• Business

    Ποιος θέλει να διώξει τον Warren Buffett από την προεδρία της Berkshire

    • Bloomberg
    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α. το Σάββατο 4 Μαΐου 2019

    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α. το Σάββατο 4 Μαΐου 2019


    Το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας (CalPERS), το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης μετόχων για την αντικατάσταση του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett από τη θέση του προέδρου του επενδυτικού κολοσσού που ίδρυσε, της Berkshire Hathaway.

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 450 δισ. δολαρίων και διαθέτει μετοχές της Berkshire αξίας άνω των 2,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα αρχεία της SEC.

    Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Εθνικό Κέντρο Νομικής και Πολιτικής, που επίσης είναι μέτοχος της επενδυτικής εταιρείας, ζήτησε ανεξάρτητο πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι η δομή διακυβέρνησης είναι αποδυναμωμένη όταν τους ρόλους του προέδρου και του CEO κατέχει το ίδιο στέλεχος.

    Η Berkshire έχει εκφράσει την αντίθεση της στην πρόταση, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι ο Buffett θα πρέπει να παραμείνει και στις δύο θέσεις.

    «Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν ο Buffett, από τη στιγμή που ο ίδιος θα σταματήσει να είναι CEO της Berkshire, ένα μη διευθυντικό στέλεχος θα πρέπει να διοριστεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε η εταιρεία.

    Ο Buffett, 91 ετών, έχει το 32% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, και παρά το γεγονός ότι δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για επικείμενη αποχώρηση του από αυτή, τα ερωτήματα διαδοχής ταλανίζουν εδώ και πολύ καιρό την Berkshire.

    Η ετήσια επιστολή της Berkshire τον Φεβρουάριο δεν έκανε καμία αναφορά στις εξελίξεις διαδοχής αν και πέρυσι είχε αναφερθεί ότι ο Greg Abel αποτελεί την κορυφαία επιλογή για την αντικατάσταση του Buffett, εάν και όποτε ο ίδιος αποφασίσει να αποχωρήσει.

    Στον Abel, ωστόσο, δόθηκε ένα τμήμα της έκθεσης προκειμένου να μιλήσει για τις προσπάθειες βιωσιμότητας σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις της Berkshire.

    Η Berkshire σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος την ετήσια συνέλευση των μετόχων στην Ομάχα της Νεμπράσκα, στις 30 Απριλίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Tracy Britt Cool: Ποια είναι η προστατευόμενη του Warren Buffett που χτίζει τη δική της Berkshire

    Warren Buffett: Αποκαλυπτικός στη νέα του συνέντευξη-Τι είπε για Elon Musk, Jeff Bezos και Bill Gates



    ΣΧΟΛΙΑ