• Business

    Ποιους επιχειρηματίες αφορά η μείωση ενοικίου κατά 80%

    • NewsRoom


    Ένα ακόμη μέτρο για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή λόγω πανδημίας ανακοίνωσε χθες από την Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την μείωση ενοικίου για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%.

    «Επειδή έχουμε και έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες αλλά και μαγαζάτορες, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης: Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, αυτές που θα μείνουν κλειστές στις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%» δήλωσε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 60% θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Εάν πληρώνεις 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσεις 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι το «κούρεμα» του ενοικίου θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις από τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, του αθλητισμού και του πολιτισμού, αλλά και τα καταστήματα που δουλεύουν τις ημέρες των γιορτών με click away.

    Αυτοί δηλαδή που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου είναι οι ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων, καφέ, καταστημάτων, ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο. Το «κούρεμα» κατά 80% του ενοικίου δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

    Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών θα ενταχθούν τελικά στο μέτρο της μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη. Για την ώρα διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

    Για τους ιδιοκτήτες

    Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επί της ζημιάς, όπως ισχύει σήμερα.

    Αν το ακίνητο ενοικιάζεται με μίσθωμα 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα έχει μία απώλεια της τάξης των 800 ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, θα εισπράξει από το κράτος την αποζημίωση των 600 ευρώ, οπότε οι απώλειές του θα είναι 200 ευρώ, ακριβώς οι ίδιες με τον Δεκέμβριο, όταν ίσχυε το μετρό της μείωσης των ενοικίων κατά 40%.

    Όμως με τη νέα ρύθμιση θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο το 60% του ενοικίου (τα 600 ευρώ), ενώ με την ισχύουσα είναι μόνον το 20% (τα 200 ευρώ).

    Διαβάστε ακόμη:

    Εστίαση & λιανεμπόριο για ενοίκια: «Εισακούστηκαν τα αιτήματά μας» – Αναμένουν τις λεπτομέρειες για τη μείωση του 80%

    Γεωργιάδης: Πιθανό να ανοίξει η αγορά μετά τις 7 Ιανουαρίου για περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ