• Business

    Πώς ο Αναστάσης Δαυίδ αφήνει το αποτύπωμά του στη νέα στρατηγική της Coca Cola

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca-Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca-Cola HBC


    Στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξέσπασε η κρίση, αν λάβουμε ως ημερομηνία αναφοράς, κινείται η μετοχή της Coca Cola. Η μετοχή κινείται μεταξύ 22 – 24 ευρώ καταγράφοντας πτώση από την έναρξη του πολέμου σχεδόν 21%, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί και στα 17,99 ευρώ τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με την πτώση να αγγίζει το 38%. Πλέον, η εικόνα αυτή αλλάζει. Ο Αναστάσης Δαυίδ μέσα σε αυτό περιβάλλον έχει προχωρήσει σε δύο κινήσεις που δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παρατήρηση, τουλάχιστον, όπως μεταφέρουν Έλληνες διαχειριστές από ξένους οίκους στο Λονδίνο.

    Η Coca Cola παραμένει μακράν η μεγαλύτερη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. με 8,4 δις. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, η διοίκηση της εταιρείας βλέποντας ότι η κρίση έχει ουρά, διαφύλαξε τα δάνειά της εκδίδοντας ομολογίες με σταθερό επιτόκιο. Οι ομολογίες εκδίδονται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματός συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και θα είναι εγγυημένες από την Coca-Cola HBC.

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της. Προς το σκοπό αυτό άλλωστε, κινήθηκε η εξαγορά της Three Cents που μέχρι πρότινος ανήκε στην ομπρέλα της Ideal υπό τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Η Coca-Cola διευρύνει συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο τα τελευταία χρόνια, oπότε η προσθήκη της Three Cents θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα των premium ποτών και δη σε αυτόν των flavored mixers. Επίσης, μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 η Coca Cola  απέκτησε το  brand του premium φυσικού μεταλλικού νερού από την Ιταλία Lurisia ανακοίνωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον.

    Μόνο τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε ευρεία γκάμα καταναλωτών, ειδικά το νεανικό κοινό που εμφορείται πλέον σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό υπέρ της υγιεινής διατροφής. Η εικόνα όμως των οικονομικών μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο του 2022 παρά την υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας στα 152,9 εκατ. από 233,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2021 δεδομένων των οικονομικών συνθηκών διεθνώς πείθει την αγορά για τα νέα ανοίγματα του κ. Αναστάση Δαυίδ διότι ο όμιλος ενίσχυσε τα  EBITDA σε 663,8 εκατ. ευρώ από 514 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    HELLENiQ ENERGY: Έξτρα έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο €1,312 η τιμή

    Mytilineos: Αγορά ομολογιών της Mytilineos Financial Partners, αξίας 2 εκατ. ευρώ

    Ο Όμιλος Navig8 απέκτησε μερίδιο στη International Seaways



    ΣΧΟΛΙΑ