• Business

    Πολυνομοσχέδιο: Πώς ικανοποιούνται οι πιστωτές από τους πλειστηριασμούς


    Την κατάργηση της ποσόστωσης που ίσχυε μέχρι σήμερα για την ικανοποίηση από τους πλειστηριασμούς ή την πτώχευση των απαιτήσεων που έχουν οι τράπεζες, το Δημόσιο ή οι ανέγγυοι πιστωτές, προβλέπει ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ουσιαστικά η διάταξη διατηρεί το προνόμιο των τραπεζών οι οποίες θα ικανοποιούνται πρώτα από όλους από το προϊόν του πλειστηριασμού και χωρίς τον περιορισμό του 65% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μοναδική εξαίρεση είναι οι εργαζόμενοι το προνόμιο των οποίων επανέρχεται, αλλά «κουρεμένο» σε σχέση με το παρελθόν.

    Έτσι οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται, λαμβάνοντας τα οφειλόμενα έξι μηνών αντί των δύο ετών που ίσχυε στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν το 2015, οπότε και καταργήθηκε το προνόμιο που είχαν. Ακολουθούν οι πιστωτές με υποθήκη ή ενέχυρο, δηλαδή οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι τράπεζες ικανοποιούνται σε ποσοστό 65%, το Δημόσιο σε ποσοστό 25% και οι ανέγγυοι σε ποσοστό 10%. Με την κατάργηση της ποσόστωσης, οι τράπεζες ικανοποιούνται για το σύνολο των απαιτήσεών τους εάν το προϊόν του εκπλειστηριάσματος το επιτρέπει και τελευταία ικανοποιούνται όλα τα άλλα προνόμια, δηλαδή το Δημόσιο, τα ταμεία, οι εργαζόμενοι (για τις πέραν των έξι μηνών οφειλές) και οι ανέγγυοι πιστωτές.

    Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη η αλλαγή αυτή ισχύει για όλα τα νέα δάνεια που χορηγούνται εφεξής και καθίστανται κόκκινα, οδηγώντας την επιχείρηση σε πτώχευση ή πλειστηριασμό. Δεν ισχύει δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια που έχουν δημιουργηθεί ήδη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι έχουν προτεραιότητα στην αποζημίωση όταν βγαίνει σε πλειστηριασμό η περιουσία του οφειλέτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίδομα παιδιών: Ποιοι το δικαιούνται, πόσα χρήματα θα πάρουν και πότε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ