• Business

    Άλεξ Φωτακίδης (CVC): Έδωσε σήμα για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα– Ποιους κλάδους βάζει στο «στόχαστρο»

    Άλεξ Φωτακίδης, CVC Group

    Άλεξ Φωτακίδης, CVC Group


    «Οι προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια είναι εξαιρετικές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ», ανέφερε ο partner του CVC Capital, Άλεξ Φωτακίδης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σχολιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Φωτακίδης εξέφρασε τη βούληση του κολοσσιαίου fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 δισ. ευρώ να επενδύσει περαιτέρω στην ελληνική οικονομία και να αδράξει τις ευκαιρίες που βλέπει να αναδύονται σε διάφορους τομείς.

    «Προβλέπω ότι θα είμαστε πολύ απασχολημένοι τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, όπως ήμασταν και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια…», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που προβλέπεται να διοχετευθούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι όπως είπε θα βοηθήσουν και τις υπόλοιπες επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην χώρα.

    Όσον αφορά στους κλάδους που διαβλέπει προοπτικές, ο έμπειρος μάνατζερ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς των υπηρεσιών υγείας, του φαρμάκου, της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τροφίμων (πχ. οργανικά και plant –based προϊόντα), της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας καθώς επίσης και τα logistics για την μεταφορά της ενέργειας, της φιλοξενίας (τουρισμός) με έμφαση στα πολυτελή θέρετρα και τέλος στις υπηρεσίες όπως το IT, οι πληρωμές, οι ασφάλειες, η τηλεφωνία, κα.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδα και κατά πόσο αυτό προβληματίζει τους επενδυτές, σημείωσε πως παρακολουθεί στενά τη δημοσιονομική πολιτική, ωστόσο επισήμανε πως το στοιχείο- κλειδί δεν είναι η ποσότητα του χρέους αλλά η βιωσιμότητά του. «Όταν βλέπεις την ωριμότητα, το κόστος του κεφαλαίου, και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βλέπεις πως το χρέος είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο», ανέφερε και πρόσθεσε πως μετά την αναδιάρθρωση που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης βλέπεις ότι είναι βιώσιμο. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έκανε τα κατάλληλα βήματα έλαβε τα κατάλληλα μέτρα πριν την πανδημία και έκανε καλή διαχείριση της κρίσης, και το 2021 είναι έτος ανάκαμψης και ανάπτυξης.

    «Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 25 εταιρείες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να έχουν διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν», συμπλήρωσε ενώ στάθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων που θα είναι πιο ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

    Όσον αφορά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να πείσει την επιτροπή του CVC να επενδύσει στην χώρα μας το 2016, όταν η απόδοση των κρατικών ομολόγων ήταν στο 8,5% και σήμερα είναι στο 1%. Η χώρα, συνέχισε έχει μειώσει σημαντικά το ρίσκο και αυτό αποτυπώνεται στα ομόλογα και στις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων, και την ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς επενδυτές και τόνισε πως τώρα η χώρα είναι σε θέση να προσελκύσεις τις ξένες επενδύσεις. «Έχουν γίνει τα σωστά βήματα σε νομικό, πολιτικό και φορολογικό επίπεδο», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται και αυτό είναι θετικό.

    Το μόνο προβληματικό πεδίο, είπε, που είναι αρκετά σημαντικό είναι οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων που είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, και θα έπρεπε να βελτιωθεί. Αναφερόμενος τέλος στις επενδύσεις που έχει κάνει το CVC στην ελληνική αγορά, είπε ότι έχει ευτυχίσει να διαθέτει πολύ υψηλή ποιότητα μάνατζερ στην χώρα, κάτι που κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη, και πιο ενδιαφέρουσα.

    Κλείνοντας είπε ότι πλέον αντιστρέφεται και το brain drain. Για παράδειγμα, ο Κωστής Ρόκας, ο οποίος ανέλαβε θέση μάνατζερ για το γραφείο στην Ελλάδα, οποίος επέλεξε να έρθει από το Λονδίνο ύστερα από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο των τραπεζών και των επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Σταθόπουλος (ΒC Partners): «Η Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτερα από άλλες χώρες» – Πού βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες

    Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στρέφεται στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ