• Business

    Πόλεμος στην Hermes: Ο 80χρονος κληρονόμος, το φιλανθρωπικό ίδρυμα και η υιοθεσία του… κηπουρού

    • Bloomberg
    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)

    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)


    Φουντώνει η διαμάχη μεταξύ του Nicolas Puech, του ηλικιωμένου κληρονόμου της αυτοκρατορίας της Hermes και του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, σχετικά με το μέλλον της μεγαλύτερης οικογενειακής περιουσίας της Ευρώπης.

    Ο Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς του ιδρυτή του γαλλικού κολοσσού ειδών πολυτελείας Hermes International, επιθυμεί να ακυρώσει το σύμφωνο διαδοχής που καθιστά κληρονόμο της περιουσίας του το ίδρυμα του, Isokrates Foundation, όπως αναφέρει το τελευταίο σε ανακοίνωση του. Επισημαίνοντας ότι αμφισβητεί δημόσια τη συγκεκριμένη ενέργεια του δισεκατομμυριούχου.

    Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο 80χρονος Puech έχει ξεκινήσει διαδικασίες υιοθεσίας ενός μεσήλικα άνδρα μαροκινής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν ως κηπουρός του, με στόχο να του αφήσει τουλάχιστον κάποιο μέρος της περιουσίας του.

    «Από νομική άποψη, η αιφνίδια και μονομερής ακύρωση του συμφώνου διαδοχής φαίνεται άκυρη και αβάσιμη», ανέφερε το Isokrates Foundation στην ανακοίνωση. «Το ίδρυμα αντιτάχθηκε σε αυτή την κίνηση, ενώ άφησε ανοιχτή την πόρτα για συζήτηση με τον ιδρυτή και τον πρόεδρό του».

    Ο δικηγόρος του Puech, Jörn-Albert Bostelmann, αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου «για να ξεκαθαρίσει ορισμένες από τις ανοησίες που έχουν γραφτεί στα μέσα ενημέρωσης».

    Ο παρίας της οικογένειας

    Η ασυνήθιστη διαμάχη έφερε στο προσκήνιο έναν από τους πιο μυστικοπαθείς κληρονόμους του ομίλου Hermes.

    Ο Puech έγινε παρίας της οικογένειας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς διαφοροποιήθηκε από την πολιτική των υπολοίπων συγγενών και κληρονόμων της Hermes στην τετραετή διαμάχη τους με την ανταγωνίστρια εταιρεία LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, του μεγιστάνα Bernard Arnault, για τον έλεγχο του ομίλου.

    Το μερίδιο του μπορεί να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια επειδή ο Puech, ο οποίος δεν έχει παιδιά, φέρεται να κατέχει περίπου το 5,7% της Hermes.

    Περιουσία 12 δισ. δολάρια

    Η μετά την πανδημία έκρηξη στη ζήτηση για τις δερμάτινες τσάντες και τα πολύχρωμα μεταξωτά φουλάρια της Hermes οδήγησε την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 211 δισεκατομμύρια ευρώ (231 δισεκατομμύρια δολάρια). Με το μερίδιο του 80χρονου κληρονόμου να εκτιμάται σε περίπου 12 δισ. δολάρια.

    Η οικογένεια που κατέχει την Hermes αναδείχθηκε αυτόν τον μήνα ως η τρίτη πλουσιότερη στον κόσμο στην ετήσια κατάταξη της του Bloomberg.

    Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Puech παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και περιγράφονταν στα επίσημα αρχεία ως Γάλλος υπήκοος με σπουδές στις τέχνες, κάτοικος του χωριού Orsieres στο καντόνι του Βαλαί — μια περιοχή των Άλπεων που συνορεύει με τη Γαλλία και την Ιταλία, γνωστή για τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Crans Montana και Verbier.

    Η υιοθεσία του κηπουρού

    Η διαμάχη με το ίδρυμα του έγινε γνωστή αυτό το μήνα, όταν η ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve ανέφερε ότι ο Puech προσπαθούσε να υιοθετήσει τον κηπουρό του και να τον κάνει κληρονόμο της περιουσίας.

    Το Ίδρυμα Isocrates «δεν είναι σε θέση να κρίνει τη διαδικασία ή το πλαίσιο» της αναφερόμενης επιθυμίας του Puech να υιοθετήσει τον υπάλληλο του, ανέφερε στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι θα αφήσει «τις αρμόδιες αρχές να αποφανθούν επί του θέματος».

    Πάντως η κίνηση αυτή αποτελεί μία ακόμη ανατροπή στο μακροσκελές έπος του κληρονόμου της Hermes που πρόδωσε την οικογένεια του όταν αποφάσισε να μην συμμετέχει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου που ίδρυσαν οι υπόλοιποι κληρονόμοι της Hermes -με επικεφαλής τον αδερφό του Bertrand Puech- προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο του ομίλου που απειλούσε να πάρει η LVMH.

    O Nicolas Puech παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου του 2014 και δεν πρόσθεσε τις μετοχές του στις οικογενειακές εταιρείες συμμετοχών.

    Η Hermes, από την πλευρά της, σταμάτησε να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του, στην ετήσια έκθεσή της από το 2016. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, η εταιρεία ανέφερε ότι κατείχε το 5,8% του κεφαλαίου ή 6,08 εκατομμύρια μετοχές, εκ των οποίων 900.000 κατείχε το Ίδρυμα του, που δημιουργήθηκε το 2011.

    Η τελευταία έκθεση της Hermes αναφέρει ότι μερίδιο 5,7% ανήκει σε μη αναγνωρισμένο μέλος της οικογένειας.

    Το Isokrates Foundation

    Στο μεταξύ, ο σκοπός της ίδρυσης του Isokrates Foundation έχει επίσης αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Με έδρα τη Σιόν και με γραφεία στη Γενεύη, υποστήριξε αρχικά ένα ευρύ φάσμα δράσεων για «φιλανθρωπικούς, ανθρωπιστικούς, θρησκευτικούς, ιατρικούς ή πολιτιστικούς τομείς, καθώς και για την περιβαλλοντική επιστήμη».

    Πέρυσι, έστρεψε την εστίασή του στην στήριξη του δημόσιου συμφέροντος και της ερευνητικής δημοσιογραφίας, της υπεύθυνης ψηφιοποίησης και ενός «υγιούς ψηφιακού δημόσιου χώρου».

    Ο ιστότοπος του ιδρύματος, ο οποίος έχει προσθέσει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές του τους τελευταίους μήνες, απαριθμεί περισσότερους από δώδεκα αποδέκτες επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών για την υπεράσπιση των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας.

    Ο Puech δώρισε αρχικά κεφάλαια 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (11,5 εκατομμύρια δολάρια) στο Isocrates και θα βασίζεται στο μέλλον στους «καρπούς και τα έσοδα της περιουσίας του», καθώς και σε επιδοτήσεις, δωρεές και κρατική βοήθεια, σύμφωνα με το καταστατικό.

    «Σε καμία περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος δεν μπορούν να επιστραφούν στον ιδρυτή, στους κληρονόμους του ή σε δωρητές», αναφέρεται στο καταστατικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού LVΜΗ, Burberry, Hermes, αξίας 1 δισ. δολ. βρέθηκαν σε αποθήκη του Μανχάταν

    Η εκκεντρική συλλογή ενός Hermès σε δημοπρασία – Χίλια έργα τέχνης μιας λαμπερής ζωής

    Hermes: ΗΠΑ και Ευρώπη ξοδεύουν αφειδώς για τσάντες Birkin και Kelly – Εκτίναξη πωλήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ