• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Πώς κέρδισε το στοίχημα στην αγορά ενέργειας- Πολιτική που παράγει υπεραξίες

    Χατζηδάκης ΝΔ

    Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών από την αδιέξοδη ενεργειακή ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ένα χρόνο μετά την ανάληψη της θέσης του υπουργού Ενέργειας, κέρδισε το στοίχημα.

    Κατάφερε όχι μόνο να αποφύγει τους σκοπέλους αλλά και να παράξει υπεραξίες, με ένα νέο και πολυεπίπεδο σχέδιο αναδιάταξης της αγοράς ενέργειας που βάζει τη χώρα σε μια νέα εποχή, δημιουργώντας προοπτική και επομένως επενδυτικό ενδιαφέρον και υπεραξίες.

    Παρέλαβε  “καυτές πατάτες” και αδιέξοδα, αποτέλεσμα της συνεχούς  προσπάθειας της προηγούμενης  κυβέρνησης να ενισχύσει την κρατική παρουσία στην αγορά ενέργειας, αποφεύγοντας και καθυστερώντας  κάθε εξέλιξη.

    Ο νέος υπουργός έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έφερε την εξέλιξη, επίσπευσε την επόμενη μέρα.

    Με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πολύ δουλειά και γνώση, άλλαξε πορεία και πλέον κατευθύνει την ενεργειακή αγορά προς μια νέα βιώσιμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, συμβατή με τους ευρωπαϊκούς στόχους.

    Έβαλε νέες βάσεις, αφαίρεσε εμπόδια και έδωσε λύσεις δημιουργώντας προοπτική σε ένα σύνθετο αλλά και εξαιρετικά σημαντικό  χαρτοφυλάκιο γεωστρατηγικά και επενδυτικά.

    Και η αλλαγή αυτή πολιτικής, αποδεικνύεται μεγάλης και μετρήσιμης αξίας:  Οι μελετημένες και στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις, (όπως η απολιγνιτοποίηση, η έμφαση στις πράσινες πολιτικές, η στροφή της ΔΕΗ, η θεσμοθέτηση νέων μορφών ΑΠΕ), σε έναν κλάδο υψηλής στρατηγικής σημασίας   και επενδυτικού ενδιαφέροντος  απελευθερώνει επενδυτικές δυναμικές που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την υπεραξία των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών, αλλά και της χώρας.

    Σε ένα χρόνο άλλαξαν όλα

    Όταν πριν ένα χρόνο ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Κωστής Χατζηδάκης, τίποτα δεν ήταν όπως σήμερα.

    Η ΔΕΗ ήταν στο χείλος του γκρεμού, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν ιδιαίτερα δύσκολες μετά την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ, τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων στάσιμα, η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε αδιέξοδο και η ΛΑΡΚΟ βραδυφλεγής βόμβα.

    Και από την πλευρά του περιβάλλοντος όμως τα έργα είχαν μείνει πίσω καθώς οι καθυστερήσεις στις ΣΔΙΤ για την επεξεργασία  απορριμμάτων είχαν συνέπεια το πρόβλημα των σκουπιδιών να πνίγει πολλές περιοχές της χώρας (όπως στην Κέρκυρα).

    Η έλλειψη αποφασιστικής στρατηγικής και κεντρικού σχεδιασμού που  δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις, εγκλώβιζαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας σε ημίμετρα και αντιφάσεις που συχνά κόστιζαν πολύ ακριβά και οδηγούσαν σε αδιέξοδα. Η απόσταση μεταξύ των κεντρικών πολιτικών του υπουργείου και των αναγκών της αγοράς ήταν μεγάλη και αγεφύρωτη.

    Με την αλλαγή της κυβέρνησης  το ότι τα ηνία του υπουργείο Ενέργειας ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης, γρήγορα αποδείχθηκε ότι σήμανε το τέλος μια εποχής και την αρχή μιας νέας. 

    Δεν επιχειρήθηκε να δοθούν μεμονωμένες λύσεις και να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά τα θέματα αλλά  έγινε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε όλο το πλαίσιο τόσο της πολιτικής όσο και της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. 

    Ο γόρδιος δεσμός δεν λύθηκε, κόπηκε. Η συζήτηση άλλαξε.

    Δεν θα συζητούσαμε πια τί θα πουλήσει η ΔΕΗ, ποιές μονάδες ή ποια υδροηλεκτρικά, αλλά πώς θα αλλάξει και θα εξελιχθεί συνολικά η αγορά, ώστε να αυξηθεί ταυτόχρονα η αξία, η προοπτική και οι δυνατότητες όλων των εταιρειών και θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελκυστικό επενδυτικά.

    Στην Ελλάδα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είχε μείνει πολύ πίσω, ιδίως σε θέματα απελευθέρωσης και ανταγωνισμού και πολύ γρήγορα έγιναν αλλαγές και μπήκαν οι βάσεις για μια νέα πορεία.

    Ανοιχτό το υπουργείο στα αιτήματα της αγοράς

    Τον τελευταίο χρόνο έγιναν όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ενεργειακή αγορά, μπλοκάροντας την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επενδύσεις, οδηγώντας τη ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο και στρέφοντας το ηλεκτρικό σύστημα στο λιγνιτικό παρελθόν και όχι προς το αναπτυξιακό μέλλον, μπήκαν στο πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης.

    Η έμφαση στις ΑΠΕ, η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίηση, το άνοιγμα του υπουργείου στις φωνές από την αγορά ήταν ίσως οι αλλαγές  που δημιούργησαν από την αρχή μια αίσθηση ανακούφισης και έδωσαν το στίγμα του νέου υπουργού.

    Πολύ σύντομα μπήκαν  στο τραπέζι όλα όσα ζητούσε επίμονα η ενεργειακή αγορά εδώ και καιρό και αντιμετώπιζε τα κλειστά αυτιά της προηγούμενης κυβέρνησης: επιτάχυνση του target model, σχέδια για πλωτά αιολικά πάρκα, γρήγορη αδειοδότηση για τις ΑΠΕ, θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ και άμεση κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης υδρογονανθράκων στη Βουλή.

    Και βέβαια αποφασίστηκε τολμηρή αλλαγή πλώρης και για τη ΔΕΗ που από από «καυτή πατάτα» και «συστημικός κίνδυνος» σήμερα αποτελεί μια εταιρεία με πολλές προκλήσεις  και προοπτικές ανάπτυξης τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στις ΑΠΕ.

    Όλοι οι σύγχρονοι τομείς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις και κυρίως να βάλουν την ενεργειακή αγορά στην επόμενη μέρα, καθαρής ενέργειας έγιναν καθημερινή ατζέντα για το υπουργείο Ενέργειας, που ξεκίνησε πολύ γρήγορα να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που όταν ολοκληρωθεί θα μεταμορφώσει την αγορά ενέργειας και τη χώρα.

    Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ ήταν 7 χρόνια τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι 2 χρόνια. 

    Για να μειωθεί ο χρόνος αυτός έπρεπε να  συντομευθεί ο χρόνος ελέγχου και έγκρισης , να αυτοματοποιηθούν διαδικασίες και να γίνει και  αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης.

    Σήμερα, η συζήτηση αφορά πλέον την επόμενη μέρα, υδρογόνο, βιομάζα, αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά. Και οι τεράστιες επενδύσεις που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση με το ταμείο δίκαιης μετάβασης, αλλά και οι νέοι τομείς δραστηριότητας της πράσινης οικονομίας.

    Ένας χρόνος έργα

    Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους στη θέση του Υπουργού Ενέργειας με ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου του ΥΠΕΝ τον χρόνο που πέρασε.

    Στο βίντεο ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα ακόλουθα:

    Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπληρώνεται ένας χρόνος σκληρής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

    – Κρατήσαμε όρθια τη ΔΕΗ. Την εκσυγχρονίζουμε και την κάνουμε πιο πράσινη.

    – Αποκρατικοποιούμε τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    – Ξεκινήσαμε και προχωρούμε μέχρι το Σεπτέμβριο οριστική λύση για τη ΛΑΡΚΟ.

    – Υπογράφηκε η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική για καταπολέμηση της ρύπανσης από τα φουγάρα της ΔΕΗ.

    – Ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση, ο ρυπογόνος λιγνίτης τέλος ως το 2023 (η Πτολεμαΐδα V μέχρι το 2028).

    – Ψηφίστηκε νόμος-τομή για το Περιβάλλον. Για καλύτερη προστασία της φύσης και απλούστευση των αδειοδοτήσεων, ιδιαίτερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    – Δημοπρατούμε 17 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Δώσαμε λύσεις σε επείγοντα προβλήματα, όπως σε Κέρκυρα, Αίγιο, Λευκάδα.

    – Αποσύρουμε τα πλαστικά μιας χρήσης.

    – Ξεκινήσαμε τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Κάναμε την αρχή σε Μακρόνησο και Μάνδρα.

    – Παρουσιάσαμε, όπως δεσμευτήκαμε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης για το Μάτι.

    – Φέραμε νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Με κίνητρα για ηλεκτρικά ΙΧ, σκούτερ και ποδήλατα.

    – Κρατήσαμε την Ακρόπολη στο ύψος της – Μειώσαμε το ύψος των κτιρίων γύρω της στα 21 μέτρα.

    – Υπογράψαμε με την Κύπρο και το Ισραήλ τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

    Το είπαμε, το κάναμε! Η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται έργο. Και αυτό κάνουμε: συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο».

     



    ΣΧΟΛΙΑ