• Business

    Η Πειραιώς πουλάει το ποσοστό της στην HSW. Θα εξασφαλίσει ο Grimaldi την πλειοψηφία;

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Hellenic Seaways (HSW). Η Τράπεζα Πειραιώς – η οποία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της και ταυτόχρονα δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος – ετοιμάζεται να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στην μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

    Πρόκειται για μια είδηση καθοριστική για την επίτευξη του στόχου του ομίλου Grimaldi, ο βασικός μέτοχος του οποίου, Emanuele Grimaldi (ταυτόχρονα βασικός μέτοχος και της Minoan Lines), έχει πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της HSW.

    Η Πειραιώς είχε εξαρχής εμφανιστεί απρόθυμη να δώσει στο Ιταλό επιχειρηματία την πλειοψηφία της ελληνικής ακτοπλοϊκής. Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και το ποσοστό της Minoan στην HSW έχει αυξηθεί στο 48% και κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι όλα τα δεδομένα είναι πλέον ανοικτά.

    Η Πειραιώς έχει απευθυνθεί στην εταιρεία παροχής οικονομικών συμβουλών Lazard προκειμένου να της παράσχει συμβουλές ως προς την διεξαγωγή της διαδικασίας πώλησης του 40,4% των μετοχών που διαθέτει στην HSW.

    Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο με τρεις μήνες.

    Μάλιστα, όπως έγραφε το mononews.gr στις αρχές του καλοκαιριού, ο όμιλος Grimaldi έχει αυξήσει σημαντικά το τίμημα ανά μετοχή που προσφέρει στους υπόλοιπους μετόχους. Συγκεκριμένα, η Minoan αύξησε την τιμή εξαγοράς στα 4 ευρώ ανά μετοχή, προσφορά που θα ισχύσει μέχρι την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της HSW.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το τίμημα που προσέφερε ο Grimaldi στην αρχή της δημόσιας προσφοράς ήταν στο 1,5 ευρώ, ποσό που σταδιακά αυξήθηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή.

    Σημειώνεται ότι η ελληνική ακτοπλοϊκή επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά το 2015 μετά από μια περίοδο πέντε ετών κατά τη διάρκεια της οποίας κατέγραφε ζημίες. Τότε, η HSW είχε ανακοινώσει ότι τα καθαρά της κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 3,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 17,4 εκατ. ευρώ το έτος 2014. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε πέρσι στα 131,9 εκατ. ευρώ.

    Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines, κ. Αντώνης Μανιαδάκης, είχε επισημάνει ότι το τίμημα των 4 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει ο όμιλος Grimaldi εκτιμάται ως τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας της μετοχής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/gerry-wang/74485

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/piter-georgiopoulos-nea-prothesmia-os-tis-30-septemvriou-stin-genco-gia-tin-afxisi-metochikou-kefaleou/74467



    ΣΧΟΛΙΑ