• Business

    Tracy Britt Cool: Ποια είναι η προστατευόμενη του Warren Buffett που χτίζει τη δική της Berkshire

    Tracy Britt Cool

    Tracy Britt Cool


    Με σπουδές στο Χάρβαρντ και μία επιτυχημένη δεκαετή θητεία στο πλευρό του Warren Buffett, η Tracy Britt Cool στα 38 της χρόνια φιλοδοξεί να χτίσει μία μικρογραφία της Berkshire, του επενδυτικού κολοσσού του θρυλικού μεγαλοεπενδυτή.

    Στόχος της είναι να αγοράζει εταιρείες που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον του διάσημου επενδυτή 30 ή 40 χρόνια πριν. Πρόκειται συνήθως για οικογενειακές επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι ιδρυτές τους, έχουν σταθερή απόδοση και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλες για να προσελκύσουν την προσοχή της Berkshire Hathaway σήμερα.

    Όχημα για την επίτευξη των στόχων της Britt Cool είναι η εταιρεία private equity Kanbrick που ίδρυσε προ διετίας, με τον Brian Humphrey. Το 2020 έκλεισε την πρώτη της συμφωνία, με την εξαγορά της Thirty-One Gifts.

    Τα πρώτα χρόνια

    Η Britt Cool μεγάλωσε δουλεύοντας στη φάρμα της οικογένειάς της στο Κάνσας. Φοίτησε στο Χάρβαρντ και έκανε την πρακτική της στη Lehman και στην BofA, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην Fidelity.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Tracy Britt Cool έγραψε ένα δοκίμιο για τις προσδοκίες της σταδιοδρομίας της: «Στόχος μου είναι να συνεργαστώ με έναν σπουδαίο επενδυτή, ο οποίος θα είναι παράλληλα ένας υπέροχος δάσκαλος και μέντορας».

    Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε.

    Η γνωριμία της Britt Cool με τον Buffett

    Συνάντησε για πρώτη φορά τον Buffett σε ένα ταξίδι στην Ομάχα της Νεμπράσκα, όπου εδρεύει η Berkshire, με μια φοιτητική ομάδα που συνίδρυσε για γυναίκες επενδυτές.

    Εργάστηκε μαζί του το καλοκαίρι το 2009, αλλά τα κεντρικά γραφεία της Berkshire δεν είχαν ελεύθερη θέση.

    Αργότερα εκείνο το έτος, ο Buffett προσέλαβε την 25χρονη τότε Britt Cool ως  βοηθό οικονομικών, για να επιβλέπει αρχικά την συμμετοχή της Berkshire στην Berkadia Commercial Mortgage, μια κοινοπραξία της Berkshire και της Jefferies Financial Group.

    Το 2014, η Berkadia είχε κερδίσει τα περισσότερα από τα 217 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Berkshire Hathaway για τη συμφωνία εξαγοράς της. Η επιτυχία αυτή έδωσε ώθηση στην καριέρα της Britt Cool.

    “Δούλεψα απευθείας με τον Warren για οτιδήποτε περνούσε από το γραφείο του”, είχε πει η ίδια. “Μου άρεσε πολύ να μαθαίνω για την αξία των επενδύσεων και πώς να είμαι ταυτόχρονα επιχειρηματίας”.

    Στα 29 της χρόνια ήταν πλέον μία από τις πιο έμπιστες συμβούλους του Buffett. «Σκέφτεται όπως θα σκεφτόμουν εγώ», είχε πει τότε ο μεγαλοεπενδυτής γι’ αυτήν.

    Μάλιστα, εκείνη την εποχή η Wall Street Journal την χαρακτήρισε «ανερχόμενο αστέρι».

    Σταδιακά ανέλαβε περισσότερες ευθύνες. Είχε υπό την επίβλεψη της θυγατρικές με συνδυασμένες πωλήσεις άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους.

    Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που εργάστηκε στην Berkshire, η Britt Cool εξειδικεύτηκε στο να βοηθά τις εταιρείες της επενδυτικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα να ανακάμψουν.

    Μεταξύ άλλων, ανέλαβε θέση του προέδρου στις εταιρείας Benjamin Moore & Co., Larson-Juhl, Johns Manville και Oriental Trading Co., πράγμα που σημαίνει ότι οι CEO αυτών των εταιρειών αναφέρονταν απευθείας σε αυτήν.

    Το 2014, έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της Pampered Chef, εταιρείας μαγειρικών σκευών που ανήκε στην Berkshire. Ανέλαβε τα ηνία όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη της επιχείρησης υποχωρούσαν και κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα της.

    «Λειτουργεί όπως ο πυροσβέστης», είχε πει ο Buffett σε παλαιότερη συνέντευξη. «Οτιδήποτε της έχω αναθέσει, έχει κάνει μια πρώτης τάξεως δουλειά».

    Μάλιστα, ήταν τόσο καλή η μεταξύ τους σχέση, που το  2013 ο Buffett την συνόδεψε στο γάμο της, στη θέση του πατέρα της που είχε πεθάνει.

    Η Britt Cool έχει έναν «χαμηλών τόνων τρόπο» όπως ο Buffett, αλλά ο ρόλος της είναι βασικά να διαχειρίζεται εταιρείες με προβλήματα και να τις οδηγεί στην επιτυχία.

    Η αποχώρηση από την Berkshire

    Το 2019 η Britt Cool αποφάσισε να αποχωρήσει από την Berkshire Hathaway και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Παράλληλα παραιτήθηκε από τη θέση του CEO στην Pampered Chef και από το διοικητικό συμβούλιο της Kraft Heinz Co.

    Ο Buffett είπε ότι κατανοεί την κίνηση της, αφού και εκείνος είχε αφήσει μία δουλειά που αγαπούσε, στην επενδυτική εταιρεία του μέντορά του Benjamin Graham, για να εργαστεί για τον εαυτό του το 1956.

    Η Britt Cool ήταν μία από τις πιο υψηλόβαθμες γυναίκες της Berkshire, και κατά ορισμένους θα μπορούσε να αναλάβει μελλοντικά κορυφαίο ηγετικό ρόλο στην εταιρεία.

    Μάλιστα, το 2013 διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση CEO της Berkshire και έκτοτε η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ομάχα.

    Στόχος της ήταν να εφαρμόσει τις ίδιες στρατηγικές που χρησιμοποίησε στις επιχειρήσεις της Berkshire για να βοηθήσει τις μικρές εταιρείες να αναπτυχθούν.

    «Θέλω να οικοδομήσω μια μακροπρόθεσμη πλατφόρμα και ένα μακροπρόθεσμο όχημα για την απόκτηση και τη δημιουργία επιχειρήσεων», είχε πει σε μια συνέντευξη. «Υπάρχουν εταιρείες που πιστεύω ότι έχει μεγάλη αξία να τις βοηθήσουμε να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο, αλλά είναι πολύ μικρές για την Berkshire».

    H ετήσια επιστολή της Kanbrick

    Στην δεύτερη ετήσια επιστολή της Kanbrick που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, οι απόψεις της Britt Cool θύμιζαν κατά πολύ αυτές του μέντορα της.

    «Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε μια άνοδο της κερδοσκοπίας υπό το πρόσχημα της επένδυσης, κάτι που θυμίζει ένα φίλο που πηγαίνει στο τοπικό καζίνο για να «επενδύσει», ανέφερε στο κείμενο που υπογράφει με τον συνέταιρο της, Brian Humphrey.

    «Ενώ τόσο η κερδοσκοπία όσο και ο τζόγος μπορούν να αποφέρουν μεγάλες απολαβές και μια θάλασσα από ενδορφίνες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά θα ακολουθήσει καταστροφή», επισήμαναν. «Τα memes και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σύγχρονες εφευρέσεις, ωστόσο η υποβόσκουσα ανθρώπινη ψυχολογία μας δεν έχει εξελιχθεί πολύ από την κρίση της τουλίπας στην Ολλανδία του 1637».

    «Ακριβώς όπως στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες, τελικά η μουσική σταματά και οι αγοραστές εξαφανίζονται», γράφουν οι Britt Cool και Humphrey, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αγοράς ενός περιουσιακού στοιχείου με την προσδοκία ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει περισσότερα για αυτό στο εγγύς μέλλον. «Προτιμάμε να βρούμε εταιρείες που προσφέρουν κάποιο περιθώριο ασφάλειας αντί να ελπίζουμε να βρούμε μια άδεια θέση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Αποκαλυπτικός στη νέα του συνέντευξη-Τι είπε για Elon Musk, Jeff Bezos και Bill Gates



    ΣΧΟΛΙΑ