• Business

    Εστίαση & λιανεμπόριο για ενοίκια: «Εισακούστηκαν τα αιτήματά μας» – Αναμένουν τις λεπτομέρειες για τη μείωση του 80%


    Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε η αγορά του λιανεμπορίου και της εστίασης την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, για μείωση των ενοικίων κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του νέου έτους για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και όσες θα παραμείνουν κλειστές την περίοδο των Χριστουγέννων με κυβερνητική εντολή.

    «Εισακούστηκαν τα αιτήματά μας», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και τονίζουν πως πρόκειται για μια απόφαση που θα βοηθήσει καθοριστικά την προσπάθεια των επιχειρήσεων να επιβιώσουν τους επόμενους δύσκολους μήνες. Για πολύ θετικό μέτρο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας πως δίνει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις που δεν δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα που συσσωρεύουν αυτή την περίοδο.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος και το στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιώργος Λιάρος, ο οποίος χαρακτηρίζει απολύτως σωστή τη «γενναία» μείωση των επαγγελματικών μισθωμάτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Υπογραμμίζει ωστόσο πως περιμένει με ενδιαφέρον την εγκύκλιο, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες ακριβώς επιχειρήσεις αφορά, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση εάν στο μέτρο περιλαμβάνονται και τα εστιατόρια που προσφέρουν «delivery» και «take away».

    Σε κάθε περίπτωση θεωρεί πως δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανείς του μέτρου καθώς όλοι υφίστανται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. «Πρέπει να περιληφθούν όλοι οι ΚΑΔ… όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση του τελευταίου lockdown.. ο κλάδος της εστίασης έχει κυριολεκτικά γονατίσει και δεν μπορεί να ζητείται από επιχειρήσεις με μηδενικό ή με πενιχρό τζίρο να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου», λέει ο κ. Λιάρος.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού ανακοίνωσε τη μείωση των ενοικίων για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80% για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης να παραταθεί το lockdown και την περίοδο των Χριστουγέννων. «Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%… Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, της γενναίας έκπτωσης του ενοικίου για τους επόμενους δυο μήνες θα επωφεληθούν και τα εμπορικά καταστήματα που έχουν αξιοποιήσει τη λύση του «click away» καθώς λογίζονται ως κλειστές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

    Γεωργιάδης: Πιθανό να ανοίξει η αγορά μετά τις 7 Ιανουαρίου για περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο

    Χρ. Σταϊκούρας: Αν έχουμε ακολουθήσει τις λαϊκιστικές προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο



    ΣΧΟΛΙΑ