• Business

    Γιατί ο ΟΤΕ πουλά την Telekom Romania

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΟΤΕ: Στις 19/7 η ακύρωση και διαγραφή 3,47 εκατ. μετοχών

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Ο ΟΤΕ αναζητά τις κατάλληλες συνθήκες για την αποχώρησή του από τη Ρουμανία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με τη διοίκησή του να αιτιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την ανάγκη να επικεντρωθεί στις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.

    Σύμφωνα με τον ρουμανικό Τύπο (και μένει να επιβεβαιωθεί) επίκειται άμεσα η ανακοίνωση της πώλησης της Telekom Romania (TR) στην οποία ο ΟΤΕ ελέγχει το 54,01% (45,99% ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο) στη γαλλική Orange, εταιρεία με την οποία είναι γνωστό ότι συζητά εδώ και αρκετούς μήνες.

    Στη γειτονική χώρα ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται και με την Τelekom Romania Mobile (TRM) στην οποία κατέχει άμεσα το 70%. Το υπόλοιπο 30% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κατέχει η Telekom Romania. Για την TRM προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία πώλησης, βάσει επίσης των δημοσιευμάτων του ρουμανικού τύπου, καθώς από την πλευρά του ΟΤΕ χθες η απάντηση σε σχετικά ερωτήματα ήταν «ουδέν σχόλιο».

    Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντως είχε διατυπώσει με σαφήνεια τις προθέσεις της τον περασμένο Αύγουστο αναφέροντας, πάλι με αφορμή δημοσιεύματα, ότι «διερευνά στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του στην TelekomRomania και την Telekom Romania Mobile, μεταξύ των οποίων και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη». Τον Ιούνιο του 2019 στο μεταξύ είχε γίνει γνωστό ότι για την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία ο ΟΤΕ είχε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Barclays.

    Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες στο ρουμανικό Τύπο αναφέρουν ότι το τίμημα είναι 500 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι σαφές αν το ποσό αυτό αφορά την αποτίμηση του 100% των μετοχών της TR ή το μερίδιο του ΟΤΕ σε αυτήν. Επίσης δεν είναι γνωστό αν στην Telekom Romania θα παραμείνει με ένα ποσοστό το ρουμανικό Δημόσιο.

    Η Orange είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας και η επιδίωξή της είναι να εισέλθει και στην σταθερή τηλεφωνία ώστε να αντιμετωπίσει τον κύριο ανταγωνιστή της, την βρετανική Vodafone η οποία παρέχει υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μετά την εξαγορά της UPC Romania.

    Με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (πρώτο εξάμηνο 2020) τα έσοδα του ΟΤΕ από τη Ρουμανία ήταν 466 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 1.859,3 εκατ. ευρώ) και τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 70 εκατ. (σε σύνολο 690,6 εκατ.).

    Διαβάστε ακόμα: 

    Εκλεισε η πώληση της ρουμάνικης θυγατρικής του ΟΤΕ, Telekom Romania – Στα 500 εκατ. το τίμημα

    Τι είπαν Πιερρακάκης, Τζωρτζακάκης, Τσαμάζ, Μπρουμίδης και Ζαρκαλής για το «σχέδιο Μάρσαλ», τις επενδύσεις στο 5G και την πορεία της αγοράς

    Τι προβλέπουν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΤΕ – Περί τους 600 εργαζομένους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ