• Business

    Reggeborgh Invest: Τι φέρνει η επένδυση 90 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    H πρώτη άμεση επένδυση ξένου κατασκευαστικού ομίλου σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, ύψους 90 εκατ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες καθώς ο κορυφαίος ολλανδικός κατασκευαστής Reggeborgh Invest θα αποκτήσει επιπλέον 17% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε η συμμετοχή του να φτάσει το 30%.

    Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,99 ευρώ), το κόστος του εν λόγω πακέτου αποτιμάται σε σχεδόν 90 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή στρατηγική συμμαχία αναμένεται να ενισχύσει τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να αυξήσει τη διεθνοποίησή του. Την ίδια στιγμή θα διευκολύνει τη μελλοντική χρηματοδότηση των έργων και την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου.

    Η Reggeborgh Invest, η οποία ξεκίνησε επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σταδιακά το 9,4% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από ένα μήνα, στα μέσα Φεβρουαρίου, αύξησε το ποσοστό του και σήμερα ελέγχει περίπου το 13% της εταιρείας.

    Η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού θα γίνει σε δύο φάσεις, αφού αρχικά θα αποκτηθεί το 50% του ποσοστού της York, δηλαδή περίπου 8,65% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε δεύτερη φάση θα αποκτηθεί και το υπόλοιπο αποκτώντας έτσι το σύνολο των μετοχών της York Capital Management, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

    Ήδη η συναλλαγή είναι σε εξέλιξη αφού την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό της York είναι πλέον κάτω του 10%.

    Γιατί επενδύει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ποια τα μελλοντικά έργα

    Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Reggeborgh επισημαίνεται ότι «η απόφαση να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη. Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας με την παρούσα διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Εξάλλου η δυναμική και οι δυνατότητες της ελληνικής εταιρείας είναι μεγάλες, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα και σε άλλους διαγωνισμούς του κατασκευαστικού τομέα, όπως η γραμμή 4 του μετρό και τα έργα του ΒΟΑΚ στην Κρήτη.

    Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή έχει συμμετοχή σε δύο σημαντικά έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τα δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμάτων, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

    Επιπλέον, συμμετέχει σε πληθώρα άλλων διαγωνισμών ή projects όπως η Εγνατία, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), η υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνας, ενώ σε συνεργασία με την Ινδική GMR (η οποία διαχειρίζεται πολλά διεθνή αεροδρόμια), συμμετέχει στο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο της Σόφιας.

    Στις αρχές του 2019 πρόκειται να δημιουργηθεί η νέα θυγατρική του ομίλου με το όνομα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις όπου θα συγκεντρωθούν συνολικά οι παραχωρήσεις του ομίλου. Στη νέα εταιρεία θα εισφερθούν οι συμμετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε οδικούς άξονες (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός (17%) και έργα υποδομής (Αεροδρόμιο Καστελίου), όπως και συνδεδεμένες με αυτές υποχρεώσεις. Η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει μετά τη συμβασιοποίηση του έργου του αερολιμένα Καστελίου, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο στο Ηράκλειο «Ν. Καζαντζάκης» και σε αυτή θα
    προστίθεται κάθε νέα παραχώρηση που θα αναλαμβάνει ο όμιλος.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η νέα θυγατρική θα επιδέχεται διαφορετική αποτίμηση και θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους.

    Ποιος είναι ο όμιλος Reggeborgh Invest

    Ο όμιλος Reggeborgh Invest αποτελεί την επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Wessels, μιας εκ των πλουσιοτέρων στην Ολλανδία, η οποία έχει ιδρύσει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, η προσωπική περιουσία του ιδρυτή της εταιρείας και βασικού μετόχου της Reggeborgh κ. Wessels υπολογίζεται σήμερα σε 2,8 δισ. δολ. (περίπου 2,3 δισ. ευρώ).

    Η VolkerWessels απασχολεί 16.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες και γραφεία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδά/ΗΠΑ. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικών μονάδων.

    Το 2917 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38%, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

    Η εξέλιξη της συναλλαγής

    Η συναλλαγή μεταξύ του York Capital και της Reggeborg είναι σε εξέλιξη καθώς ήδη μειώθηκε το ποσοστό του York Capital κάτω του 10% από 17,35% που ήταν πριν.

    Ειδικότερα, η σχετική προχθεσινή ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ αναφέρει:

    «Σύμφωνα με το Ν.3556/2007, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ενημερώνει ότι έλαβε σήμερα γνωστοποίηση από την εταιρεία York Capital Management Global Advisors, LLC, την οποία η τελευταία υπέβαλε για λογαριασμό της εταιρείας York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., ότι στις 21/3/2019 επήλθε μεταβολή (μείωση) στα δικαιώματα ψήφου του ως άνω μετόχου μεγαλύτερη του 3% που ταυτόχρονα κατήλθαν του ορίου του 10%.

    Σύμφωνα με την ως άνω επιστολή – γνωστοποίηση, η εταιρεία York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., είναι κατά ποσοστό 100% θυγατρική της York Global Finance Offshore BDH LLC, της οποίας ο βασικός διοικών μέτοχος είναι η εταιρεία York Global Finance Μanager LLC, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την York Capital Management Global Advisors, LLC.

    Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου κατά την προηγούμενη γνωστοποίηση
    συναλλαγής: 17.904.118 ήτοι ποσοστό 17,35% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την τελευταία γνωστοποίηση συναλλαγής: 7.909.588, ήτοι ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 7,6477 % του μετοχικού κεφαλαίου.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reggeborgh Invest: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αύξηση 21,4% στα καθαρά κέρδη έκλεισε το 2018 για την Τέρνα Ενεργειακή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα έργα σε Κύπρο και Μέση Ανατολή



    ΣΧΟΛΙΑ