ΔΣ Ανώνυμων Εταιρειών, σε περίπτωση που οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές τους είναι ίσες ή υψηλότερες των 252 ευρώ τον μήνα, δηλαδή υπερβαίνουν το ποσό της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελευθέρων επαγγελματιών, θεωρείται ότι έχουν συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα και δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν διπλές εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές των 252 ευρώ αντιστοιχούν σε μεικτό μισθό 934 ευρώ.

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή που αφορά τα μέλη του ΑΣ. όλων των ανωνύμων εταιρειών της χώρας. O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο «Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο».

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που η εισφορά ενός μέλους του ΑΣ. μιας ΑΕ. είναι μικρότερη από τα 252 ευρώ που αντιστοιχούν στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων, τότε ως χρόνος ασφάλισης ανά μήνα λαμβάνεται το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς δια του ποσού εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

    Με το προηγούμενο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου, τα μέλη των Δ.Σ. των ανωνύμων εταιρειών έπρεπε να ακολουθούν μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία τους οδηγούσε στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να προσκομίσουν για έλεγχο τα πρακτικά των Δ.Σ. ή τα απαραίτητα παραστατικά, ώστε να τεκμηριώσουν τις ημέρες ασφάλισης που δικαιούντο. Με τη νέα ρύθμιση που εισάγει το σχέδιο νόμου, το πρόβλημα αυτό λύνεται και παράλληλα απλοποιούνται οι διαδικασίες ασφάλισης τους.

    Για παράδειγμα, αν ένα μέλος του Δ.Σ. μιας Ανώνυμης Εταιρείας λαμβάνει αμοιβή Δ.Σ. 950 ευρώ μηνιαίως, τότε θα αναγνωρίζονται για κάθε μήνα 25 ημέρες ασφάλισης, αφού με την εν λόγω αμοιβή η συνολική ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλεται υπερβαίνει το ποσό των 252,00 της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (950,00 Χ 27,10% = 257,45). Αν η μηνιαία αμοιβή ενός μέλους Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας ανέρχεται σε 500 ευρώ, τότε θα αναγνωρίζονται 13 ημέρες ασφάλισης [ 500,00 Χ 27,10% = 135,02 => (135,02/252,00) Χ 25 = 13,44 ].



    ΣΧΟΛΙΑ