• Business

    Capital controls: Οι πέντε νέες μεγάλες αλλαγές. Και άνοιγμα νέου λογαριασμού απ’όλους


    Πέντε αλλαγές που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls – όπως είχε γράψει το mononews.gr – εισηγήθηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα:

    1. Να επιτρέπεται το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών για όλους χωρίς καμία προϋπόθεση.

    2. Αυξάνεται στις 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που είναι σήμερα. Και παράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη 1 φορά το μήνα (σήμερα ισχύει το 15νθήμερο με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ).

    3. Όποιος φέρει χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη για το 50% του ποσού, αντί του 30% που ισχύει σήμερα.

    4. Διπλασιάζεται στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα διπλασιάζεται και το αντίστοιχο όριο για τις τράπεζες.

    5. Αυξάνεται στις 30.000 ευρώ –από 10.000 ευρώ σήμερα- το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.

    Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, καθώς στόχος σήμερα είναι και η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ.

    Η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα λάβει το πράσινο φως από την τρόικα μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο οι τραπεζίτες διατηρούν μία επιφύλαξη αν θα δοθεί το ok για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ά. Γεωργιάδης: Πρόεδρε @atsipras στο ταξίδι σου στην Kούβα μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τον κ. Αρτεμίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Πανωλεθρία για Αχτσιόγλου – Οι Δανειστές «τσακίζουν» κύριες, επικουρικές και εφάπαξ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Περιστέρης : Tι θέλουν η Goldman Sachs και η HSBC και επενδύουν στην Τέρνα;



    ΣΧΟΛΙΑ