• Business

    Εκλεισε η πώληση της ρουμάνικης θυγατρικής του ΟΤΕ, Telekom Romania – Στα 500 εκατ. το τίμημα

    • NewsRoom
    Συνδρομητική τηλεόραση Cosmote και Nova: Πιθανή αλλαγή σκηνικού στη μετάδοση της Super League

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ


    Έκλεισε το deal για την πώληση της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία, Telekom Romania.

    Η Telekom Romania και η Orange κατέληξαν σε συμφωνία που θα επισημοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, μεταδίδουν τοπικά μέσα. Το τίμημα κατά τις πληροφορίες ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και προσωρινός διευθύνων σύμβουλος θα οριστεί ο Βλάνταν Πέκοβιτς, μέχρι σήμερα διευθυντής τεχνολογίας της Telekom Romania. Η συναλλαγή αφορά αποκλειστικά τις δραστηριότητες της εταιρείας στη σταθερή τηλεφωνία και όχι στην κινητή, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα.

    Οι δύο εταιρείες  βρίσκονται ακόμα σε συνομιλίες με την Εθνική Αρχή Επικοινωνιών της χώρας (ANCOM) σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τα σταθερά δίκτυα, από την Telekom Romania στην Orange. Έτσι, η Orange θα αναλάβει τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας της Telekom και η κινητή θα παραμείνει προς το παρόν στους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αύριο το πρωί, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για μία συμφωνία που αναμενόταν να κλείσει από το περασμένο καλοκαίρι. 

    Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ και ο κύριος μέτοχός του, ο γερμανικός γίγαντας Deutsche Telekom, είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να πουλήσουν το μερίδιο πλειοψηφίας που κατέχουν στην Telekom Romania. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά του ρουμανικού φορέα ήταν 4. Η RCS & RDS, εταιρεία που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Zoltan Tseszari, ο γαλλικός όμιλος Orange, η ρωσική εταιρεία ER-Telecom, μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών της Ρωσίας και ο Spass Roussev, ένας από τους πλουσιότερους και πιο αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες της Βουλγαρίας. O Spass Roussev ελέγχει το 46% της μεγαλύτερης βουλγαρικής εταιρείας τηλεφωνίας, την Vivacom.

    Όπως έγραφε το mononews.gr, oι εταιρείες στη Ρουμανία συνεισφέρουν το 24% των εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (το υπόλοιπο 76% προέρχεται από τις εταιρείες στην Ελλάδα) και το 8% του προσαρμοσμένου EBITDA (Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) με το υπόλοιπο αφορά την εγχώρια δραστηριότητα.

    Ο ΟΤΕ ελέγχει το 54,01% της Telekom Romania η οποία προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στο ρουμανικό Δημόσιο. Η Telekom Romania Mobile είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μέχρι πρόσφατα το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου άνηκε απευθείας στην Cosmote και το 30% στην TR. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από τη Ρουμανία, ο ΟΤΕ προχώρησε στη μεταβίβαση του 70% της TRM στην TR και, μέσω της TR, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TRM, κατά 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου η τελευταία να αποπληρώσει ενδοεταιρικό δάνειο στην πρώην μητρική της, Cosmote.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ