• Business

    GREGY, SAUDI, Green Aegean: Πρόσω ολοταχώς τα ελληνικά σχέδια για τις εμβληματικές διασυνδέσεις

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


    Στη δεύτερη φάση για την ανάπτυξή τους προχωρούν δύο σημαντικά έργα διασυνδέσεων, το GREGY και το Saudi Greek Interconnection, που σχεδιάζονται για να διασυνδέσουν την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

    Με τη δημοσίευση των προσκλήσεων για την υποβολή ενδιαφέροντος για τις οριστικές μελέτες του έργου, που γίνεται για τα δύο έργα, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους.

    Η επιτάχυνση των απαραίτητων βημάτων είναι απαραίτητη προκειμένου οι διασυνδέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος να λάβουν προβάδισμα έναντι αντίστοιχων σχεδίων των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

    Στο πλαίσιο αυτό η προκήρυξη των μελετών για τον GREGY έγινε ήδη από την Elica (του ομίλου Κοπελούζου) και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί και η προκήρυξη για το Saudi Greek Interconnection.

    Τα δύο στρατηγικά αυτά έργα υποδομής, GREGY και  Saudi Greek Interconnection θα συμβάλουν στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης, δίνοντας πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας και δρομολογούνται από  τον  ΑΔΜΗΕ, όπως και το εξίσου σημαντικό Green Aegean με το οποίο η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Ελλάδα θα μεταφέρεται προς την Κεντρική Ευρώπη.

    Green Aegean

    Ο Green Aegean είναι το τρίτο σημαντικό έργο υποδομής και διεθνούς διασύνδεσης ελληνικού ενδιαφέροντος, το οποίο επίσης προχωρά συστηματικά ο ΑΔΜΗΕ, για να συνδέσει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη.

    Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στην Grant Thornton της μελέτη βιωσιμότητας για τον Green Aegean προχωρώντας την ωρίμανσή του. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στον χάρτη του ENTSO-E με τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού , δηλαδή στο προσχέδιο του καταλόγου των έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν στην επόμενη έκδοση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP).

    Σε πρώτο στάδιο σχεδιάζεται η μεταφορά 3 GW «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με το φιλόδοξο πλάνο να αναφέρει πως μπορεί να φτάσει τα 6 ή ακόμα και τα 9 GW.

    Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 8-14 δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως τον σχεδιασμό του project και περιλαμβάνει υποθαλάσσια διέλευση από την Ελλάδα μέσω Αδριατικής έως τη Σλοβενία και στη συνέχεια μέσω χερσαίας διαδρομής προς Αυστρία και Νότια Γερμανία.

    Saudi Greek Interconnection

    Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Saudi Greek Interconnection που έλαβε χώρα στο Ριάντ, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διαχειριστών, Μάνου Μανουσάκη και Waleed Al-Saadi, αποφασίστηκε η προκήρυξη των τεχνικών μελετών και των μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης.

    Επίσης συζητήθηκαν τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Διαχειριστών και συμφωνήθηκε να συσταθούν οι αντίστοιχες τεχνικές ομάδες το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Στα κεντρικά γραφεία και τις εγκαταστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, βρέθηκαν στελέχη της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μάνο Μανουσάκη.

    Η προκήρυξη των μελετών θα λάβει χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά την σύσταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2024, η τεχνική ομάδα που συστάθηκε από τους δύο διαχειριστές οριστικοποίησε τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προκηρυχθούν οι σχετικές μελέτες.

    Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας Dawiyat Integrated θυγατρικής της Saudi Electricity Company με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργειών και με τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του Ομίλου, Grid Telecom.

    Να σημειωθεί ότι η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid SA είχε συμφωνηθεί σε διακρατικό επίπεδο, με την σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με την ονομασία Saudi Greek Interconnection, στην οποία οι δύο πλευρές συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστη.

    GREGY

    Οι δύο πρώτες προσκλήσεις αφορούν «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης», δημοσιεύθηκαν τόσο στο διεθνή, όσο και στον ελληνικό Τύπο, καθώς και στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

    Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς είναι η 31η Μαΐου 2024.

    Η δημοσίευση των προσκλήσεων συνιστά την επόμενη φάση στην ανάπτυξη του «GREGY» με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του μεγάλου αυτού εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού έργου. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι ένα ενεργειακό άλμα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη Μεσόγειο και μια αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    To  έργο «GREGY» έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που περιλαμβάνει μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 MW, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:

    GREGY Interconnector: Το έργο οδηγός στη σχέση Ευρώπης-Αιγύπτου

    ENTSO: Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στο προσχέδιο ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις ηλεκτρικές υποδομές

    Τι συνδέει τα ραντεβού του Στάσση στις ΗΠΑ με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία



    ΣΧΟΛΙΑ