• Business

    Πώς αναπτύσσεται το δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone που παρέχει ήδη υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων

    Ο διευθυντής Στρατηγικής της Vodafone Πάρις Δεληγιαννάκης  


    Η Vodafone Ελλάδας υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) με ταχείς ρυθμούς ώστε να παραδώσει έγκαιρα τα έργα οπτικών ινών στις περιοχές που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο mononews ο διευθυντής Στρατηγικής της εταιρείας Πάρις Δεληγιαννάκης.  

    Όπως αναφέρει, πριν από λίγους μήνες η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του πρώτου μεγάλου εμπορικά διαθέσιμου δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH – Fiber to the Home) στο Βύρωνα, όπου διατίθενται εμπορικά υπηρεσίες νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων κατ’ ελάχιστον σε 17.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της Vodafone θα φέρει δίκτυα FTTH σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα», εξηγεί.

    Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα νέας γενιάς με τη χρήση τεχνολογίας FTTC (Fiber to the Cabinet / VDSL) στα αστικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα του Νέου Κόσμου, του Παγκρατίου, του Γηροκομείου (Αμπελόκηποι, Νέα Φιλοθέη, Ελληνορώσων) και της Φρεαττύδας, φέρνοντας υπερσύγχρονες υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας σε περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους  (έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%) είναι τα έργα ανάπτυξης δικτύου στο αστικό κέντρο Αχαρνών, με χρήση τεχνολογίας FTTC. Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών νέας γενιάς αποτελεί ήδη πραγματικότητα για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα τις απολαμβάνουν περισσότερα από 21.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις» προσθέτει ο κ. Δεληγιαννάκης.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ανάπτυξης δικτύου FTTC στο αστικό κέντρο ΑΡΥΣ το οποίο περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως οι Σταθμοί Πελοποννήσου και Λαρίσης, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, το Πολύγωνο, το Πεδίον του Άρεως, τα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο, η οδός Λιοσίων κτλ. «Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, αγγίζοντας χιλιάδες πολίτες. Στόχος της Vodafone είναι τα δίκτυα νέας γενιάς να φτάσουν στις συγκεκριμένες περιοχές σε πάνω από 30.000 καταναλωτές και επιχειρήσεις» τονίζει ο διευθυντής στρατηγικής της Vodafone Ελλάδας.

    Επίσης, διατίθεται εμπορικά και βρίσκεται υπό κατασκευή δίκτυο FTTC στο Α/Κ Ακρόπολης που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τους λόφους Φιλοπάππου και Σικελίας, τμήματα του Νέου Κόσμου, το Κουκάκι και του Μακρυγιάννη, ενώ εκτείνεται έως την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Ζάππειο, το Μετς και το Καλλιμάρμαρο. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα προσφέρει υπηρεσίες νέας γενιάς σε περίπου 14.000 πολίτες και επιχειρήσεις.

    Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπτυξης υποδομών FTTC στη Δυτική και Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη (Α/Κ Ελευθέριο) που ήδη επιτρέπει σε χιλιάδες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νέας γενιάς. Στόχος της Vodafone είναι με την ολοκλήρωση των έργων το VDSL να φτάσει σε πάνω από 25.000 πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής.

    Σε ποσοστό 70% ανέρχεται η κατασκευή FTTC, το οποίο διατίθεται ήδη εμπορικά, στο Α/Κ Ιωλκού Μαγνησίας που περιλαμβάνει την παραλία και το κέντρο του Βόλου και με την ολοκλήρωσή του θα παρέχει πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς σε 11.000 πολίτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, κατασκευάζονται δίκτυα FTTC σε ολόκληρη την περιοχή της Κοζάνης.

    Σύντομα και σε άλλες περιοχές

    Σύντομα, η Vodafone θα διαθέσει υπηρεσίες νέας γενιάς σε δύο ακόμα αστικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα: Το Α/Κ Αθηνάς (μέσω FTTC) και το Α/Κ Πειραιά (μέσω FTTH). Το πρώτο περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ενώ το δεύτερο το κέντρο, καθώς και κεντρικές συνοικίες του Πειραιά.  Επίσης, κατασκευάζονται δίκτυα FTTC, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν εμπορικά, σε επιπλέον περιοχές του Βόλου και της Θεσσαλονίκης (στα Α/Κ Δημοκρατίας και Απ. Παύλου που περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα του ιστορικού κέντρου, το λιμάνι, τον Άγιο Παύλο, τις 40 Εκκλησίες και τμήματα της Νεάπολης και των Συκεών), στο Α/Κ Πέλοπα στο βόρειο τμήμα της Πάτρας και στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Σε φάση έναρξης είναι επίσης τα έργα ανάπτυξης δικτύων FTTC σε Ιωάννινα και Βέροια.

    «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα FTTC και FTTH δίκτυα αποτελούν πραγματικά δίκτυα νέας γενιάς, που προϋποθέτουν και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευή εκτεταμένων νέων δικτύων οπτικών ινών» τονίζει ο κ. Δεληγιαννάκης και επισημαίνει ότι αυτό αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το οποίο ενέταξε το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της Vodafone στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων. 

    Παράλληλα,  υπογραμμίζει ότι παρόλο που η κατασκευή των δικτύων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στο τελικό στάδιο, που είναι εκτός του ελέγχου των παρόχων, δηλαδή αφορούν στην ηλεκτροδότηση των κατασκευασμένων καμπινών από τον ΔΕΔΔΗΕ: «Συνεργαζόμαστε στενά με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ηλεκτροδότησης των καμπινών και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι παράδοξο ολοκληρωμένες επενδύσεις, που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες νέας γενιάς σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, να μην λειτουργούν, κρατώντας πολίτες και επιχειρήσεις στην εποχή του χαλκού και των χαμηλών ταχυτήτων». 

    Αναφορικά με την ανταπόκριση των καταναλωτών, πολιτών και των επιχειρήσεων, στις υπηρεσίες νέας γενιάς ο ίδιος σημειώνει ότι «συχνά, όπως στην περιοχή του Βύρωνα όπου διατίθενται υπηρεσίες FTTH, ξεπερνά τις προσδοκίες. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κουπόνι της δράσης Superfast broadband, με επιδότηση 360 ευρώ για την απόκτηση σύνδεσης FTTH υπερυψηλών ταχυτήτων στους πολίτες. Είμαστε βέβαιοι ότι το ενδιαφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο όσο οι καταναλωτές εξοικειώνονται με τις διευρυμένες δυνατότητες που παρέχουν οι νέες υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων» καταλήγει ο διευθυντής στρατηγικής της Vodafone Ελλάδας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έφτασε το νέο εύχρηστο Smarthphone VodafoneSmartE9 από την Vodafone

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Όμιλος Vodafone δημοσιεύει την Έκθεση Διεθνών Τάσεων 2019 και παρουσιάζει μια νέα εταιρική ταυτότητα

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ανοδικά τα μεγέθη της Vodafone Ελλάδος στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ