Παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ που αφορά τις προμελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του νέου πράσινου διοικητικού της κτιρίου στο Γαλάτσι, ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για την παράταση μεταθέτει επίσης και την ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών για τις 16 Ιουλίου.

1

Ειδικότερα ο διαγωνισμός – δεύτερος στη σειρά – αποτελεί κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης των 30 εκατ. ευρώ, με στόχο την κατασκευή ενός ενιαίου, βιοκλιματικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο κτίριο στο ίδιο οικόπεδο, στα όρια Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας.

Η  μελετητική φάση, σύμφωνα με το τεύχος τεχνικών δεδομένων του διαγωνισμού, θα έχει διάρκεια οκτώ μηνών, εκ των οποίων οι έξι μήνες αφορούν καθαρό μελετητικό χρόνο και οι υπόλοιποι εγκρίσεις. Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει με τη συγκεκριμένη επένδυση να επαναπροσδιορίσει τις υποδομές της, να μειώσει το ενεργειακό και λειτουργικό της αποτύπωμα και να προσφέρει ένα πιο σύγχρονο και βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και το κοινό.

Συνεπώς, η νέα κτιριακή υποδομή θα συγκεντρώσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες σήμερα είναι κατανεμημένες σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα στην Αττική, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.

Η συνολική έκταση του νέου κτιρίου θα φτάσει τα 16.174 τετραγωνικά μέτρα και θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 243 στρεμμάτων, σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια των δήμων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή και ο σχεδιασμός του κτιρίου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει, πέραν των διοικητικών γραφείων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, αποθηκευτικούς χώρους, αρχείο και υπόγειες και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται, πως για το εν λόγω έργο έχει μεσολαβήσει και μια διαμάχη ανάμεσα στο αρχιτεκτονικό γραφείο που επικράτησε στον πρώτο διαγωνισμό και την ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών είχε προκηρυχθεί το 2022 και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ομάδα του γραφείου xza-architects. Παρά τη διάκριση, η ΕΥΔΑΠ δεν τους ανέθεσε το επόμενο στάδιο του έργου, αλλά προχώρησε στην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού τον Οκτώβριο του 2024, προϋπολογισμού 1,17 εκατ. ευρώ.

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες προσέφυγαν στην ΕΑΔΗΣΥ τον Νοέμβριο, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, επικαλούμενοι παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων και υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τους ανατεθεί η εκπόνηση των οριστικών μελετών ή τουλάχιστον να συμμετάσχουν ως σύμβουλοι στη διαδικασία.

Ωστόσο, η Αρχή απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους, επισημαίνοντας ότι για να ανατεθούν μελέτες χωρίς διαγωνισμό σε νικητή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, απαιτείται αυτός να έχει χαρακτηριστεί από την αρχή ως διαγωνισμός δύο σταδίων. Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, αυτό δεν ίσχυε.

Επιπλέον, κρίθηκε ότι η ΕΥΔΑΠ είχε πλήρη κυριότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ιδεών, και οι συμμετέχοντες δεν διατηρούν δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Απόφαση που άνοιξε  τον δρόμο για την ολοκλήρωση της μελετητικής φάσης του έργου, η οποία έχει ορίζοντα οκτώ μηνών, ενώ η κατασκευή του νέου βιοκλιματικού διοικητικού συγκροτήματος της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι παραμένει εντός προγραμματισμού.

Αναλυτικότερα, το νέο κτίριο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η κατεδάφιση του υφιστάμενου διοικητικού συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός του προβλέπει ένα ενιαίο αλλά λειτουργικά αρθρωμένο συγκρότημα με δύο εκτεταμένα ισόγεια, έναν επιμήκη σχηματισμό τριών ορόφων και τέσσερις διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα, που διασυνδέονται ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος εσωτερικός δημόσιος χώρος, με φουαγιέ, κυλικεία και αίθρια.

Οι χώροι εργασίας θα περιλαμβάνουν τόσο ατομικά γραφεία όσο και open plan διαμορφώσεις για ομάδες εργασίας, με την πρόβλεψη διαχωριστικών που προσφέρουν ιδιωτικότητα. Τα γραφεία των ανώτερων στελεχών θα βρίσκονται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης έναν ειδικό χώρο εκδηλώσεων με φυτεμένο δώμα, προσβάσιμο μέσω εξωτερικού ανελκυστήρα.

Σημαντική βαρύτητα δίνεται και στον περιβάλλοντα χώρο, με τη δημιουργία δικτύου πρασίνου που θα συνδέεται με τον εισαγωγικό κήπο και θα εισχωρεί στο εσωτερικό του κτιρίου. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου εμπειρίας νερού, χώρων στάθμευσης με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, ηλεκτρικά οχήματα και λεωφορεία, αλλά και υπαίθρια έκθεση παλαιού εξοπλισμού της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: