• Business

    Κωστής Χατζηδάκης-Delphi Forum: Έρχονται πράσινες επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ


    “Για τα δύο οικόπεδα κάτω από την Κρήτη  οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με τις εταιρείες έχουν περάσει και από τη Βουλή και έγκειται στις εταιρείες πλέον πώς θα προχωρήσουν”, είπε ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα οικόπεδα Νοτίου της Κρήτης σήμερα,στο Delphi Forum. Στην Τουρκία δίνουμε τις δικές μας απαντήσεις, χωρίς κραυγές, με τον East Med και με τη στάση μας στον Έβρο αλλά και με τις επαφές με τους γείτονές μας. Η Τουρκία είναι μια παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή.

    Σχετικά με τη στρατηγική μετάβασης στην πράσινη οικονομία, σημείωσε ότι “αλλάζουμε το μοντέλο για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς και πάμε σε απολιγνιτοποίηση σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε. Είναι και οικονομικοί οι λόγοι, γιατί μόνο για τα νησιά πληρώνουμε 700-800 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ επίσης μπαίνει μέσα κάθε χρόνο λόγω της λιγνιτικής παραγωγής. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε προς τα εκεί”.

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε “ξεκινήσαμε με 300 εκατ. από το υποταμείο της Δίκαιης Μετάβασης και τώρα με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής αυτό το ποσό γίνεται 1,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θέλουμε να αξιοποιηθούν για να αλλάξει το μοντέλο τόσο στις λιγνιτικές περιοχές Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη όσο και στα νησιά, αλλά και για να ενισχυθεί ο δευτερογενής τομέας ανακοινώσαμε κίνητρα για μονάδες παραγωγής μπαταριών και φορτιστών αλλά και ο τριτογενής τομέας.

    Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης συνολικά στις περιοχές αυτές και έχουμε ανακοινώσει μέσω του πράσινου ταμείου δράσεις που θα στηρίξουν την κυκλική οικονομία, μια πιο σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων και δράσεις που θα είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των πρόσθετων προτάσεων της  Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση.

    Σχετικά με τους άξονες των νέων επενδύσεων σημείωσε:

    “Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι σε τέσσερις άξονες: Δίκαιη μετάβαση, ενίσχυση των ΑΠΕ με έμφαση στο υδρογόνο, κύμα ενεργειακών αναβαθμίσεων και οι πράσινες μεταφορές είναι οι άξονες που ενδιαφέρουν την Κομισιόν. Για το υδρογόνο θα κινηθούμε πολυεπίπεδα και μάλιστα πιστεύω ότι συνδέεται με τον East Med. Στο ξεκίνημα αλλά και στη διαδρομή του υπάρχει μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα μετατρέπονται σε υδρογόνο και το υδρογόνο μπορεί να εγχέεται στον αγωγό φυσικού αερίου. Δημιουργείται καινούργιο τοπίο στην ενέργεια που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

    Σχετικά με τις αντιδράσεις των κοινωνιών για τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι θα βγει το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ. Αλλά τόνισε “δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τα θέματα της αισθητικής, de gustibus et coloribus non est disputandum. Σέβομαι την άποψη όσων διαφωνούν αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τους κανόνες της νομιμότητας”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ