• Business

    Folli Follie: Πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ύβρη του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Δυναμική απάντηση στοχεύει να δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέναντι στο προκλητικό «μανιφέστο» του 77χρονου Δημήτρη Κουτσολιούτσου για το πώς θα πρέπει να διοικείται από εδώ και πέρα η αμαρτωλή Folli Follie, της οποίας ο ίδιος εξακολουθεί να κατέχει τα μετοχικά ηνία.

    Αν και από την πλευρά της, η εποπτική αρχή αποφεύγει να «δείξει τα χαρτιά της», εν τούτοις παράγοντες της αγοράς το θεωρούν βέβαιο ότι θα «σηκώσει το γάντι» που της πέταξε κατάμουτρα ο ιδρυτής και, επί της ουσίας, ιθύνων νους της εταιρείας. Και μάλιστα με περισσή, εγωκεντρική αυθάδεια, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου του 1,5 δισ. ευρώ, ακόμη δεν έχει ιαθεί η αγορά από τον ανθεκτικότατο κορωνοϊό της Folli… Κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι όντως μπορεί να υπάρχει «κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

    Σε κάθε περίπτωση, ευθύς εξ αρχής, η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, είχαν καταστήσει σαφές θα έπρεπε να ξεριζωθούν τα «άνθη του κακού» που συνέχιζαν να ευδοκιμούν στον «κήπο» του 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie. Με την έννοια ότι επρόκειτο για ορισμένα πρόσωπα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λειτουργούσαν ως το «μακρύ χέρι» της «Αγίας» οικογένειας των Κουτσολιούτσων.

    Έτσι, με όπλο το αναμορφωμένο νομικό πλαίσιο αποπέμφθηκε ο μοναχογιός του ιδρυτή της εταιρείας, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος 19 μήνες μετά την αποκάλυψη της  μεγάλης απάτης εξακολουθούσε να έχει «κράτος και εξουσία» στο Συμβούλιό της και όχι μόνον. Γεγονός που οφειλόταν στην καταλυτική δύναμη του πατέρα  Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που ως βασικός μέτοχος είχε το «πάνω χέρι» στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, η οποία και τον διατήρησε επί μακρόν στο Δ.Σ.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Μέλος ΔΣ Folli Follie

    Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πέραν του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου (του οποίου η εκδίκαση της υπόθεσης για την παύση του έχει οριστεί να γίνει τον προσεχή Απρίλιο) και ακόμη μιας αντικατάστασης μέλους του ΔΣ της Folli Follie, σχεδίαζε να συνεχίσει τις κινήσει εκκαθάρισης. Προκειμένου να απογαλακτιστεί πλήρως η Διοίκηση, αλλά και η επιτροπή ελέγχου της πολυσυζητημένης εταιρείας, από τα άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα της οικογένειας των Κουτσολιούτσων.

    Προφανώς για να προλάβει τα μελλούμενα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βαρυνόμενος με τις κακουργηματικές κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης της πλαστογραφίας, όπως επίσης και της χειραγώγησης, αποφάσισε να βγει μπροστά. Ακολουθώντας σαφώς και τη «γραμμή» των νομικών συμβούλων του, που έχουν αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι μπορούν να του προσφέρουν αποτελεσματική ασπίδα προστασίας.

    Αντλώντας δύναμη από το γεγονός ότι  κατέχει το 36% περίπου των μετοχών της Folli, o Δημήτρης Κουτσολιούτσος ζητάει από τη Γενική Συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου να λάβει αποφάσεις για τον περιορισμό των μελών του Δ.Σ από 11 σε 9. Προτείνοντας τρεις αποχωρήσεις και έχοντας κατά νου να βάλει «έναν δικό του άνθρωπο» στη μία νέα θέση που θα προκύψει. Επικαλούμενος για όλα αυτά την…εύρυθμη, εμπορική λειτουργία της Folli ,το όνομα της οποίας έχει συνώνυμο της απάτης.

    Πριν από τις 20 Φεβρουαρίου η δυναμική απάντηση

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απάντηση της Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να είναι δυναμική και άμεση, καθώς εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί πριν από τη Γενική Συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου. Δεδομένου του ότι η εποπτική αρχή δεν μπορεί να μπει σε ζητήματα που αφορούν τη Γενική Συνέλευση, το πιθανότερο είναι οι παρεμβάσεις της να αφορούν βαθύτερες (αριθμητικά) αλλαγές προσώπων, στην υφιστάμενη σύνθεση του σημερινού Δ.Σ. Χωρίς να αποκλείονται και άλλου είδους κινήσεις που θα απενεργοποιούν τη δυνατότητα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να κινεί τα νήματα των εξελίξεων, όπως ο ίδιος επιζητεί.

    Σε ότι αφορά το δικαστικό μέτωπο της υπόθεσης, μείζον ερώτημα αποτελεί το γιατί ακόμη δεν έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση του κολασμού των υπευθύνων της μεγάλης απάτης. Η αλήθεια είναι ότι ο οικονομικός εισαγγελέα Γιάννης Δραγάτσης έχει ολοκληρώσει την έρευνά του, η οποία έχει πάει «πακέτο» στην τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, αποκλειστική αρμόδια πλέον να διερευνήσει το βαρύ κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων προσώπων της Folli.

    Τουλάχιστον από τα συμφραζόμενα η ανακρίτρια δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κλήση για απολογία των κατηγορουμένων, στους οποίους προεξάρχουσα θέση έχουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Το διάστημα που σέρνεται μια τόσο σοβαρή υπόθεση είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και για την βραδυπορούσα ελληνική Δικαιοσύνη. Κάνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται, για το αν αυτό απασχολεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και πρωτίστως τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς των ανώτερων βαθμίδων. Όταν, όπως είναι ευνόητο, αν μια τέτοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στην Αμερική «δεν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορούσαν ελεύθεροι οι Κουτσολιούτσοι, δύο χρόνια μετά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.



    ΣΧΟΛΙΑ