• Business

    Ποιος είναι ο Μr 5 δισ. δολάρια που υποστηρίζει ότι το bitcoin είναι το ταχύτερο άλογο – Πότε έβγαλε πολλά λεφτά – Οι θεωρίες του

    Paul Tudor Jones II


    O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Paul Tudor Jones II, ιδρυτής του hedge fund  Tudor Investment Corporation, έχει περιουσία 5,1 δισ. δολάρια και είναι γνωστός για την επενδυτική του στρατηγική που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνική ανάλυση.

    Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του ήταν όταν κατάφερε να προβλέψει την “Μαύρη Δευτέρα” που έπληξε τις αγορές το 1987, τριπλασιάζοντας τα χρήματα του λόγω των short θέσεων που είχε επενδύσει.  Παράλληλα είναι γνωστός για τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

    Πρόσφατα έκανε αίσθηση με την δήλωση του ότι το bitcoin, το αμφιλεγόμενο ψηφιακό νόμισμα, τού θυμίζει χρυσό στη δεκαετία του 1970 και μπορεί να είναι το καλύτερο μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού στην εποχή της πανδημίας.

    Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1954, στο Μέμφις του Τενεσί. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο αρρένων Presbyterian Day School και συνέχισε τις σπουδές του στο Memphis University School. Πήρε πτυχίο οικονομικών του 1976 από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ενώ εκείνα τα χρόνια διακρίθηκε και στην πυγμαχία. Για να πληρώσει τα δίδακτρα της σχολής του έγραφε άρθρα στην εφημερίδα που είχε η οικογένεια του (The Daily News), με τον ψευδώνυμο Paul Eagle.

    Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έκανε τα πρώτα του βήματα στις αγορές συναλλαγών αρχικά ως υπάλληλος και στην συνέχεια ως χρηματιστής στην εταιρεία E. F. Hutton & Co. Αν και έγινε δεκτός στο Harvard αποφάσισε τελικά να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα.

    Ο ξάδελφος του William Dunavant, ο οποίος ήταν CEO της Dunavant Enterprises, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας βαμβακιού παγκοσμίως, τον σύστησε στον trader εμπορευμάτων Eli Tullis. Ο Tullis προσέλαβε τον Jones και έγινε ο μέντορας του στη διαχείριση των futures βαμβακιού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, πολλά χρόνια αργότερα ο Jones είπε για τον Tullis: “Ήταν ο πιο σκληρός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Μου έμαθε ότι ο χώρος των συναλλαγών είναι πολύ ανταγωνιστικός και πρέπει να είσαι σε θέση να διαχειρίζεται τις ήττες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, υπάρχουν τεράστιες συναισθηματικές διακυμάνσεις στο χώρο”.

    Τα σημαντικά κέρδη

    Το 1980, ο  Jones ίδρυσε την Tudor Investment Corporation, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που εδρεύει στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Ο Όμιλος Tudor, που αποτελείται από την Tudor Investment Corporation και τις θυγατρικές της, και δραστηριοποιείται στις συναλλαγές, τις επενδύσεις και την ανάλυση περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα στις κατηγορίες σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων, μετοχών και εμπορευμάτων, έχει πελάτες από όλο τον κόσμο.

    Μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες επιτυχίες του μεγαλοεπενδυτή ήταν όταν κατάφερε να προβλέψει την Μαύρη Δευτέρα που έπληξε τις αγορές το 1987 και να τριπλασιάσει τα χρήματα του αφού είχε λάβει short θέσεις στην αγορά.

    Το 1990 η Tudor απέκτησε μεγαλύτερη ρευστότητα και ευελιξία, όταν ο Jones ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην Finex, θυγατρική του New York Currency Exchange (NYCE). Την ίδια χρονιά, όταν διαλύθηκε η φούσκα των ιαπωνικών μετοχών, ο Jones κατάφερε και πάλι να ωφεληθεί κερδίζοντας απόδοση 87,4% μέσω των short θέσεων που είχε πάρει.

    Σύμφωνα με το Forbes, το οποίο τον κατατάσσει στην 320η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 5,1 δισ. δολάρια, τα τελευταία χρόνια οι αποδόσεις του δεν είναι τόσο ισχυρές όσο παλαιότερα, η εταιρεία του προχώρησε σε απολύσεις και ορισμένοι πελάτες ρευστοποίησαν τις θέσεις τους.

    Σύμφωνα με τους New York Times, η μείωση των αποδόσεων της Tudor αποδίδεται στην πιο συντηρητική πολιτική που ακολουθεί ο Jones, στα χαμηλά επιτόκια και στις διακυμάνσεις των νομισμάτων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν, αλλά και στην αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά των hedge funds.

    Πάντως, η Tudor Investment εξακολουθεί να διαχειρίζεται κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων και έχει γραφεία στο Κονέκτικατ, τη Νέα Υόρκη, το Παλμ Μπιτς, το Λονδίνο,τη  Σιγκαπούρη και το Σίδνεϊ.

    Οι θεωρίες του

    Ο Paul Tudor Jones II δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις χρονικές στιγμές αγοράς και πώλησης. Εστιάζει σε μία τάση και σταδιακά μειώνει τις θέσεις του. Θεωρεί τον εαυτό του καιροσκόπο στην επενδυτική του πολιτική και όταν αναπτύσσει μία ιδέα, την ακολουθεί αρχικά με μικρό ρίσκο μέχρι να αποδειχθεί ότι έχει κάνει λάθος ή μέχρι να αλλάξει άποψη.

    Πιστεύει ότι τα περισσότερα χρήματα κερδίζονται στα” γυρίσματα” της αγοράς. Αν και έχει καταγράψει αρκετές απώλειες στα ενδιάμεσα διαστήματα, καταφέρνει να “πιάνει” τις ανόδους και τις πτώσεις των αγορών.

    Αποχωρεί από τις ζημιογόνες θέσεις και εκτιμά ότι τίποτε δεν είναι καλύτερο από μία νέα αρχή. Το κλειδί είναι παίζεις μεγάλη άμυνα και όχι μεγάλη επίθεση.

    Μειώνει το μέγεθος των επενδύσεων του όταν είναι κακές οι αποδόσεις και το αυξάνει όταν η διαπραγμάτευση πάει καλά.

    Βάζει όρια. Αν τα περάσει ρευστοποιεί με οποιοδήποτε κόστος. Τα όρια αφορούν όχι μόνο τις τιμές πώλησης αλλά και τις τιμές αγοράς.

    Παρακολουθεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του σε πραγματικό χρόνο.

    Πιστεύει ότι πρώτα κινούνται οι τιμές και τα θεμελιώδη ακολουθούν σε δεύτερη φάση.

    Δεν τον ενδιαφέρουν τα λάθη που έκανε πριν από τρία δευτερόλεπτα, αλλά τι  θα κάνει από το επόμενο λεπτό και έπειτα.

    Στα μότο του περιλαμβάνονται τα εξής: Μην είσαι ήρωας. Μην έχει εγωισμό. Πάντα να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου. Μην αισθάνεσαι ποτέ ότι είσαι πολύ καλός. Τη στιγμή που θα το κάνεις, είσαι νεκρός.

    Ο τρόπος διαχείρισης των μακροοικονομικών του Jones βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνική ανάλυση, σε αντίθεση με την αξίας της επένδυσης, με έμφαση στη δυναμική (momentum) που οδηγεί τις αγορές.

    Η φιλανθρωπική του δράση

    Ο Jones είναι ιδρυτής του Robin Hood Foundation, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που μάχεται για τα θέματα της φτώχειας στη Νέα Υόρκη.

    Έχει δωρίσει 44 δισ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια για τη δημιουργία αθλητικού γηπέδου, στο οποίο η σχολή έδωσε το όνομα του πατέρα του, ο οποίος επίσης φοίτησε εκεί. Tο 2012, ο ίδιος και η γυναίκα του Sonia, διέθεσαν 12 δισ. δολάρια στο πανεπιστήμιο για την κατασκευή Κέντρου Διαλογιστικών Επιστημών.

    Ο Paul Tudor Jones υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ψαριών και Άγριας Ζωής και σήμερα προεδρεύει του Ιδρύματος Everglades.

    Ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Just Capital για να βοηθήσει του Αμερικάνους να μάθουν σχετικά με τις εταιρείες που θεωρούνται “δίκαιες”. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί δεδομένα για να ανακαλύψει ποιες είναι οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων.

    To 1988, o Jones παντρεύτηκε την Sonia Klein, καθηγήτρια γιόγκα και έχουν τέσσερα παιδιά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ