• Business

    Ποιους… προίκισε ο Σωκράτης Κόκκαλης με το «σπαστό» deal της Ιντρακάτ – Η ομάδα των 7, οι «ορφανές» μετοχές και ο Κούτρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Το ερώτημα-παγίδα της διδακτικής ιστοριούλας έχει ως εξής: Πέντε σκίουροι είναι πάνω σ’ ένα δέντρο, πλάι στο ποτάμι. Οι τέσσερις αποφασίζουν να πηδήξουν στο νερό. Πόσοι έμειναν;

    Εξακολουθούν να είναι ακόμη πέντε… Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να αποφασίσεις και να το κάνεις.

    Με σχεδόν μισό αιώνα πολυσυζητημένης παρουσίας στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, ο Σωκράτης Κόκκαλης  είναι απόλυτα εξοικειωμένος στο να εκμηδενίζει την απόσταση μεταξύ απόφασης και πράξης. Εκείνος είναι άλλωστε, που αναλαμβάνει το βάρος των επιλογών. Γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι γέφυρες που καλείται να περάσει κάθε φορά και ποιες να κάψει αν χρειαστεί…

    Ολότελα δική του ήταν και η απόφαση να προχωρήσει στο «σπαστό» σε δύο μέρη, deal πώλησης της πλειοψηφίας της Ιντρακάτ. Η οποία και άλλαξε χέρια, 35 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, ώς θυγατρική του Ομίλου της Ιντρακόμ.

    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το μεγάλο «ναι» του Σωκράτη Κόκκαλη, ισοδυναμεί με μια «προίκα» 60,6 εκατ. ευρώ που  έλαβαν 7 μέτοχοι της Ιντρακάτ. Οι οποίοι έδωσαν τα «χαρτιά» τους, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τη βασική επιλογή του ιδρυτή και στιβαρού διοικητικού ηγέτη.

    Εκτός νυμφώνος έμεινε μόνο ένας. Και αυτός είναι ο Δημήτρης Κούτρας, του οποίου το μετοχικό «πακέτο» του 8,13% δεν ήταν μέρος του συνολικού deal. Πιθανότατα γιατί οι δύο διακριτοί πόλοι των αγοραστών, είχαν θέσει οροφή στα ποσοστά που ήθελαν να αποκτήσουν. Και σε αυτά δεν φαίνεται  να «χωρούσαν» οι μετοχές του Κούτρα. Χωρίς να είναι γνωστό αν αυτό ήταν ή όχι και δική του πρόθεση.

    Όπως και να’ χει, με το deal «προικίστηκε» και η μητρική Ιντρακόμ, που έλαβε 70,2 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του 31,704% που κατείχε στη θυγατρική Ιντρακάτ. Στην οποία και εξακολουθεί να έχει μια συμμετοχή της τάξεως του 5,09%.

    Οι αναλυτικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο, δείχνουν ότι τα δύο σκέλη των πωλητών ( Ιντρακόμ και οι άλλοι 7) εισέπραξαν εν συνόλω 130,8 εκατ. ευρώ. Με το αντίτιμο να διαμορφώνεται στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

     Ωστόσο προ πενταμήνου οι ίδιοι αυτοί πωλητές είχαν εισφέρει 28 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου, κατά την οποία οι νέες μετοχές διατέθηκαν στα 1,90 ευρώ η μία. Γεγονός που εκ των πραγμάτων ψαλιδίζει αντίστοιχα τα καθαρά οφέλη.

    Η κατανομή δυνάμεων στο σχήμα των βασικών μετόχων

    Σε ρόλο βασικού μετόχου πλέον, η πλευρά των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, μαζί με το έμπειρο στέλεχος της αγοράς Αλέξανδρο Εξάρχου, απέκτησαν όλες τις μετοχές που πούλησε η Ιντρακόμ. Δηλαδή 23.795.107 «κομμάτια» για τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, η πωλήτρια εταιρεία είχε καταβάλει 16,3 εκατ. ευρώ, αναλογικά με την αύξηση κεφαλαίου.

    Στο σχήμα των βασικών μετόχων οι Μπάκος και Καϋμενάκης έχουν από 40% ο κάθε ένας, ενώ ο Αλέξανδρος Εξάρχου που θα αναλάβει το τιμόνι του CEO στη νέα Ιντρακάτ, κατέχει μερίδιο 20%. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι δύο εφοπλιστές έδωσαν από 28,1 εκατ. ευρώ για να πάρουν τις μετοχές της Ιντρακάτ, ενώ στα 14 εκατ. ευρώ ήταν η συμμετοχή του Εξάρχου.

    Η συγκεκριμένη τριπλέτα, φεύγοντας πρόσφατα από την Ελλάκτωρ είχαν αποκομίσει ρευστότητα 189 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 63 εκατ. ευρώ ήταν υπεραξίες.

    Ο δεύτερος πόλος και οι μετοχές που έχουν μείνει «ορφανές»

    Στην αλλαγή σελίδας στην Ιντρακάτ και σε ρόλο επενδυτικών συνοδοιπόρων είναι οι εφοπλιστές Κωνσταντίνος Αγγέλου και Ηλίας Γκότσης. Ο κάθε ένας από τους οποίους απέκτησε μετοχές από τους 7 πωλητές της Ιντρακάτ. Δηλαδή τον Δημήτρη Θεοδωρίδη (γιό της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο), τους Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλο, τον (υπό αντικατάσταση) CEO της εταιρείας Πέτρο Σουρέτη, καθώς και τα ( επί της ουσίας πρώην) στελέχη της Δημήτρη Κλώνη, Δημήτρη Παππά και Χαράλαμπο Καλλή.

     Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο εφοπλιστής Αγγέλου  πήρε 10.234.102 μετοχές (το 13,63567% της εταιρείας) έναντι 30,19 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο του επίσης εφοπλιστή Γκότση είναι 9.817.915 μετοχές (13,08%) για τις οποίες καταβλήθηκαν 28,96 εκατ. ευρώ.

    Όμως, από την αντιπαραβολή των ανακοινώσεων που έγιναν στο χρηματιστήριο, φαίνεται να έχουν μείνει «ορφανές» 496.346 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 0,661% της εταιρείας. Και τούτο γιατί από τις δηλώσεις των 7 πωλητών προκύπτει ότι εκχώρησαν αθροιστικά 20.548.363 μετοχές, ενώ συνολικά οι Κωνσταντίνος Αγγέλου και Ηλίας Γκότσης έχουν αποκτήσει 20.052.017 μετοχές.

    Το πως και γιατί έχει προκύψει αυτή η διαφορά ( 1,46 εκατ. ευρώ σε αξία) δεν είναι γνωστό. Λανθασμένη αποτύπωση των δεδομένων ή κάτι άλλο;  Που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.

    Οι 7 πωλητές που «μοιράστηκαν» τα 60,6 εκατ. ευρώ

    Ιδού όμως πώς κατανέμεται η κεφαλαιακή «προίκα» για τους 7 πωλητές, μετά από την κεντρική απόφαση Κόκκαλη να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Αποδεχόμενος αρχικά την πρόταση αγοράς που έγινε από την τριπλέτα των Μπάκου- Καϋμενάκη- Εξάρχου και ανοίγοντας στη συνέχεια έναν δεύτερο δρόμο για την είσοδο των Αγγέλου και Γκότση.

    Από την εκχώρηση των μετοχών που αντιστοιχούν στο 11,902% της Ιντρακάτ, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης έλαβε τελικά 26,351 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιό του όμως εξακολουθεί να κρατάει 167.624 μετοχές (το 0,223%). Στη διαδικασία της ΑΜΚ ο Θεοδωρίδης είχε εισφέρει περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχική του θέση στην Ιντρακάτ προέκυψε από τη σχέση ανταλλαγής, κατά τη διαδικασία απορρόφησης της Γαία Άνεμος ( το καλοκαίρι του 2021). Στην οποία ήταν και ο μεγαλύτερος μέτοχος. Η νέα επιχειρηματική οντότητα που προέκυψε ήταν κατά 43,3% η εισφορά της Γαία και κατά 56,7% η παλαιά Ιντρακάτ.

    Οι Λουκάς Λαζαράκης και Δημοσθένης Στασινόπουλος, εκχώρησαν από το κοινό του χαρτοφυλάκιο το 10,424% με αντίτιμο 23,081 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουν όμως να διακρατούν άλλες 82.326 μετοχές ( το 0,110%). Το συγκεκριμένο δίδυμο ήταν επίσης μέτοχοι στη Γαία Άνεμος και από τις σχέσεις ανταλλαγής βρέθηκαν να έχουν το 8,98% της Ιντρακάτ. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε με αγορές μετοχών που έκαναν (περί τα 1,4 εκατ. ευρώ) πρίν και μετά την ΑΜΚ. Στην οποία και συμμετείχαν με 5,186 εκατ. ευρώ.

    Στην περίπτωση του Πέτρου Σουρέτη υπήρξαν «ανατροπές». Αν και κατείχε το 6,196% ( 4,65 εκατ. μετοχές) πούλησε μόνο τις 1.993.846 (το 2,665%) από τις οποίες και εισέπραξε 5,881 εκατ. ευρώ. Κρατάει όμως ακόμη για λογαριασμό του άλλες 656.310 μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,66% της εταιρείας.  Για τα υπόλοιπα 2 εκατ. μετοχές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο χρηματιστήριο, έχει εκχωρήσει μόνο τα δικαιώματα ψήφου. Δεν λέει που, αλλά προφανώς θα πρέπει να είναι στην πτέρυγα των Αγγέλου- Γκότση. Συνήθως τέτοιου είδους κινήσεις είναι απόρροια δανειακών δεσμεύσεων, καθώς ο Πέτρος Σουρέτης είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 1,94 εκατ. ευρώ. Ώς μικρομέτοχος της Γαία Άνεμος είχε λάβει κι εκείνος μετοχές της Ιντρακάτ, στην οποία είχε ήδη και μετοχική παρουσία. Λαμβάνοντας από το τελευταίο stock option (του Απριλίου του 2021) 1.340.995 μετοχές με αντίτιμο 402.298 ευρώ. Μικρότερο αριθμό μετοχών ( 88.812) είχε πάρει τότε και Δημήτρης  Θεοδωρίδης.

    Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντρακόμ αλλά και μέλος στο Δ.Σ της Ιντρακάτ, ο Δημήτρης Κλώνης πούλησε 604.239 μετοχές (το 0,805%) λαμβάνοντας 1,782 εκατ. ευρώ. Έχοντας συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με την καταβολή 413.415 ευρώ.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Παππάς εκχώρησε 909.545 μετοχές ( το 1,206%) έναντι 2,683 εκατ. ευρώ. Το δικό του μερίδιο εισφοράς στην προ πενταμήνου ΑΜΚ ήταν 379.478 ευρώ.

     Το παζλ των πωλητών συμπληρώνει ο Γενικός Διευθυντής Χαράλαμπος Καλλής, ο οποίος μεταβίβασε 283.974 μετοχές (το 0,378%) έναντι 837.723 ευρώ.

    Το «κενό» με το Δημήτρη Κούτρα και οι αποτιμήσεις

    Από τους 7 κανένας δεν θα συμμετέχει στο νέο Δ.Σ της εταιρείας. Στο οποίο δεν θα έχει παρουσία ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας. Ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του 6.100.610 μετοχές της Ιντρακάτ. Σχεδόν όσες αγόρασε τον Ιανουάριο του 2019 με κόστος κτήσης 8 εκατ. ευρώ (1,31 ευρώ ανά μετοχή). Στην κεφαλαιακή αύξηση που προηγήθηκε ο αποκαλούμενος στο παρελθόν «ιδεολόγος των εργοταξίων», λόγω των αριστερών, πολιτικών του καταβολών, δεν εισέφερε «φρέσκο» χρήμα. Πούλησε 400.000 μετοχές και με το αντίτιμο χρηματοδότησε τις 405.178 νέες που έλαβε από την ΑΜΚ έναντι 770.000 ευρώ περίπου…

    Αν το χαρτοφυλάκιο του78χρονου Δημήτρη Κούτρα είχε εκχωρηθεί στο πλαίσιο του deal, θα απέδιδε περί τα 18 εκατ. ευρώ. Τώρα, με βασικό το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Ιντρακάτ στα 2,19 ευρώ, αποτιμάται στα 13,36 εκατ. ευρώ. Με τις υπεραξίες να διαμορφώνονται στο 67% μέσα σε 2,5 χρόνια.

    Για τους δύο πόλους των νέων μετόχων που κατέχουν αντίστοιχα  το 31,704% και το 26,715% της Ιντρακάτ οι υποαξίες ανέρχονται στο 25,76%. Όσο και η υποχώρηση της μετοχής σε σύγκριση με το επίπεδο όπου έγιναν οι αγορές. Με τις λογιστικές απώλειες να μεταφράζονται σε 18,1 και 15,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο χρηματιστήριο όμως δεν έχει σημασία το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Και σε αυτό ποντάρουν αμφίπλευρα, οι νέες μετοχικές δυνάμεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιντρακάτ: Νίκη Τζαβέλλα για πρόεδρος και Αλέξανδρος Εξάρχου για CEO

    Τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου για τη νέα εποχή στην Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ