• Business

    Πώς το CVC αντιστρέφει το brain drain και φέρνει κορυφαία στελέχη στην Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    CVC Capital Partners: Κατέθεσε προσφορά για το 49% της νέας μονάδας επιχειρηματικών υπηρεσιών της Telecom Italia

    Αλεξ Φωτακίδης (CVC Capital)


    Πράξη κάνει το CVC, την αναστροφή του brain drain που «πλήγωσε» την χώρα μας, όσο τίποτα άλλο τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

    Η ηγετική ομάδα του κολοσσιαίου αμερικάνικου fund θέλει να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην προσπάθεια επιστροφής των ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη εκτός συνόρων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κωστή Ρόκα, ενός στελέχους με πορεία 15 χρόνων στον τομέα των private equity και εμπειρία στον τραπεζικό (Goldman Sachs) και συμβουλευτικό χώρο που αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα από το Λονδίνο για να εργαστεί στα project που «τρέχει» το αμερικάνικο fund στην Ελλάδα.

    Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του CVC στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδης ο Κωστής Ρόκας εντάχθηκε πρόσφατα στην ελληνική ομάδα, αναλαμβάνοντας τη θέση του γενικού διευθυντή. Ο Κωστής Ρόκας σύμφωνα με τον Φωτακίδη έφυγε από την «Μέκκα» του χρήματος για δυο λόγους: γιατί ήθελε να εργαστεί σε έναν επενδυτή παγκόσμιας εμβέλειας που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 δισ. ευρώ και γιατί ήθελε να προσφέρει στην χώρα.

    Ο δραστήριος μάνατζερ βλέπει συνολικά μια τάση αναστροφής του brain drain, κάτι που διαπιστώνει και από τις προσλήψεις που κάνει τους τελευταίους 12 μήνες για τις ανάγκες του γραφείου του CVC στην Ελλάδα αλλά και των εταιρειών που έχει επενδύσει.

    «Πολλοί ικανοί νέοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, ωστόσο η τάση αυτή αντιστρέφεται… αυτή τη στιγμή βλέπω να υπάρχει brain gain», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν που είχε να επιδείξει η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν οι άνθρωποι της. Καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν τα φορολογικά κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό και αφορούν σε μειωμένη φορολογία κατά 50% για τα επόμενα επτά χρόνια, εφ’ όσον επιλέξουν να επιστρέψουν μέσα στο 2021.

    Κυβερνητική προτεραιότητα

    Η αναστροφή του brain drain βρίσκεται ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ικανότητά τους να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενθαρρύνω τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να γίνουν τμήμα αυτού του νέου κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας, καθώς χρειαζόμαστε τα δικά τους προσόντα. Χρειαζόμαστε το ταλέντο και την καινοτομία τους και χρειαζόμαστε επίσης την εμπειρία που έχουν κερδίσει διαμένοντας στο εξωτερικό. Σε μια χρονική στιγμή που υστερούμε κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αυτή η δεξαμενή ταλέντου που έχουμε, των ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν μας προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», είχε αναφέρει πρόσφατα.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Νίκος Σταθόπουλος (ΒC Partners): «Η Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτερα από άλλες χώρες» – Πού βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες

    Οδυσσέας Αθανασίου για Ελληνικό: Σε 7 εβδομάδες η υπογραφή της μεταβίβασης – Άμεσα προκήρυξη έργων €500 εκατ.

    Άρης Καρυτινός: Νέες επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ «κοιτά» η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ